Ce este cancerul de vezică biliară?

Cancerul de vezică biliară este un tip rar de cancer, care constă într-o creștere anormală a celulelor de la nivelul vezicii biliare. Vezica biliară, denumită și colecist, este un organ mic, în formă de pară, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat, având funcție de stocare a bilei, un lichid digestiv produs de ficat care ajută la digestia grăsimilor. Un cancer de vezica biliară începe din stratul intern al vezicii biliare, numit mucoasă, și se extinde în exterior, motiv pentru care frecvent nu provoacă semne sau simptome în stadiile incipiente.

Există diverse afecțiuni care cresc riscul de cancer la vezica biliară, precum calculii biliari sau inflamația vezicii biliare. Cancerul de colecist, la fel ca majoritatea tipurilor de cancer, este împărțit în 4 stadii, în funcție de invazia locală și de prezența metastazelor în alte organe sau în ganglionii limfatici. Cele mai multe cazuri de cancer de colecist sunt descoperite într-un stadiu avansat, când prognosticul este nefavorabil. Tratamentul include, în funcție de stadiul bolii, intervenție chirurgicală, chimioterapie și/sau radioterapie.

La Centrul Oncologic SANADOR, persoanele cu suspiciune de cancer la vezica biliară au acces la consultații complete, investigații avansate și tratamente moderne, realizate cu echipamente performante. Abordarea terapeutică este decisă de o comisie multidisciplinară, după o analiză minuțioasă a pacientului.

Watch on YouTube
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

La momentul actual, nu sunt știute cu exactitate cauzele cancerului de vezică biliară. Se cunoaște faptul că un cancer de vezică biliară se formează când celulele vezicii biliare dezvoltă diverse mutații în ADN și se înmulțesc fără control, formând o tumoră. Au fost identificați însă mai mulți factori care pot crește riscul de cancer de colecist, printre care:

  • Sexul feminin – apare mai frecvent la femei;
  • Vârsta de peste 65 de ani;
  • Litiaza biliară - calculii biliari;
  • Polipii vezicii biliare;
  • Colangita sclerozantă primară – boală care provoacă inflamație cronică a canalelor care drenează bila din vezica biliară și ficat;
  • Colecistita cronică – inflamație cronică a vezicii biliare;
  • Infecția cronică cu Salmonella typhi;
  • Vezica biliară de porțelan – acumulare de depozite de calciu în vezica biliară;
  • Obezitatea;
  • Fumatul;
  • Expunerea la substanțe chimice – de exemplu cele folosite pentru fabricarea materialelor textile și cauciucurilor;
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semnele și simptomele de cancer la vezica biliară

Cancerul la vezica biliară este dificil de depistat, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente, iar când apar, sunt similare cu alte afecțiuni mai frecvente, precum calculii biliari. Cele mai întâlnite semne și simptome într-un cancer de colecist sunt:

  • Durerile abdominale – în special în partea superioară dreaptă a abdomenului;
  • Meteorismul abdominal – senzație de balonare;
  • Pierderea în greutate inexplicabilă;
  • Inapetența – pierderea poftei de mâncare;
  • Icterul sclero-tegumentar – îngălbenirea pielii și a zonei albe a ochilor;
  • Pruritul generalizat – mâncărimi ale pielii;
  • Urina hipercromă – mai închisă la culoare;
  • Scaunul decolorat – materii fecale mai deschise la culoare decât de obicei;
  • Nodulul abdominal – formațiune palpabilă la nivelul abdomenului;
  • Greața și vărsăturile;
  • Febra.

Analize și investigații pentru diagnostic

Dacă se suspectează diagnosticul de cancer la vezică biliară, medicul gastroenterolog va examina pacientul și va efectua o anchetă despre istoricul medical și despre posibilii factori de risc prezenți. Apoi, se vor efectua diverse analize și investigații, precum:

