Ce este ileostoma?

Ileostoma este un orificiu artificial, creat la nivelul peretelui abdominal, pentru eliminarea materiilor fecale. Procedura chirurgicală prin care este realizată această deschidere se numește ileostomie și implică aducerea la nivelul pielii a ultimei porțiuni a intestinului subţire, numită ileon.

O ileostomă este utilizată pentru a trata diverse afecțiuni ale tractului digestiv care necesită îndepărtarea intestinului gros din tranzitul intestinal, temporar sau permanent. Astfel, o ileostomă poate fi temporară și inversată ulterior, sau permanentă, în funcție de motivul pentru care este realizată.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Prin ileostomă, materiile fecale nu mai sunt eliminate prin anus, ci prin acest orificiu, într-o pungă specială, care este permanent lipită pe abdomen. Materiile fecale eliminate prin ileostomă sunt de consistență lichidă sau moale, iar eliminarea lor și a gazelor este spontană, nu poate fi controlată voluntar.

Când se recomandă ileostomia?

Ileostomia este recomandată pentru a trata mai multe afecțiuni, fiind realizată de cele mai multe ori atunci când intestinul gros trebuie să fie îndepărtat chirurgical sau pus în repaus. Ileostoma poate fi necesară în urma tratamentului pentru diferite afecțiuni:

  • Cancerul colorectal - formațiuni tumorale maligne de la nivelul intestinului gros, care necesită îndepărtarea extinsă a acestuia, uneori exenterație pelvină, în caz de cancer pelvin avansat,
  • Diverticulita - inflamația unor dilatații saculare de la nivelul colonului, denumite diverticuli,
  • Bolile inflamatorii intestinale - colita ulcerativă sau boala Crohn,
  • Polipoza adenomatoasă familială - boală ereditară, caracterizată prin prezența a numeroși polipi colonici,
  • Abcese - infecții localizate,
  • Ocluzie intestinală - tranzitul pentru materii fecale și gaze este blocat complet,
  • Megacolon - o parte a colonului se dilată excesiv și se poate chiar rupe,
  • Boala Hirschsprung - boală a nerviilor din colon, care provoacă ocluzie și infecții,
  • Scleroza multiplă - afectează creierul și măduva spinării, alterând funcția tubului digestiv și tranzitul intestinal.

Tipuri de ileostomă

În funcție de motivul pentru care a fost indicată, se poate efectua o ileostomă de diverse tipuri:

  1. Ileostomă permanentă – este efectuată atunci când afectarea intestinului gros este severă și acest organ trebuie să fie eliminat în totalitate,
  2. Ileostomă temporară – este indicată după o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului gros, astfel încât intestinul să poată fi în repaus și să se vindece.

În funcție de metoda prin care se realizează ileostoma, există următoarele tipuri de ileostomă:

  1. Ileostoma în ansă - este de obicei temporară, iar colonul nu este îndepărtat; se realizează o incizie la nivelul ileonului și se prind la nivelul peretelui abdominal ambele capete ale acestuia, un capăt va fi activ, în continuitatea intestinului subțire, prin care se vor elimina materiile fecale, iar celălalt capăt va fi inactiv, cu legătură la intestinul gros, prin care se poate elimina mucus.
  2. Ileostoma terminală - poate fi temporară sau permanentă și colonul poate fi îndepărtat parțial sau total; se detașează intestinul subțire de cel gros și se aduce capătul la peretele abdominal, prin care se vor elimina materiile fecale; în această situație nu mai există altă comunicare cu intestinul gros în afara de anus.

Cum se realizează ileostomia?

Înainte de intervenția chirurgicală pentru efectuarea unei ileostome, medicul va recomanda pacientului repaus digestiv, pentru ca intestinul gros să nu conțină materii fecale.

Pentru realizarea ileostomei, indiferent de tipul acesteia, chirurgul va începe cu o mică incizie în partea inferioară dreaptă a abdomenului, locul unde va fi adus capătul ileonului.

Există două moduri prin în care poate fi efectuată intervenția chirurgicală de ileostomie: prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie clasică, deschisă. Intervenția chirurgicală deschisă este realizată printr-o singură incizie mare la nivelul abdomenului.

În cazul intervențiilor laparoscopice, chirurgul face mici incizii în peretele abdominal, prin care sunt introduse instrumente speciale, cu care este separat ileonul de intestinul gros și adus către orificiul efectuat anterior, la piele. Chirurgia laparoscopică asigură o sângerare redusă în timpul intervenției chirurgicale și durere postoperatorie mai ușor de suportat, iar recuperarea este mai rapidă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Dieta pentru pacienții cu ileostomă

Pacienții cu ileostomă trebuie să respecte un regim alimentar special, care va fi indicat de medicul gastroenterolog. Recomandările vor fi stabilite personalizat, pentru fiecare pacient în parte, dar în general includ câteva reguli clare:

  • După operația de ileostomie trebuie consumată o dietă săracă în fibre,
  • Alimentele trebuie mestecate riguros,
  • Mesele trebuie să fie mici și dese, la ore regulate pe parcursul întregii zile,
  • Hidratarea trebuie să fie corespunzătoare, pentru că ajută digestia,
  • Pacientul trebuie să evite alimentele greu de digerat, cum sunt nucile, semințele, floricelele sau legumele crocante.

Îngrijire și stil de viață

Ileostomia este o intervenție chirurgicală majoră, iar pacientul necesită o perioadă de recuperare. După operație, este necesară continuarea spitalizării până la o săptămână, pentru monitorizare. Vindecarea completă, cu reducerea inflamației post-operatorii, se poate instala după câteva săptămâni, până la două luni. Odată ce ileostoma s-a vindecat, pot fi reluate activitățile zilnice uzuale, precum condusul autoturismului, mersul la serviciu, exercițiile fizice și activitatea sexuală. În cazul unei ileostome temporare, va fi necesară o altă intervenție chirurgicală, de inversare, după aproximativ 3-6 luni.

Pentru îngrijirea pe termen lung a ileostomei, există diverse recomandări, pentru a evita accidentările și complicațiile posibile, astfel încât pacientul să se bucure de o bună calitate a vieții. Punga de ileostomă ar trebui golită când este umplută la o treime, cel mult la jumătate, pentru a evita scurgerea din pungă a materiilor fecale. De asemenea, pacientul trebuie să consume mese regulate și în cantități mici, de patru până la cinci ori pe zi, pentru a ajuta la reducerea gazelor.

Din cauza eliminării materiilor fecale, pielea din jurul ileostomei se poate irita și poate provoca durere sau chiar sângerare. Pentru a preveni aceste probleme, pacientul trebuie să curețe pielea cu apă și să se asigure că este complet uscată înainte de a monta punga. Tehnica recomandată pentru schimbarea pungii îi va fi prezentată pacientului de medicul specialist.

Montarea ileostomei la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație pentru montarea de ileostomă sau de colostomă beneficiază de intervenții chirurgicale efectuate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară.

Echipa chirurgicală a Spitalului Clinic SANADOR are experiență îndelungată în realizarea de intervenții chirurgicale complexe, prin chirurgie deschisă sau prin abord laparoscopic, minim invaziv, în funcție de indicația stabilită.

Pentru monitorizarea stării de sănătate, pacienții cu ileostomă au acces la consultații de specialitate asigurate de medici dedicați și experimentați, care le oferă toate sfaturile necesare pentru o bună calitate a vieții.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR