Ce sunt polipii rectali și anali?

Polipii rectali și anali sunt excrescențe de dimensiuni mici, dezvoltate pe mucoasă, în interiorul rectului, respectiv în interiorul canalului anal. În general, polipii sunt inofensivi, dar nu trebuie să fie neglijați, pentru că pot crește în timp, provocând semne și simptome, și pot chiar să evolueze în cancer colorectal.

Polipii sunt descoperiți, de regulă, în timpul unei colonoscopii de rutină. Chiar dacă nu sunt maligni, aproape toate cancerele colorectale pornesc de la un polip, de aceea este indicată excizia acestor formațiuni. Există o varietate de tipuri de polipi, fiecare prezentând comportamente biologice diferite.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de polipi ai rectului și anusului

Polipii anali și rectali sunt clasificați în funcție de forma lor:

  • Polip penduculat – arată ca o ,,ciupercă”, pentru că are un „cap” și un „picior”.
  • Polip sesil – se prezintă mai mult ca o  excrescență cu bază largă, fără înălțime.
  • Polipii inflamatori (pseudopolipi) apar la pacienții care suferă de o boală inflamatorie cronică, precum celiachie, boală Crohn, colită ulcerativă, boală inflamatorie intestinală (BII). Acești polipi nu au potențial malign.
  • Hamartoamele de cauză genetică (aici intră polipii juvenili și polipii asociați sindromului Peutz-Jeghers) nu sunt periculoși și regresează spontan sau sunt amputați în mod natural.
  • Polipii hiperplazici, excrescențe necanceroase ale mucoasei, sunt găsiți cel mai des în rect și în colonul descendent.
  • Polipii adenomatoși, de toate felurile (tubulari, tubulo-viloși, viloși, adenoame sesile serate) sunt leziuni periculoase, premaligne, care trebuie supravegheate cu atenție.

Cauze și factori de risc

În ciuda legăturii cunoscute dintre polipi și cancerele colorectale, cei mai mulți polipi nu se transformă niciodată în cancer. Când această transformare are loc, ea se întâmplă pe parcursul mai multor ani, astfel încât pacienții pot beneficia de tratamentul necesar, minim invaziv, dacă afecțiunea este descoperită din timp, prin colonoscopie de screening.

Studiile arată că adenoamele, la fel ca și cancerul colorectal, sunt mai des întâlnite la bărbați decât la femei. Fumatul este cel mai cercetat și cel mai cunoscut factor de risc pentru polipii colorectali, prin carcinogenii din tutun, care provoacă modificări genetice ireversibile la nivelul mucoasei colorectale, declansând formarea polipilor. Fumatul combinat cu consumul de alcool duce la o creștere a riscului.

Persoanele care suferă de obezitate, nu fac mișcare și au o dietă bogată în grăsimi sunt mai expuse riscului de a dezvolta polipi anali. Istoricul familial este de asemenea un factor de risc, mai ales dacă o rudă apropiată a avut sau are cancer de colon. Bolile inflamatorii cum sunt Boala Crohn sau colita ulcerativă cresc riscul general de cancer, deși polipii în sine nu sunt o amenințare semnificativă.

Polipii sunt cu prevalență întâlniți la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, de aceea, după acest prag, este recomandată efectuarea regulată a colonoscopiilor, ca metodă de screening, în lipsa oricăror semne și simptome.

Rareori, anumite persoane moștenesc tendințe genetice care le predispun la formarea de polipi colorectali. Bolile ereditare care predispun la polipi sunt: sindromul Lynch (persoanele acestea dezvoltă puțini polipi, dar aceștia au tendința să se transforme malign foarte rapid), polipoza adenomatoasă familială (FAP- sute și chiar mii de polipi se dezvoltă în adolescență), sindromul Peutz-Jeghers, sindromul Gardner sau polipoza asociată cu mutația genei MYH (prescurtată - MAP). În cazul acestor persoane, este indicat și un consult de genetică medicală, pentru evaluarea riscului și efectuarea unor teste genetice specifice.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semnele și simptomele polipilor anorectali

Cei mai mulți polipi anorectali nu prezintă simptome decât atunci când se măresc. Acesta este motivul pentru care screeningul pentru cancerul de colon și pentru polipi este atât de important.

Cele mai frecvente semne și simptome ale polipilor sunt:

Investigații pentru diagnostic

Cea mai utilizată investigație pentru diagnosticarea polipilor este colonoscopia totală. Colonoscopia este efectuată cu ajutorul uni tub flexibil și subțire, prevăzut cu o cameră și cu o lumină la capăt. Dacă medicul gastroenterolog descoperă polipi și nu există complicații, îi va îndepărta pe loc. Odată rezecați, polipii vor fi trimiși la un Laborator de Anatomie Patologică, pentru examen histopatologic, care poate fi completat, la nevoie, cu unul imunohistochimic.

Alte investigații utile pentru descoperirea polipilor sunt:

  • tranzitul baritat intestinal,
  • examenul rectal manual,
  • analiza materiilor fecale, pentru a descoperi sângerări invizibile, microscopice (oculte) la nivelul colonului,
  • sigmoidoscopia, procedură similară colonoscopiei, dar care investighează numai rectul și colonul sigmoid,
  • teste ADN ale materiilor fecale (acestea descoperă markeri genetici ai cancerului).

Complicațiile polipilor anali și rectali

Complicațiile polipilor anorectali pot include sângerare, ocluzie intestinală (polipul și inflamația locală blochează tranzitul materiilor fecale) și dezvoltarea cancerului colorectal.

Polipii adenomatoși sunt considerați leziuni premergătoare cancerului, de aceea, dacă nu sunt excizați, este indicată o urmărire regulată a lor, prin colonoscopie periodică, care poate fi urmată, la nevoie, de o biopsie. Dintre adenoame, adenoamele viloase au cel mai mare risc de transformare malignă.

Tratamentul recomandat

Este recomandată îndepărtarea tuturor polipilor anali și rectali, deoarece nu există un test care să determine dacă aceștia se vor transforma în cancer sau nu.  Aproape toți polipii pot fi îndepărtați în timpul colonoscopiei, printr-o procedură minim invazivă, fără să fie necesară operația.

Pentru polipii foarte mari, pot fi necesare mai multe intervenții pentru excizia lor. Foarte rar, anumiți pacienți au nevoie și de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea polipilor, pentru că aceștia sunt mari și nu pot fi îndepărtați altfel.

În cazul unor polipi care au aparență de malignitate, pot fi indicate mai multe tipuri de excizii locale, cum ar fi, de exemplu, chirurgia transanală. Pentru afecțiunile caracterizate prin polipoză extinsă (sindromul PAF), poate fi recomandată operația de colectomie totală, adică îndepărtarea completă a colonului, urmată de proceduri de chirurgie reconstructivă.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie asigurate de medici foarte bine pregătiți profesional și la toate metodele de screening și diagnostic pentru polipii anorectali. Colonoscopiile sunt realizate în cele mai bune condiții de siguranță și confort, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca. Centrul funcționează în regim ambulatoriu și de spitalizare de zi, fiind dotat cu echipamente de ultimă generație, precum turnurile de endoscopie 3D 4K Olympus X1.

Dacă este necesar, procedura poate fi completată cu o biopsie, pentru a stabili dacă polipul este de natură benignă sau malignă. De asemenea, în timpul colonoscopiei medicul poate exciza polipii identificați, pacientul beneficiind astfel de diagnostic și de tratament în cadrul aceleiași proceduri.

Pentru cazurile în care este necesară o intervenție chirurgicală, operația se poate realiza clasic, deschis, sau minim invaziv – prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică – în funcție de indicația medicală. Toate operațiile sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură de ultimă generație. Pentru procedurile care au indicație de chirurgie robotică, Spitalul Clinic SANADOR dispune de sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în prezent. Operația asistată robotic asigură pacientului o recuperare mai rapidă și risc redus de complicații.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR