Cancerul de colon (cancerul colorectal) apare atunci cand celulele sanatoase care captusesc colonul sau rectul isi modifica forma si cresc necontrolat, formand o masa numita tumoare. Aceasta poate fi benigna (tumora creste, dar nu se raspandeste) sau maligna (se poate raspandi in alte parti ale organismului). Aceste schimbari se fac pe perioade lungi de timp – de regula, ani. Cu toate acestea, o persoana care a mostenit pe cale genetica un sindrom poate dezvolta tumora intr-o perioada mai scurta.

Cancerul de colon incepe de cele mai multe ori de la un polip, o formatiune non-canceroasa care se poate dezvolta pe peretii colonului sau a rectului pe masura inaintarii in varsta. Exista mai multe tipuri de polipi, dintre care cel adenomatos (adenomul colonului) poate deveni canceros. Acestia pot fi depistati cu ajutorul unei colonoscopii, prevenind astfel aparitia unui cancer de colon.

Tipuri de cancer colorectal

Cancerul colorectal isi poate face aparitia fie in regiunea colonului, fie in rect. Cele mai multe tipuri de cancere colorectale sunt sub forma de adenocarcinom. Exista si alte tipuri mult mai rar intalnite, precum tumorile endocrine de la nivelul tractului gastrointestinal, tumora stromala gastrointestinala (GIST), carcinomul cu celule mici sau limfomul.

Ca frecventa, cancerul de colon este pe locul 3 in SUA (daca excludem cancerul de piele), fiind in acelasi timp a doua cauza de deces cauzat de cancer. Incidenta acestuia creste odata cu inaintarea in varsta, fiind intalnit mai frecvent dupa 50 de ani.

Factori de risc

Factori ereditari - in jur de o treime din numarul total de pacienti au un istoric familial de cancer colorectal. Prezenta unui cancer de colon la o ruda de gradul 1 determina un risc de 4 ori mai crescut de a dezvolta acest tip de tumora.

Factori individuali - inaintarea in varsta, excesul de grasimi de origine animala, obezitatea, boala inflamatorie intestinala, colecistectomia, ureterosigmoidostomia.

Factori externi - fumatul si poluarea cresc riscul de formare a unui adenom, care poate progresa catre un cancer de colon.

Cancerul de colon - Simptome

Este foarte important ca acest tip de cancer sa fie depistat cat mai devreme, deoarece evolueaza fara a avea simptome vizibile, pe o perioada lunga de timp. Din acest motiv, este deseori depistat in stadiile  sale avansate. In functie de localizarea acestuia la nivelul colonului, se pot distinge doua categorii de simptome:

Colon proximal (prima parte, care se intinde de la cec pana la colonul distal) - anemie, febra, dureri abdominale slab localizate, obstructii atipice (in cazul in care se mareste lumenul).

Colon distal - dureri abdominale (colici), hematochezie (sangerare in timpul scaunului), obstructii, diaree si constipatie (care alterneaza).

Simptome cauzate de metastaza tumorii - ascita, marirea ganglionilor supraclaviculari.

Cancerul de colon - Diagnostic

Diagnosticul se stabileste prin metode imagistice, folosind o serie de proceduri care includ: colonoscopia (cea mai des folosita metoda de diagnosticare), sigmoidoscopia, irigografia (clisma cu substanta de contrast – de regula, bariu), colonografie CT.

Prevenirea cancerului de colon

Cancerul colorectal afecteaza in mod egal cele doua sexe, fiind prevalent in zonele cu un nivel economic crescut, precum Europa Occidentala, America de Nord, Australia. Cea mai buna metoda de preventie a acestei afectiuni este screeningul efectuat regulat, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Anumite AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) reduc rata de aparitie a cancerului de colon, alaturi de estrogen si activitate fizica regulata. De asemenea, o dieta sanatoasa si bogata in fibre vegetale, calciu, metionina si antioxidanti (vitamina A, C, E, betacaroten) scade riscul de formare a acestui tip de cancer.