Tratament
În funcție de particularitățile cazului, prezența altor afecțiuni preexistente, localizarea cancerului de-a lungul colonului și stadiul bolii, se decide împreună cu medicul curant abordarea terapeutică optimă.
Tratamentul cancerului de colon presupune, de regulă, intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează formațiunea tumorală, urmată sau nu de radioterapie/chimioterapie, după caz.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical pentru cancerul colonic în stadiu incipient presupune metode minim invazive de îndepărtare a cancerului: polipectomie (în cadrul colonoscopiei), rezecție endoscopică a mucoasei (presupune rezecția polipului și a regiunii de inserție pe mucoasa colonică), chirurgie minim invazivă (rezecție laparoscopică a formațiunilor tumorale care nu pot fi rezecate în cadrul colonoscopiei).
Tratamentul chirurgical pentru cancerul colonic avansat poate avea mai multe abordări: colectomie parțială, colectomie extinsă cu montare de colostomă, rezecție ganglionară.
Tratamentul chirurgical poate avea, de asemenea, și un rol de rezolvare a unei complicații sau afecțiune severă provocată de prezența tumorii (blocaj, ocluzie intestinală, durere severă, sângerare masivă).
În cazurile în care cancerul colonic este extins la nivel hepatic și pulmonar, iar starea de sănătate generală a pacientului este bună, poate fi recomandată chirurgia sau alte tratamente țintite pentru a îndepărta formațiunea tumorală. Chimioterapia poate fi utilizată atât înainte, cât și după procedura de îndepărtare a tumorii. Această abordare terapeutică mărește șansele de vindecare pe termen lung al cancerului.
Chimioterapie
Chimioterapia se bazează pe administrarea medicației în scop de distrugere a celulelor canceroase. În cancerul colonic, chimioterapia de obicei se recomandă după intervenția chirurgicală, dacă tumora este de mari dimensiuni sau este extinsă ganglionar. Astfel, chimioterapia poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase remanante și poate contribui la prevenirea recidivelor.
Chimioterapia poate fi utilizată, de asemenea, înainte de efectuarea intervenției cu scopul de a concentra și micșora volumul tumoral pentru un abord chirurgical mai bun și pentru obținerea unui rezultat mai bun chirurgical.
Chimioterapia contribuie și la ameliorarea simptomatologiei cancerului colonic în cazurile în care nu se poate apela la terapia chirurgicală sau în situațiile în care cancerul s-a extins la nivelul altor organe; poate fi asociată cu radioterapia.
Pentru pacienții cu risc scăzut, diagnosticați cu cancer colonic în stadiul III, se poate recomanda o cură minimă de chimioterapie post-chirurgical. Această abordare poate scădea rata de apariție a efectelor adverse prin comparație cu utilizarea tradițională a chimioterapiei, dovedind o eficiență foarte bună.
Radioterapie
Radioterapia utilizează surse de radiații cu scopul de a distruge celulele canceroase. Poate fi utilizată pentru a micșora o tumoră voluminoasă înainte de intervenție astfel încât cancerul să poată fi îndepărtat mai facil.
În cazurile în care chirurgia nu reprezintă o opțiune terapeutică, radioterapia poate fi utilizată pentru ameliorarea simptomatologiei. Uneori, radioterapia se asociază cu chimioterapia.
Terapie țintită
Terapia țintită se concentrează pe anumite anomalii de la nivelul celulelor canceroase. Prin efect asupra acestor defecte, aceste terapii pot distruge țintit populațiile celulare tumorale.
Medicația de acest tip este de obicei asociată cu chimioterapicele și această combinație este frecvent folosită în cazurile de cancer avansat.
Imunoterapie
Imunoterapia reprezintă un tip de terapie medicamentoasă care se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor canceroase pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse de sistemul imun propriu. Imunoterapia însă acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris.
Imunoterapia este, de regulă, destinată cancerelor colonice avansate.
Îngrijire paliativă
Paliația este domeniul medical care se ocupă cu îngrijirea suportivă, controlul simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni severe oncologice.
Pacienții diagnosticați cu această boală care primesc tratamentele optime asociate cu o îngrijire paliativă corespunzătoare beneficiază de o calitate superioară a vieții și de un prognostic mai bun al bolii.