  1. Analize de sânge - pentru a evalua funcția hepatică și pentru dozarea unor markeri tumorali, cum sunt antigenului carcinoembrionar (CEA) și CA 19-9;
  2. Investigații imagistice:
  3. Ecografia abdominală – un test imagistic care utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale organelor din abdomen;
  4. Examen CT (tomografie computerizată) – investigație ce utilizează raze X și realizează imagini ale organelor interne;
  5. Examen RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) – test care utilizează un magnet foarte puternic, unde radio și un computer pentru a crea imagini detaliate ale corpului;
  6. Ecoendoscopia – ecografie efectuată printr-un tub, numit endoscop, care este introdus la nivelul stomacului;
  7. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) – procedură prin care se injectează local un colorant în căile biliare și se efectuează o scanare cu raze X pentru a identifica posibile îngustări sau blocaje;

Pe lângă aceste investigații, pentru diagnosticul de certitudine de cancer de vezica biliară, este esențială o biopsie. Aceasta este o mică probă de țesut care se prelevează intraoperator sau prin puncție ghidată ecografic și care este apoi analizată la microscop. După ce medicul diagnostichează cancerul vezicii biliare, pasul următor presupune stadializarea cancerului, pentru a determina prognosticul și opțiunile de tratament. Pentru această stadializare sunt frecvent utilizate procedurile imagistice de mai sus, împreună cu:

  • Chirurgia exploratorie – intervenție chirurgicală deschisă pentru a căuta extinderea locală a cancerului;
  • Laparoscopia – intervenție minim invazivă prin care se introduce un laparoscop (un tub subțire, luminat) în abdomen, printr-o mică incizie, pentru a analiza vezica biliară și țesuturile din apropiere;
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile cancerului de colecist

Complicațiile cancerului de colecist includ recidiva bolii la nivel regional, la nivelul ganglionilor limfatici și/sau apariția de metastaze. Cel mai frecvent, metastazele apar la nivelul ficatului sau în cavitatea abdominală. Recidiva bolii poate determina apariția de icter, de scădere în greutate inexplicabilă, durere abdominală intensă, febră mare, creșterea pulsului, și confuzia. Indiferent de stadiul în care a fost diagnosticat și de tratamentul aplicat, cancerul de vezică biliar este unul agresiv, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de la diagnostic destul de scăzută.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tratamentul recomandat

Tratamentul recomandat în cancerul vezicii biliare depinde de stadiul acestuia. În cazul stadiilor incipiente, scopul este eliminarea cancerului, iar în stadiile avansate obiectivele tratamentului includ prelungirea vieții și gestionarea simptomelor.

Tratamentul chirurgical poate fi o opțiune pentru un cancer al vezicii biliare în stadiu incipient. Opțiunile de intervenții chirurgicale includ operație pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) sau pentru îndepărtarea vezicii biliare și a unei părți a ficatului.

Chimioterapia folosește medicamente care distrug celulele cu creștere rapidă, inclusiv celulele canceroase. Chimioterapia poate fi recomandată după o intervenție chirurgicală pentru distrugerea oricăror celule canceroase rămase, dar și pentru încetinirea creșterii tumorii, dacă operația nu este o opțiune.

Radioterapia folosește fascicule de energie, de exemplu raze X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este uneori folosită împreună cu chimioterapia după o intervenție chirurgicală, dacă tumora nu a putut fi îndepărtată complet. Radioterapia încetinește de asemenea creșterea tumorii, ameliorând simptomele, în cazurile depășite din punct de vedere chirurgical.

Terapia țintită folosește medicamente care vizează specific celulele canceroase care poartă anumite mutații genetice, putând fi o opțiune pentru stadiile avansate de boală.

Imunoterapia este un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase.

  • La Centrul Oncologic SANADOR, fiecare caz de cancer este analizat de o echipă multidisciplinară. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților investigații avansate, efectuate cu echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic precis. La SANADOR se realizează toate procedurile pentru depistarea și stadializarea cancerului vezicii biliare, inclusiv ERCP și biopsie.

Atunci când rezultatele investigațiilor indică existența cancerului, o comisie multidisciplinară formată din medici cu diferite specializări, numită Tumor Board, decide abordarea terapeutică potrivită, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Când este recomandată intervenția chirurgicală, aceasta este realizată într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România, de o echipă medicală experimentată, din care fac parte chirurgi și medici ATI cu înaltă pregătire.

Centrul Oncologic SANADOR efectuează proceduri de tratament oncologic la standarde internaționale, inclusiv radioterapie cu echipamentele de ultimă generație TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, care sunt precise și reduc riscul de afectare a țesuturilor sănătoase.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR