Ce este litiaza vezicală?

Litiaza vezicală este o afecțiune caracterizată de prezența unor calculi (pietre) în vezica urinară. Acești calculi vezicali sunt mici conglomerate de minerale, care cristalizează și se întăresc atunci când urina este foarte concentrată, de obicei dacă vezica urinară nu se golește complet în timpul urinării.

Bărbații, în special cei de peste 50 de ani, sunt mai predispuși să prezinte pietre la vezica urinară. Acestea nu provoacă simptome dacă sunt de dimensiuni mici și se pot elimina spontan, fără ca pacientul să resimtă prezența acestora. În cazurile în care calculii sunt mari și provoacă simptomatologie, devine necesară extracția lor prin anumite procedee chirurgicale urologice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauzele și factorii de risc pentru pietre la vezica urinară

Calculii vezicali apar atunci când vezica nu este evacuată complet, deoarece urina rămasă stagnează în interior și permite cristalizarea mineralelor și a altor substanțe prezente în mod normal în urină (sodiu, potasiu, acid uric, oxalați, produși de descompunere ai proteinelor etc.). Afecțiunile care blochează uretra, cum este strictura uretrală, determină, de asemenea, o evacuare incompletă a vezicii.

Factorii de risc implicați în dezvoltarea pietrelor la vezica urinară sunt:

  • Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) – atunci când prostata crește în dimensiuni, determină un efect de compresie asupra uretrei pe care o înconjoară, cauzând blocarea fluxului de urină dinspre vezică spre uretră.
  • Diverticulii vezicali –  sunt mici „buzunărașe” formate din peretele vezical, în care se poate stoca urină și poate stagna chiar și după evacuarea vezicii; aceștia pot fi congenitali (prezenți de la naștere), sau se pot dezvolta pe parcursul vieții, din cauza unor afecțiuni, cum este adenomul de prostată.
  • Cistocelul (prolapsul vezicii urinare) – reprezintă „căderea” vezicii urinare spre vagin, din cauza slăbirii mijloacelor musculare și ligamentare de susținere a acesteia; afecțiunea se dezvoltă adesea după o naștere naturală.
  • Calculii renali (litiaza renală)– aceștia se formează în același fel ca și cei vezicali; uneori, un calcul pornit din rinichi pe traiectul ureterului se poate bloca în vezică și poate crește în dimensiuni la acest nivel.
  • Deshidratarea – consumul unei cantități insuficiente de apă poate determina o urină mai concentrată, mediu prielnic pentru dezvoltarea de nisip în vezica urinară (pietre mai mici) și ulterior de calculi de dimensiuni mai mari, dificil de eliminat.
  • Vezica neurogenă – reprezintă afectarea funcției mușchiului detrusor vezical, din cauza unei leziuni (traumatisme la nivelul măduvei spinării, cu afectarea nervilor, accidente vasculare medulare etc.); vezica va funcționa ineficient, ceea ce va avea ca rezultat golirea incompletă și stagnarea urinii.

Semnele și simptomele de litiaza vezicală

În general, simptomatologia apare în cazul calculilor de dimensiuni mari, care blochează fluxul de urină dinspre vezică spre uretră. Astfel, vezica urinară va reacționa și va încerca să împingă obstacolul prin contracția mușchiului vezical (mușchiul detrusor), provocând simptome precum:

  • Durere abdominală joasă, care poate fi extrem de intensă; la bărbați, aceasta poate migra și se poate resimți în zona organelor genitale externe sau a testiculelor;
  • Disurie – durere la micțiune (urinare);
  • Senzație imperioasă de micțiune (nevoia urgentă de a merge la toaletă);
  • Polachiurie (urinare frecventă și în cantitate redusă);
  • Jet urinar slab;
  • Micțiuni nocturne.

Un alt semn ce poate indica prezența unui calcul vezical este hematuria, adică prezența de sânge în urină. Aceasta poate apărea din cauza „zgârierii” pereților căilor urinare atunci când calculul se blochează pe traiect sau în drumul său spre eliminarea din organism.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de pietre la vezică

Pentru stabilirea diagnosticului de calculi vezicali, medicul urolog va începe cu examenul clinic al pacientului. Acesta va palpa abdomenul, pentru a simți dacă vezica este destinsă de volum iar, în cazul bărbaților, va efectua și un tușeu rectal, pentru a verifica prezența unui adenom de prostată.

Mai departe, medicul specialist poate indica următoarele teste:

  • Examenul de urină – urina se va examina din punct de vedere microscopic, bacteriologic și biochimic, pentru a evalua prezența sângelui în urină, a bacteriilor sau a cristalelor.
  • Ecografia abdominală – aceasta este o metodă imagistică neinvazivă și neiradiantă, pe bază de ultrasunete, ce poate evidenția prezența calculilor liberi în vezică.
  • Tomografia computerizată (computer tomograf) – reprezintă metoda ideală pentru vizualizarea calculilor, chiar și a celor de foarte mici dimensiuni, însă este o metodă iradiantă.
  • Radiografia abdomenului și pelvisului – se folosește mai rar, întrucât nu poate vizualiza toți calculii, ci doar pe cei de o anumită compoziție chimică.

Posibile complicații

În cazul calculilor vezicali de dimensiuni mari, ce blochează orificiul uretral, pot apărea complicații:

  • Infecțiile urinare – urina stagnată pentru o perioadă îndelungată devine un mediu favorabil pentru multiplicarea bacteriilor.
  • Afectarea vezicii urinare pe termen lung – calculii vezicali netratați vor afecta vezica urinară pe termen lung, ceea ce se va manifesta prin dificultăți la urinare pe termen lung – durere, micțiuni dese și reduse cantitativ.

Tratamentul pentru litiaza vezicală

Pentru calculii de dimensiuni mici este indicată o hidratare adecvată, în speranța că aceștia se vor elimina spontan din organism, fără intervenție. Eliminarea spontană a calculilor este posibilă însă doar dacă nu există o cauză de obstrucție vezicală din exterior, cum ar fi un adenom de prostată. În astfel de situații, se va recomanda tratarea cauzei ce a determinat calculii urinari, de exemplu rezecția adenomului.

Watch on YouTube

Intervențiile urologice minim invazive, de tipul cistolitolapaxiei transuretrale, sunt foarte eficiente și des utilizate pentru eliminarea calculilor vezicali. În timpul acestei intervenții, medicul urolog introduce un tub rigid, asemănător unui telescop, prin uretră în vezică – cistoscopul (care este folosit și pentru cistoscopie) – pentru a vizualiza interiorul vezicii și a localiza calculul. Prin cistoscop va fi introdus apoi un dispozitiv de tip laser sau cu ultrasunete (unde cu frecvență înaltă), pentru a sparge calculul în bucățele mai mici, ce vor fi spălate apoi și eliminate din vezică.

Pentru calculii care sunt prea mari pentru a fi dizolvați cu ajutorul cistolitolapaxiei, se va realiza o intervenție de chirurgie generală clasică, deschisă. Medicul urolog va efectua o incizie (tăietură) prin abdomenul inferior și prin vezică și va elimina manual pietrele.

Diagnosticul și tratamentul litiazei vezicale la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de urologie asigurate de medici experimentați, buni profesioniști, care vor recomanda toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul pietrelor la vezică. Investigațiile imagistice sunt realizate cu aparatură performantă, de ultimă generație.

După stabilirea diagnosticului de litiază vezicală, pacienții beneficiază de cele mai moderne proceduri de tratament la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile se pot realiza clasic, deschis, sau minim invaziv, inclusiv prin proceduri de endourologie, în funcție de indicația medicală existentă. În acest caz, pacientul se recuperează mai repede, durata de spitalizare este redusă, iar riscurile de complicații sunt semnificativ mai mici.

Dacă este indentificată și o litiază renală sau uretrală, la Spitalul Clinic SANADOR este disponibil și un tratament de ultimă generație fără operație - litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), care permite distrugerea calculilor cu ajutorul unui aparat care produce unde de șoc în afara organismului, fără a penetra țesuturile.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR