Ce este cancerul ureteral?

Cancerul de ureter este o afecțiune rar întâlnită, care apare atunci când se dezvoltă o tumoră malignă la nivelul ureterului, adică al tubului care leagă rinichii de vezica urinară. Acest tip de cancer apare mai frecvent la persoanele în vârstă și este mai întâlnit la bărbați.

Pentru că în 90% din cazuri sunt afectate celulele de tranziție, prezente și în vezica urinară, cancerul ureteral este legat de cancerul de vezică urinară, estimându-se că între 20-40% din persoanele cu cancer de ureter dezvoltă și cancer vezical.

Cauze și factori de risc

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției cancerului ureteral, dar boala se declanșează atunci când celulele de tranziție din uretere suferă mutații genetice. Astfel de mutații stimulează celulele să se dividă mult mai rapid și să aibă o durată de viață mai mare, rezultând o masă tumorală ce poate obstrua ureterul și se poate extinde, afectând și alte organe. Cel mai frecvent, mutațiile afectează celulele din pelvisul renal (regiunea anatomică unde ureterul părăsește rinichiul).

Factorii de risc cunoscuți pentru cancerul de ureter sunt:

  • vârsta înaintată (peste 65 ani);
  • sexul masculin;
  • antecedente personale de cancer de vezică urinară sau cancer renal;
  • istoric familial de cancere dezvoltate înaintea vârstei de 50 de ani;
  • fumatul;
  • expunerea la chimicale și vopsele folosite în industria prelucrării pielii, de textile, plastic și cauciucuri.

Cum se manifestă cancerul de ureter?

Semnele și simptomele cancerului de ureter pot include:

  • pierdere neintenționată în greutate;
  • poliurie, adică urinare frecventă;
  • disurie, care înseamnă senzație de arsură sau durere la urinare;
  • urină închisă la culoare;
  • crampe și durere în regiunea lombară;
  • hematurie – prezența sângelui în urină – sau chiar a unor cheaguri de sânge, care sunt eliminate în timpul micțiunii.
  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Investigații pentru diagnostic

În urma discuției cu pacientul, a anamnezei și a examenului fizic obiectiv, medicul urolog va recomanda o serie de analize și investigații imagistice, pentru a stabili diagnosticul. Astfel, el poate indica:

  • urografie excretorie, cunoscută și sub denumirea de pielogramă intravenoasă, care constă în administrarea pe cale sanguină a unei substanțe de contrast și obținerea unei imagini utilizând razele X;
  • urografia CT, metoda imagistică de elecție pentru explorarea tractului urinar, care constă în administrarea pe cale intravenoasă a unei substanțe de contrast și realizarea unor imagini computer tomografice. În cazul în care există contraindicații pentru folosirea substanței de contrast, se preferă o examinare CT simplă, deoarece furnizează mai multe informații decât o urografie clasică;
  • analiza de urină, pentru a identifica posibile celule care prezintă anomalii morfologice;
  • ureteroscopia care permite vizualizarea tractului urinar și eventual prelevarea unor probe de țesut (biopsie), în vederea examinării lor de către medicul anatomopatolog. Această examinare constă în introducerea unui ureteroscop (un tub foarte subțire și flexibil, prevăzut cu fibră optică) prin uretră și vezica urinară, până în uretere;
  • cistoscopie, datorită asocierii cancerului ureteral cu cancerul de vezică urinară, medicul va recomanda screening și pentru această afecțiune, folosind un cistoscop, care, similar cu ureteroscopul, este introdus în vezica urinară;
  • examenul RMN oferă informații în ceea ce privește localizarea formațiunii și afectarea organelor învecinate, fără a expune pacientul la radiații ionizante;
  • ecografia abdominală sau renală poate arăta prezența semnelor secundare sau extensia regională a tumorii.

Tratamentul pentru cancer de ureter

Decizia urmării unui anumit tratament pentru cancerul ureteral se bazează pe starea generală de sănătate a pacientului, vârsta sa, precum și pe tipul tumorii, localizarea și gradul de răspândire. Gradul de răspândire ia în calcul mărimea tumorii și extensia acesteia dincolo de ureter sau de pelvisul renal.

O tumoră limitată la ureter sau la pelvisul renal caracterizează un cancer localizat. Cancerul cu extensie regională este definit ca o formațiune tumorală care s-a extins în țesuturile sau organele învecinate, inclusiv în nodulii limfatici apropiați. Cancerul cu metastaze se referă la extensia tumorii în organe aflate la distanță. Cele mai frecvente localizări ale determinărilor secundare ureterale sunt plămânii (metastaze pulmonare), oasele (metastaze osoase) și ficatul (metastaze hepatice).

Există mai multe proceduri chirurgicale care pot fi recomandate în tratamentul cancerului de ureter:

  • Rezecția segmentară a ureterului este procedura prin care este îndepărtată doar o porțiune a ureterului. Chirurgul optează pentru această metodă atunci când tumora este mică și limitată la ureter.
  • Nefrectomia este cea mai frecventă intervenție și constă în îndepărtarea completă sau, în anumite cazuri, parțială, a rinichiului.
  • Nefroureterectomia se folosește în cazurile cu extensie regională. În timpul acestei proceduri este îndepărtat rinichiul, ureterul, o porțiune a vezicii urinare, nodulii limfatici adiacenți și grăsimea periviscerală, adică țesutul adipos din jurul organelor învecinate.
  • Ureteroneocistomia este o intervenție chirurgicală care se poate efectua atunci când formațiunea tumorală este limitată la porțiunea inferioară a ureterului. Aceasta este îndepărtată, iar ureterul rămas se reimplantează la nivelul vezicii urinare.

Metode precum electrocauterizarea sau rezecția folosind laserul reprezintă mijloace curative de tratament ce pot fi indicate în cazurile incipiente de cancer de ureter, când acesta este limitat doar la unul dintre straturile ureterului. Intervenția chirurgicală este însoțită de radioterapie și chimioterapie, pentru eradicarea completă a celulelor maligne.

Chimioterapia este o metodă de tratament care folosește substanțe citotoxice pentru a împiedica diviziunea celulară. Se utilizează uneori și înainte de operație, pentru a micșora dimensiunile tumorii. Este folosită și în tratamentul paliativ, pentru ameliorarea simptomelor, atunci când cancerul este atât de avansat încât nu mai poate fi vindecat.

Imunoterapia este o metodă terapeutică prin care sistemul imunitar al pacientului este stimulat, pentru a lupta cu boala. Celulele maligne produc niște proteine speciale, care împiedică organismul să detecteze cancerul și să declanșeze un răspuns de apărare. Imunoterapia interferează cu acest proces și ca urmare, sistemul imunitar poate lupta împotriva celulelor maligne.

Diagnosticul și tratamentul cancerului de ureter la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urologice și oncologice. Astfel, cancerul de ureter poate fi diagnosticat prin investigații avansate, precum urografia, ureteroscopia sau examenul RMN cu putere 3 Tesla, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis.

Tratamentul chirurgical al cancerului de ureter este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, prin intervenții clasice sau minim invazive, de chirurgie robotică urologică, atunci când există această indicație. Procedurile de chirurgie robotică sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în prezent, astfel încât rezecțiile sunt mai sigure, cu protejarea țesutului sănătos, iar pacientul se va recupera mai repede.

Pentru cazurile avansate de cancer de ureter, la Spitalul Clinic SANADOR se pot realiza inclusiv intervenții chirurgicale complexe, precum exenterația pelvină, urmate de proceduri de reconstrucție pentru tractul urinar și cel digestiv, care asigură o bună calitate a vieții pacientului.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la toate metodele de tratament disponibile, în funcție de indicația medicală stabilită – chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau tratament paliativ.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR