Ce este sindromul de ligament arcuat?

Sindromul de ligament arcuat este un sindrom de compresie vasculară, caracterizat de comprimarea arterei celiace de către ligamentul median arcuat, ceea ce afectează fluxul de sânge către organele din abdomenul superior. Această arteră este prima ramură a aortei abdominale și asigură perfuzia de sânge oxigenat la nivelul stomacului, ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului. De asemenea, ligamentul poate comprima și plexul celiac, rețeaua de celule nervoase din această regiune. Afecțiunea este mai severă la femeile cu o constituție fizică slabă, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, însă au fost raportate cazuri și în rândul copiilor.

Artera celiacă pornește de la nivelul ultimei perechi de coaste, imediat sub ligamentul median arcuat – o bandă de țesut fibros elastic, în formă de arc, care înconjoară aorta. Ligamentele au rolul de a susține organele și de conecta oasele sau componentele unei articulații, asigurând stabilitate. Ligamentul median arcuat atașează mușchiul diafragm de coloana vertebrală.

Cauzele apariției sindromului de ligament arcuat

Specialiștii nu cunosc deocamdată, cu certitudine, cauzele apariției acestei afecțiuni. Unele persoane au dezvoltat sindromul în urma unui traumatism sever în zona stomacului, iar altele după o intervenție chirurgicală la nivelul pancreasului. Deși este mai des întâlnit la adulții de sex feminin, au fost raportate cazuri inclusiv în rândul copiilor gemeni, ceea ce evidențiază rolul posibil al factorilor genetici, fiind recomandat un sfat genetic în cazul pacienților care au rude apropiate diagnosticate cu această afecțiune.

Watch on YouTube

Cum se manifestă sindromul de ligament arcuat?

În numeroase cazuri, sindromul de ligament arcuat nu produce simptome. Totuși, în cazul în care ligamentul comprimă nervii din zona stomacului sau atunci când fluxul sangvin către organe scade semnificativ, pot să apară unele manifestări clinice:

  • Durere cronică în etajul superior al abdomenului, care se ameliorează la trecerea în poziție orizontală;
  • Durere de stomac apărută după masă, după exerciții fizice sau la schimbarea posturii;
  • Diaree;
  • Balonare;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Scădere nedorită în greutate, de obicei mai mare de 9 kg – aceasta apare din cauza refuzului de a se alimenta, din teama de a nu declanșa durerile.

Simptomele sunt comune cu ale altor afecțiuni, cum ar fi gastrita (inflamația mucoasei stomacului), gastropareza (întârzierea golirii gastrice), boala de reflux gastroesofagian (întoarcerea alimentelor din stomac în esofag), cu unele afecțiuni hepatice sau ale pancreasului. Consultația și investigațiile medicale sunt, așadar, esențiale pentru un diagnostic corect.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Încă nu există teste de diagnostic specifice pentru sindromul de ligament arcuat. De multe ori, afecțiunea este diagnosticată prin excluderea celorlalte afecțiuni posibile.

Medicul va efectua inițial o anamneză, care reprezintă discuția propriu-zisă cu pacientul. Aceasta are rolul de a obține informații cu privire la simptomatologie și la antecedentele medicale personale și familiale. Ulterior, specialistul va efectua un examen clinic. Printre semnele clinice posibile ale acestui sindrom se numără:

  • Sensibilitatea abdominală amplificată în timpul expirației;
  • Scăderea semnificativă în greutate;
  • Murmurul epigastric – sunet anormal provenit din zona superioară a abdomenului, care poate fi auzit cu ajutorul stetoscopului. Acest murmur se asociază cu prezența unei obstrucții sau unei îngustări într-un vas de sânge.

Pentru a depista cauza acestor probleme, medicul va recomanda o serie de analize și investigații amănunțite, cum ar fi:

  • Analize de sânge: Sunt necesare pentru a identifica prezența unei infecții sau unor afecțiuni la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor;
  • Ecografie abdominală: Este o investigație rapidă, care utilizează un dispozitiv cu ultrasunete și un gel special, pentru a oferi imagini ale structurilor interne din abdomen;
  • Ecografie duplex: Oferă informații cu privire la fluxul de sânge din artere, cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta poate fi utilizată pentru a verifica circulația sangvină în arterele mezenterice (vasul care transportă sânge încărcat cu oxigen și nutrienți către intestine) sau în artera celiacă;
  • Endoscopie digestivă superioară: Presupune inserarea unui tub lung, subțire și flexibil, prevăzut cu o cameră video, prin cavitatea bucală, pentru a vizualiza esofagul, stomacul și duodenul (prima parte a intestinului subțire);
  • Scintigrafie de golire gastrică: Test de imagistică nucleară, care evaluează viteza cu care alimentele părăsesc stomacul. O golire gastrică întârziată poate indica prezența compresiei la nivelul arterei celiace, dar și a altor condiții, cum ar fi gastropareza;
  • Examen RMN (rezonanță magnetică): Preia imagini ale structurilor interne, cu ajutorul undelor electromagnetice;
  • Tomografie computerizată: Utilizează raze X pentru a prelua imagini ale structurilor interne și se efectuează în mod similar cu examenul RMN;
  • Angio-CT sau angio-RMN: Combină examenul RMN sau CT cu angiografia (metodă imagistică prin care sunt vizualizate vasele de sânge) și implică injectarea unei substanțe de contrast în artere, pentru a evidenția fluxul sanguin și eventuale obstrucții.

Tratamentul pentru sindromul de ligament arcuat

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul sindromului de ligament arcuat vizează normalizarea fluxului de sânge în artera celiacă, prin decompresia chirurgicală a acestui vas. Astfel, circulația sangvină către organele din abdomenul superior poate fi optimizată.

Intervenția chirurgicală poate fi realizată clasic sau minim-invaziv (prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică). În cadrul procedurii, medicul separă ligamentul arcuat și plexul celiac (gruparea de nervi), pentru a restabili fluxul de sânge în artera celiacă și pentru a reduce presiunea asupra celulelor nervoase. În cazurile severe, artera trebuie înlocuită, pentru a reda în totalitate fluxul sangvin.

Chirurgia robotică în chirurgia generală permite o spitalizare scurtă și o recuperare rapidă, astfel încât pacientul poate reveni la activitățile normale în aproximativ 2 săptămâni. În cazul unei intervenții chirurgicale clasice, recuperarea este mai dificilă și are o durată de 4-6 săptămâni. În orice caz, intervenția de decompresie a arterei celiace îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților.

Diagnostic și tratament pentru sindromul de ligament arcuat la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la investigații imagistice performante, pentru diagnosticul rapid și precis al sindromului de ligament arcuat. În funcție de indicația medicală, tratamentul chirurgical se poate realiza printr-o procedură de chirurgie generală clasică sau prin abord minim invaziv.

În prezent, cea mai indicată soluție chirurgicală este o intervenție de chirurgie robotică, la Spitalul Clinic SANADOR fiind folosit robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în acest moment. Operațiile asistate robotic permit pacienților o recuperare mai rapidă, un risc redus de complicații, o precizie ridicată a inciziilor și cicatrici de mici dimensiuni.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR