Ce este cancerul pelvin local avansat?

Cancerul pelvin avansat apare prin extinderea la nivelul întregului pelvis a unui cancer localizat inițial la unul dintre organele sau structurile din această regiune anatomică. Printre afecțiunile care pot duce la apariția unui cancer pelvin avansat se numără în special cancerul de prostată sau cancerul testicular la bărbați, cancerul de col uterin, cancerul ovarian și cancerul endometrial la femei, cancerul de vezică urinară, cancerul ano-rectal, condrosarcomul și osteosarcomul (cancer osos).

Watch on YouTube
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

De ce apare cancerul pelvin avansat?

Proliferarea celulelor anormale, cu tendință la creștere nelimitată și haotică, duce la formarea unei tumori care crește progresiv. Celulele neoplazice au anomalii de formă și dimensiune,  iar indicele lor de diviziune este crescut, cu mitoze atipice.

În plus, au capacitatea de invazie locală (pătrund și înlocuiesc progresiv țesuturile normale din jurul tumorii) și diseminează la distanță (metastazează). Astfel, carcinoamele sunt tumori maligne ale epiteliilor (structurile care căptușesc învelișul interior al anumitor organe), în timp ce sarcoamele reprezintă tumori ale țesuturilor mezenchimale (os, cartilaj, fascii musculare).

În funcție de tipul de cancer identificat la nivel pelvin, există anumiți factori de risc cunoscuți, care predispun la dezvoltarea tumorilor:

  • infecția cu HPV, cu tulpini denumite oncogene, determină cancer de col uterin;
  • hiperestrogenismul poate favoriza apariția cancerului genital la femei;
  • dieta bogată în carne roșie sau afumată și săracă în fibre predispune la apariția cancerului colorectal;
  • expunerea repetată și cumulativă la radiații X și ionizante favorizează apariția sarcoamelor;
  • fumatul și consumul cronic de alcool favorizează mai multe tipuri de cancere pelviene;
  • predispoziția genetică (rude apropiate diagnosticate cu anumite tipuri de cancere) – în anumite situații, este indicat un consult de genetică medicală și efectuarea unor teste, pentru evaluarea riscului.

Semnele și simptomele

Semnele și simptomele cancerului pelvin local avansat depind de tipul de tumoră primară. Astfel, în cancerele ginecologice, pot să apară:

  • scurgeri vaginale anormale, uneori cu sânge, între menstruații -  în cancerul de col uterin sau în cancerul endometrial;
  • dureri difuze, care uneori iradiază în regiunea lombară;
  • constipație ori diaree, însoțite de flatulență, scăderea apetitului și greață în cancerul ovarian.

La bărbați, cancerele genitale determină următoarele semne și simptome:

  • sânge în urină (hematurie micro- sau macroscopică) sau în lichidul seminal, specific neoplaziei de prostată sau de vezică urinară;
  • dificultate în a urina (flux slab sau întrerupt de urină), însoțită de senzația de golire incompletă a vezicii urinare - în cancerul de prostată;
  • edemul (umflarea) unui testicul ori apariția unui nodul la acest nivel, însoțite de dureri difuze în regiunea anală și/sau pelvină sunt caracteristice cancerului de testicule.

Cancerul ano-rectal determină tulburări de tranzit intestinal, care pot fi confundate cu ușurință cu un sindrom de intestin iritabil (diaree care alternează cu constipație), tenesme (senzație imperioasă de a defeca), incontinență fecală, scurgeri anale, uneori cu sânge, însoțite de prurit.

Condrosarcoamele și osteosarcoamele, deși apar mai frecvent la nivelul extremităților, determină în principal durere, care inițial cedează la medicație analgezică uzuală, dar, pe măsură ce boala avansează, devine persistentă și din ce în ce mai severă.

Diagnosticul de cancer pelvin avansat

În cele mai multe cazuri, diagnosticul cancerului pelvin avansat este stabilit prin teste imagistice, completate de examen histopatologic. Cu toate acestea, analizele de sânge pot determina semne de inflamație (VSH crescut, proteina C-reactivă crescută) și anemie în caz de sângerări, iar sumarul de urină poate depista hematuria microscopică din cancerul de prostată și în cel de vezică urinară.

Rectosigmoidoscopia însoțită de testul hemocult din materii fecale sunt analize de bază în cancerul ano-rectal.

Examinarea computer tomograf (CT) este una dintre investigațiile esențiale pentru localizarea tumorii și stabilirea gradului de invazie. Sub ghidaj CT, medicul poate preleva și biopsii. În plus, examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) furnizează informații despre metabolismul țesuturilor și este recomandată în cancerele pelvine pentru depistarea metastazelor și a recidivelor.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este investigația de bază în cancerele pelvine avansate, deoarece permite descrierea precisă a tumorii, a gradului de invazie (inclusiv a structurilor neurovasculare sau a țesuturilor moi din jurul tumorii) și a răspunsului la tratament. RMN este folosit și pentru planificarea intervenției chirurgicale sau a biopsiei.

Examinarea histopatologică stabilește diagnosticul de certitudine și este completată adesea de imunohistochimie, care evidențiază prezența sau absența unor molecule specifice, prin intermediul căreia se stabilește tipul de tumoare și stadializarea bolii. În prezent, se folosesște clasificarea TNM, corespunzătoare acronimului din limba engleză Tumor, Nodal involvment, Metastasis, la care se adaugă gradul de diferențiere (G – histological Grade).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tratamentul recomandat

Intervenția de chirurgie oncologică reprezintă principalul tratament în cancere pelvine avansate, fiind factorul de prognostic principal. Astfel, chirurgul va îndepărta tumora, împreună cu organele invadate (de exemplu, unul dintre ovare), procedeu denumit rezecție în bloc.

În anumite situații, poate fi nevoie de îndepărtarea unei părți din colon (colostomie) sau din vezica  urinară (urostomie) și realizarea de colostomă, ileostomă sau urostomă.

Exenterația pelvină este un tip de intervenție chirurgicală radicală, care implică îndepărtarea în întregime sau în mare parte a organelor pelvine (ovare, uter la femei, porțiunea inferioară a ureterelor, vezica urinară, prostata la bărbați etc). Deși este mutilantă, această intervenție poate salva viața bolnavilor cu forme local avansate de cancere pelvine. Astfel, intervențiile chirurgicale pot fi complexe și trebuie realizate de chirurgi oncologi cu experiență, iar pacientul trebuie informat din timp cu privire la riscurile și complicațiile chirurgicale.

Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR are experiență îndelungată în realizarea de operații complexe pentru cancerele avansate, inclusiv prin exenterație pelvină, cu rezultate bune pe termen lung.

În funcție de gradul histologic al tumorii și de stadiul bolii, chimioterapia și radioterapia pot fi indicate înainte de intervenția chirurgicală, pentru a reduce dimensiunea tumorii (neoadjuvante) sau după aceasta, pentru a preveni recurențele (adjuvante). Administrarea de citostatice și radioterapia pot fi recomandate și în cazul metastazelor sau al recidivelor.

Complicațiile provocate de cancerul pelvin local avansat

Complicațiile provocate de cancerul pelvin local avansat includ hemoragia masivă cu anemie severă, invazia organelor pelvine, cu dureri intense și perturbarea funcției organului afectat, ocluzie intestinală sau perforație intestinală în cancerul colorectal și în cel de ovare, incontinență urinară sau fecală, hidronefroză (acumularea de urină în rinichi), ascită (acumulare de lichid în abdomen), tromboembolism venos (cheaguri de sânge care ajung în plămâni și pot îngreuna respirația) și metastaze la distanță (metastaze pulmonare, metastaze cerebrale, metastaze osoase), asociate cu rate mari de deces.

Cum poate fi prevenit cancerul pelvin avansat?

Efectuarea periodică de teste de screening permite depistarea cancerului într-un stadiu curabil, în care tratamentul este mult mai ușor de suportat. Astfel, testarea Babeș-Papanicolau, completată de genotipare HPV, dacă este necesar, sunt metode eficiente de detectare a cancerului de col uterin.

Colonoscopia efectuată de rutină permite analiza și îndepărtarea polipilor colonici suspecți, care pot degenera malign.

Ecografia abdominală, completată de ecografia transvaginală la femei, respectiv transrectală la bărbați, permite vizualizarea cu acuratețe a structurilor pelvine și ar trebui realizată anual, ca metodă de screening pentru cancerul de vezică urinară, de prostată, de ovare și uterin.

Alte metode de prevenire a cancerelor pelvine includ:

  • vaccinarea anti-HPV;
  • renunțarea la fumat și alcool;
  • scăderea în greutate;
  • administrarea contraceptivelor orale care conțin estrogeni doar la recomandare medicului și niciodată după vârsta de 35 de ani;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos, care include consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic și a alimentelor bogate în fibre, cu evitarea produselor ultra-procesate, grase sau bogate în zahăr.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, cancerul pelvin avansat este diagnosticat rapid și precis, prin investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, completate cu biopsie. Stadializarea afecțiunii este realizată cu aparatură de top – PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, și SPECT-CT Siemens Symbia Intevo Bold, care asigură rezultate de mare acuratețe, cu o iradiere minimă.

Tratamentul pentru cancerul pelvin avansat este întotdeauna personalizat și multimodal, în funcție de indicația stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Tratamentul chirurgical este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară. Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR are experiență îndelungată în realizarea de operații complexe pentru cancerele avansate, inclusiv prin exenterație pelvină, cu rezultate bune pe termen lung. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament oncologic disponibile, în funcție de indicația medicală stabilită, înainte sau după intervenție chirurgicală.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Cazurile care au nevoie de asistență medicală de urgență, din cauza complicațiilor apărute în urma cancerului pelvin avansat, sunt gestionate rapid și eficient în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR