Ce sunt metastazele peritoneale?

Metastazele peritoneale sunt tumori secundare, care iau naștere în alte organe și țesuturi și care se răspândesc la nivelul peritoneului. Peritoneul, membrana care acoperă cavitatea abdominală și pe cea pelvină, prezintă din punct de vedere anatomic două straturi: extern (peritoneul parietal), care acoperă suprafața internă a peretelui abdominal și pelvin și un strat intern (peritoneul visceral), care vine în contact cu organele din cavitatea abdominală și pevină.

Cauze și factori de risc pentru metastazele în peritoneu

Cele mai frecvente cancere care dau metastaze în peritoneu sunt cancerul ovarian, cancerul colorectal și cancerul gastric. Cancerele care implică alte organe, precum cancerul de pancreas, de intestin subțire, cancerul endometrial, cancerul de col uterin și cancerul de prostată, pot provoca, de asemenea, metastaze peritoneale, însă mai puțin frecvent. Tumorile neuroendocrine de la nivelul tractului gastrointestinal sunt tumori cu creștere lentă și pot da metastaze în peritoneu.

În aproximativ 10% din cazuri, afectarea metastatică a peritoneului provine de la cancere localizate în afara cavității abdominale sau pelvine, precum cancerul de sân, cancerul bronhopulmonar sau cancerul de piele. În aproximativ 3-5% din cazurile de metastaze peritoneale, nu se reușește găsirea unei tumori primare care a dus la apariția metastazelor. Această situație se numește carcinomatoză peritoneală de origine necunoscută.

Printre factorii de risc care contribuie la afectarea metastatică a peritoneului se numără:

  • vârsta înaintată;
  • istoricul de cancer cu risc crescut de metastaze în peritoneu: ovarian, colorectal, gastric, intestinal, pancreatic, de col uterin;
  • obezitatea;
  • endometrioza;
  • terapia de substituție hormonală.

Semnele și simptomele de metastaze peritoneale

Pacienții cu metastaze peritoneale prezintă semne și simptome asociate cu tumora primară care a dus la afectarea metastatică a peritoneului. Frecvent, metastazele peritoneale sunt descoperite accidental, fie în timpul intervenției chirurgicale pentru rezecția tumorii primare, fie cu ocazia efectuării unor investigații pentru alte afecțiuni.

Cele mai importante două constatări clinice sunt ascita, adică acumulare de lichid în abdomen, și ocluzia intestinală, în care se produce oprirea tranzitului intestinal pentru gaze și materii fecale.

Metastazele peritoneale mai pot da și alte semne și simptome, precum:

  • dureri abdominale;
  • balonare;
  • greață și vărsături;
  • constipație sau diaree;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • scădere neplanificată în greutate.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Investigații pentru diagnostic

Pentru a diagnostica afectarea metastatică a peritoneului, sunt necesare mai multe investigații. Astfel, medicul specialist poate recomanda, în primul rând, efectuarea unor analize de sânge, precum determinarea serologică a unor markeri tumorali (CA 125, CA 19-9, HE 4 sau ACE), care poate indica prezența unor metastaze în peritoneu.

Ecografia abdominală, alt test diagnostic valoros, este o investigație neinvazivă, care are la bază ultrasunete și cu ajutorul căreia medicul poate vizualiza structurile din interiorul corpului. La ecografie, metastazele peritoneale pot apărea ca leziuni nodulare, sub formă de plăci sau ca o îngroșare difuză a peritoneului. Ecografia poate fi utilă și pentru ghidarea biopsiilor, prin care se obțin anumite fragmente de țesut, pentru a fi analizate în laborator, la microscop.

Tomografia computerizată (CT) oferă o imagine detaliată a structurilor din cavitatea abdominală și pelvină. În cazul metastazelor peritoneale, membrana peritoneală apare îngroșată, iar pe suprafața ei pot apărea structuri nodulare, liniare, scleroză sau structuri asemănătoare unor plăci. Uneori, între peretele abdomenului și intestinul subțire se observă o structură neomogenă, aceasta reprezentând țesutul malign.

Alte constatări care pot apărea pe CT-ul pacienților cu metastaze peritoneale sunt nodulii de la nivelul ficatului sau splinei și lichidul de ascită. Un mare avantaj al examenului CT este acela că poate depista și tumora primară care s-a răspândit și a determinat metastazele în peritoneu.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o altă metodă pentru a diagnostica metastazele peritoneale, la fel de utilă ca și CT-ul. RMN-ul este mai rar utilizat, din cauza costului mai mare și a duratei mai lungi de examinare, însă s-a dovedit superior față de CT în depistarea leziunilor mici, de sub 1 cm, în special cele localizate sub mușchiul diafragm sau în membrana seroasă care acoperă intestinele.

Examinarea PET-CT permite o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Aceasta este metoda imagistică de preferat, deoarece poate depista cu ușurință leziunile maligne, pe baza absorbției de glucoză de către aceste celule. Pentru localizarea metastazelor peritoneale, PET-CT-ul oferă o precizie mai mare decât RMN-ul și, în plus, PET-CT-ul reprezintă o investigație foarte bună pentru a monitoriza răspunsul la tratament.

Laparoscopia diagnostică este o procedură de chirurgie minim invazivă, la care se apelează, în general, în cazul pacienților la care nu s-au depistat metastazele peritoneale prin alte metode sau la pacienții cu metastaze peritoneale diagnosticate, dar la care se dorește obținerea mai multor detalii, în vederea unei intervenții chirurgicale. Procedura constă în introducerea unor instrumente speciale prin mici incizii la nivelul abdomenului. Cu ajutorul acestor instrumente, medicul poate vedea în interiorul abdomenului și poate localiza metastazele peritoneale. De asemenea, medicul poate lua un fragment de țesut (biopsie), care va fi analizat la microscop, pentru a confirma diagnosticul.

Complicațiile provocate de afectarea metastatică a peritoneului

Metastazele peritoneale care nu pot fi tratate pot determina o serie de complicații, precum:

  • ascită refractară, când lichidul din abdomen se reface rapid după evacuări repetate și administrare de diuretice;
  • ocluzie intestinală;
  • peritonită;
  • tulburări de motilitate gastrointestinală;
  • tromboembolismul pulmonar;
  • complicații legate de hipertensiunea portală: varice esofagiene, hemoragie digestivă, splenomegalie, encefalopatie hepatică;
  • fistulă intestinală.

Tratamentul recomandat

Pacienții cu metastaze în peritoneu pot beneficia de mai multe metode de tratament.

Chirurgia citoreductivă completă (CRS) în combinație cu chimioterapia intraperitoneală hipertermică (HIPEC) și chimioterapia sistemică reprezintă tratamentul de bază în afectarea metastatică a peritoneului.

Selectarea pacienților care pot beneficia de acest tratament se face în funcție de:

  • caracteristicile pacientului – vârstă, afecțiuni asociate, starea generală de sănătate;
  • prezența altor metastaze – pacienții cu metastaze generalizate nu pot beneficia de acest tip de tratament;
  • extensia bolii peritoneale – pacienții cu metastaze hepatice extinse, cu afectare pancreatică importantă sau cei cu afectarea intestinului pe mai mult de o treime din lungime nu pot fi supuși acestui tratament.

Dacă pacientul este apt pentru o intervenție de chirurgie oncologică, se realizează chirurgia citoreductivă completă. Aceasta este o intervenție chirurgicală deschisă la nivelul abdomenului, care are drept scop îndepărtarea completă a oricăror leziuni canceroase vizibile cu ochiul liber și poate include rezecții multiple ale intestinului, rezecția peritoneului pelvin, rezecția ligamentelor peritoneale, îndepărtarea colecistului, membranei care învelește ficatul, rezecția colonului sigmoid, a rectului sau a unor porțiuni din tractul genital feminin.

Chimioterapia intraperitoneală hipertermică (HIPEC) se realizează în sala de operație imediat după tratamentul chirurgical și constă în introducerea în peritoneu a unor medicamente chimioterapice încălzite la 41-43°C, împreună cu administrarea intravenoasă a unui medicament chimioterapic complementar. Pacientul este mișcat ușor, pentru ca medicamentul introdus să aibă o distribuție egală în cavitatea peritoneală. Apoi, după aproximativ o oră și jumătate, lichidul este eliminat, iar incizia abdominală este suturată.

O alternativă la HIPEC este tehnica EPIC (chimioterapie intraperitoneală postoperatorie timpurie), care constă în mai multe cicluri de chimioterapie administrate precoce după intervenția chirurgicală.

În prezent, combinația dintre chirurgia citoreductivă și chimioterapia intraperitoneală (HIPEC sau EPIC) este considerată cea mai bună opțiune de tratament la pacienții cu metastaze peritoneale. Aceste metode cresc semnificativ speranța de viață a pacienților. În funcție de tipul de tumoră care a determinat metastaze în peritoneu, creșterea supraviețuirii a fost de la 3-24 de luni până la 3-5 ani.

O altă metodă de tratament a pacienților cu metastaze peritoneale este chimioterapia cu aerosoli intraperitoneală presurizată (PIPAC). Această metodă poate fi aplicată la pacienții cu metastaze peritoneale extinse, care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale. Chimioterapia cu aerosoli are la bază premisa că aplicarea intraabdominală a medicamentelor sub presiune pătrunde mai bine în țesuturi și mărește distribuția medicamentului. Această metodă ar putea fi benefică și la pacienții cu metastaze în afara peritoneului, ca o opțiune de tratament paliativ, pentru ameliorarea simptomelor.

Diagnosticul și tratamentul metastazelor peritoneale la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete, integrate, multidisciplinare și multimodale, pentru diagnosticul avansat și tratamentul performant al metastazelor peritoneale. SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, care permite un diagnostic rapid și de mare acuratețe, prin aparate RMN cu putere 3 Tesla, CT performant Siemens Somatom Definition Edge 128 Slice și echipament PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de acces la o Comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), care va stabili un tratament personalizat, țintit și eficient. De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, ei pot efectua toate procedurile de tratament oncologic indicate. Tratamentul chirurgical necesar se poate realiza în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, unde echipa specializată în chirurgie oncologică poate realiza cu succes chiar și operații complexe, dificile, inclusiv exenterație pelvină urmată de proceduri de chirurgie reconstructivă, dacă există această indicație.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR