Boala Alzheimer este o afec╚Ťiune neurodegenerativ─â progresiv─â care afecteaz─â integritatea sistemului nervos central ╚Öi perturb─â func╚Ťiile cognitive ÔÇô memoria, orientarea temporo-spa╚Ťial─â, g├óndirea coerent─â, capacitatea de concentrare. ├Än timp, aceast─â afec╚Ťiune duce la pierderea autonomiei pacientului.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente tipuri de demen╚Ť─â ╚Öi debuteaz─â, de regul─â, dup─â v├órsta de 65 de ani. ├Än lipsa unor tratamente etiologice, boala Alzheimer reprezint─â o problem─â major─â de s─ân─âtate public─â prin num─ârul mare de persoane afectate de aceast─â form─â de demen╚Ť─â.

 • Programeaz─â-te la SANADOR pentru a beneficia de toate investiga╚Ťiile necesare pentru diagnosticul corect al bolii ╚Öi de recomand─âri personalizate pentru managementul acestei afec╚Ťiuni!

Simptomatologia bolii Alzheimer

Debutul bolii este insidios ╚Öi poate indica o tulburare cognitiv─â u╚Öoar─â. Simptomatologia poate varia mult de la un caz la altul. Semnele ini╚Ťiale de boal─â includ tulbur─ârile memoriei pe termen scurt, pacientul prezent├ónd dificult─â╚Ťi ├«n a-╚Öi aminti evenimente petrecute recent, modificarea comportamentului ╚Öi a dispozi╚Ťiei, cu apari╚Ťia unor st─âri confuzionale, probleme de comunicare ╚Öi exprimare etc.

 • Semnele principale de boal─â sunt pierderea memoriei ╚Öi disfunc╚Ťia executiv─â de a ├«ntreprinde activit─â╚Ťile zilnice.

Semnele primordiale de boal─â sunt considerate a fi pierderea memoriei (amnezia) ╚Öi disfunc╚Ťia executiv─â de a ├«ntreprinde activit─â╚Ťi zilnice obi╚Önuite. Adesea, acestea sunt precedate de modific─âri ale limbajului, ca afazia, ╚Öi de tulbur─âri de vedere.

Odat─â cu progresia bolii, apar ╚Öi alte semne ╚Öi simptome, care conduc la incapacitatea pacientului de a desf─â╚Öura activit─â╚Ťi zilnice obi╚Önuite, cu pierderea total─â a autonomiei, ├«n timp. Simptomele agravate ale bolii pot fi reprezentate de tulbur─âri de dispozi╚Ťie cu episoade de depresie ╚Öi apatie accentuate de un comportament agresiv, dificult─â╚Ťi de vorbire, degluti╚Ťie ╚Öi de men╚Ťinere a echilibrului inclusiv ├«n ╚Öezut.

Boala Alzheimer nu afecteaz─â toate tipurile de memorie ├«n mod egal, memoria pe termen lung (memoria procedural─â) r─âm├ón├ónd intact─â, fiind controlat─â de alt─â arie cerebral─â. Astfel, anumite abilit─â╚Ťi dob├óndite ├«n cursul vie╚Ťii, precum cititul, dansatul, desenatul, se men╚Ťin p├ón─â ├«n fazele terminale ale bolii.

 • Boala Alzheimer nu afecteaz─â toate tipurile de memorie ├«n mod egal, memoria pe termen lung r─âm├ón├ónd intact─â mult timp.

Stadiile bolii Alzheimer

Conform scalei globale de deteriorare neurologică, boala Alzheimer prezintă șapte stadii.

Stadiul I

Pacientul nu prezintă declin cognitiv, nu are acuze subiective însă la nivelul creierului apar modificări patologice.

Stadiul II

Declinul cognitiv foarte ușor se manifestă prin acuze de pierderi de memorie. Pacientul uită unde a pus obiecte familiare, uită nume anterior bine cunoscute și este conștient și preocupat de simptomatologia apărută.

Stadiul III

Declin cognitiv u╚Öor cu deficite clare ├«n domeniile memoriei ╚Öi comportamentului. Dificultatea ├«n exprimarea liber─â ╚Öi amintirea numelor devine evident─â pentru cei apropia╚Ťi, scade performan╚Ťa ├«n situa╚Ťii profesionale sau sociale, apar deficitul evident de concentrare, tulbur─ârile de orientare, anxietatea u╚Öoar─â ╚Öi negarea simptomatologiei.

Stadiul IV

Declinul cognitiv moderat este caracterizat prin dificultate accentuat─â ├«n exprimare, sc─âderea cuno╚Ötin╚Ťelor privind evenimentele recente, deficite ├«n amintirea istoricului personal, incapacitatea de a realiza sarcini complexe.

Stadiul V

Declin cognitiv moderat sever. ├Än acest stadiu, pacientul nu poate supravie╚Ťui f─âr─â asisten╚Ť─â, nu ├«╚Öi poate aminti un aspect major ╚Öi relevant al vie╚Ťii curente, precum adresa sau numele membrilor familiei, ╚Öi este dezorientat ├«n timp.

Stadiul VI

Declin cognitiv sever cu abolie cognitiv─â ÔÇô pierderea voin╚Ťei de a men╚Ťine un g├ónd suficient timp pentru a demara o ac╚Ťiune. Apar modific─âri de personalitate, cu comportament delirant/halucinator, simptome obsesive (repet─â continuu o activitate), agita╚Ťie violent─â, perturbarea ritmului diurn. ├Än acest stadiu, necesit─â asisten╚Ť─â continu─â.

Stadiul VII

Declin cognitiv foarte sever ÔÇô toate abilit─â╚Ťile verbale sunt pierdute, incontinen╚Ť─â urinar─â, incapacitatea de a se hr─âni, malnutri╚Ťie, imobilizare la pat.

Factori de risc pentru boala Alzheimer

At├ót factorii de risc genetici, c├ót ╚Öi cei de mediu joac─â un rol important ├«n cre╚Öterea riscului de apari╚Ťie a bolii Alzheimer. Cel mai important factor de risc este ├«mb─âtr├ónirea. La 65 de ani, probabilitatea de a avea boala este de aproximativ 3%, cresc├ónd la peste 30% p├ón─â la 85 de ani. Apari╚Ťia bolii Alzheimer ├«naintea v├órstei de 65 de ani este posibil─â ╚Öi se nume╚Öte boal─â Alzheimer cu debut precoce.

Factorii genetici implica╚Ťi ├«n apari╚Ťia bolii Alzheimer familiale sunt reprezenta╚Ťi de muta╚Ťii la nivelul mai multor gene, ├«ns─â afec╚Ťiunea de tip familial este foarte rar─â. ├Än cazul persoanelor care au multe cazuri de Alzheimer ├«n familie, este indicat ├«ns─â un sfat genetic, adic─â o consulta╚Ťie oferit─â de un medic genetician.

Principalii factori de risc metabolici non-genetici sunt: hipercolesterolemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat de tip II.

Al╚Ťi factori de risc pentru boala Alzheimer includ:

 • sindromul Down ÔÇô persoanele care sufer─â de sindrom Down au un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer;
 • traumatismele craniene puternice;
 • expunerea ├«ndelungat─â la substan╚Ťe toxice;
 • afec╚Ťiunile metabolice ÔÇô dislipidemia, obezitatea, hipercolesterolemia etc.;
 • somnul insuficient;
 • fumatul;
 • alcoolismul;
 • hipertensiunea arterial─â.
 • 021.9699 Sun─â ╚Öi programeaz─â-te la consulta╚Ťie!

De ce apare boala Alzheimer?

Mecanismul fiziopatologic al bolii Alzheimer, care provoac─â degenerarea neuronal─â, este insuficient cunoscut. Fiind o boal─â neurologic─â degenerativ─â, boala Alzheimer apare ├«n urma apoptozei (mor╚Ťii programate) celulelor nervoase, cauzat─â de func╚Ťionarea deficitar─â a unor proteine cerebrale (beta-amiloidul) care se acumuleaz─â ╚Öi afecteaz─â activitatea neuronilor.

Conform studiilor, caracteristica principal─â a procesului neuropatologic ├«n boala Alzheimer const─â ├«n apari╚Ťia la nivelul ╚Ťesutului cerebral de:

 • pl─âci senile (pl─âci de beta-amiloid), care tind s─â se dezvolte ini╚Ťial ├«n ariile corticale asociate cu cogni╚Ťia, ulterior cu r─âsp├óndirea acestora ├«n alte arii cerebrale pe m─âsura avans─ârii bolii;
 • ghemuri neurofibrilare, care apar ├«n interiorul neuronilor ╚Öi afecteaz─â transportul nutrien╚Ťilor la nivel celular, cauz├ónd pierderea ireversibil─â a acestora.
 • Programeaz─â-te la SANADOR pentru a beneficia de toate investiga╚Ťiile necesare pentru diagnosticul corect al bolii ╚Öi de recomand─âri personalizate pentru managementul acestei afec╚Ťiuni!

Diagnosticul bolii Alzheimer

Diagnosticarea bolii Alzheimer necesit─â o anamnez─â minu╚Ťioas─â ╚Öi o abordare integrat─â multidisciplinar─â. Diagnosticul este unul de excludere, iar pentru diagnostic sunt necesare urm─âtoarele:

 • anamneza complet─â ╚Öi detaliat─â;
 • examinarea fizic─â ╚Öi neurologic─â minu╚Ťioas─â;
 • examinarea psihologic─â;
 • analizele de laborator;
 • investiga╚Ťiile imagistice - RMN cerebral;
 • testele genetice (indicate doar ├«n cazuri de boal─â Alzheimer familial─â);
 • analiza lichidului cefalorahidian pentru beta-amiloid.
 • Ai mai multe ╚Öanse de control al bolii Alzheimer dac─â aceasta este diagnosticat─â corect. Vino la SANADOR pentru a fi evaluat de un medic cu experien╚Ť─â ╚Öi pentru a efectua investiga╚Ťii complete!

Investiga╚Ťii imagistice pentru boala Alzheimer

Imagistica medical─â a avut de-a lungul timpului ╚Öi are ├«n continuare un rol importante ├«n studiul bolii Alzheimer. Ini╚Ťial, au fost utilizate tomografia computerizat─â (CT) ╚Öi apoi imagistica prin rezonan╚Ť─â magnetic─â (RMN) pentru diagnosticul bolii ╚Öi pentru excluderea altor cauze de demen╚Ť─â (cum este demen╚Ťa vascular─â, spre exemplu). Odat─â cu evolu╚Ťia impresionant─â a tehnologiei utilizate ├«n investiga╚Ťiile imagistice, din punct de vedere diagnostic, imagistica a trecut de la un rol minor, de excludere, la o pozi╚Ťie central─â ├«n multiple afec╚Ťiuni neurologice.

├Än prezent, exist─â o gam─â larg─â de modalit─â╚Ťi imagistice moderne, precum RMN structural, RMN func╚Ťional, tomografia cu emisie de pozitroni (PET) a metabolismului cerebral cu trasori de amiloid, care deceleaz─â timpuriu modific─âri cerebrale ├«n cazul pacien╚Ťilor cu Alzheimer cu un tablou clinic aflat ├«n stadii incipiente sau chiar presimptomatice.

Nicio tehnic─â de evaluare imagistic─â cerebral─â nu poate oferi toate informa╚Ťiile necesare pentru diagnosticul ╚Öi monitorizarea evolu╚Ťiei bolii. Din acest motiv, studiile imagistice din boala Alzheimer sunt adesea multimodale, adic─â se aplic─â mai multe tehnici imagistice simultan sau secven╚Ťial la acela╚Öi pacient.

 • Vino la SANADOR pentru examin─âri imagistice moderne, neinvazive ╚Öi precise realizate cu ajutorul echipamentelor de ultim─â genera╚Ťie!

Imagistica prin rezonan╚Ť─â magnetic─â

Examenul RMN conven╚Ťional ├«n boala Alzheimer poate evalua atrofia ╚Öi modific─ârile caracteristice ale ╚Ťesutului cerebral. Leziunile vasculare cerebrale din boala Alzheimer provoac─â modific─âri ale intensit─â╚Ťii substan╚Ťei albe, care pot fi u╚Öor eviden╚Ťiate cu ajutorul unei evalu─âri imagistice de rezonan╚Ť─â magnetic─â.

Boala Alzheimer este o boal─â progresiv─â, ├«n care atrofia cerebral─â patologic─â debuteaz─â ├«naintea apari╚Ťiei simptomatologiei ╚Öi continu─â f─âr─â ├«ntrerupere. Din cauza faptului c─â evolu╚Ťia leziunilor specifice atrofiei cerebrale este str├óns legat─â de evolu╚Ťia clinic─â a pacientului, s-a stabilit ca evaluarea RMN a atrofiei s─â fie considerat─â un marker al progresiei bolii.

 • 021.9699 Sun─â ╚Öi programeaz─â-te la consulta╚Ťie!

RMN func╚Ťional pentru boala Alzheimer

Odat─â cu evolu╚Ťia tehnologiei imagistice, rezonan╚Ťa magnetic─â func╚Ťional─â este din ce ├«n ce mai des utilizat─â pentru identificarea integrit─â╚Ťii func╚Ťionale a re╚Ťelelor cerebrale care sus╚Ťin memoria ╚Öi alte domenii cognitive alterate ├«n procesele neurodegenerative, precum ╚Öi ├«n boala Alzheimer precoce.

RMN func╚Ťional este o tehnic─â imagistic─â neinvaziv─â care ofer─â o evaluare indirect─â a activit─â╚Ťii neuronale, dedus─â prin m─âsurarea modific─ârilor semnalului de rezonan╚Ť─â magnetic─â dependent de nivelul de oxigen din s├óngele circulant la nivel cerebral.

Rezonan╚Ťa magnetic─â func╚Ťional─â este efectuat─â prin scanarea RMN ├«n timpul execut─ârii unor comenzi care solicit─â func╚Ťiile cognitive, de obicei compar├ónd o situa╚Ťie nou─â cu una de control (de exemplu, vizualizarea unor informa╚Ťii familiare) sau ├«n timpul st─ârii de repaus, pentru investigarea conectivit─â╚Ťii func╚Ťionale ├«n cadrul unor re╚Ťele cerebrale specifice.

Prin intermediul RMN func╚Ťional se cartografiaz─â activitatea cerebral─â, document├ónd clar organizarea cortical─â ├«n mai multe re╚Ťele la scar─â larg─â.

 • Vino la SANADOR pentru investiga╚Ťii func╚Ťionale avansate, indispensabile pentru diagnostic!

Utilitatea examenului PET-CT în boala Alzheimer

Prin intermediul examin─ârii PET-CT se evalueaz─â ├«n principal activitatea sinaptic─â, adic─â activitatea metabolic─â a creierului. Activitatea cerebral─â se bazeaz─â aproape exclusiv pe glucoz─â ca surs─â de energie, iar analogul glucozei (fluorodeoxiglucoza ÔÇô FDG) utilizat ├«n PET-CT este un indicator adecvat pentru evaluarea metabolismului cerebral. Astfel, cu ajutorul examin─ârii PET-CT se pot evalua zonele cu hipometabolism celular.

Deficitele metabolice cerebrale se agraveaz─â treptat odat─â cu evolu╚Ťia bolii. Asimetria bilateral─â este obi╚Önuit─â ├«n stadiile incipiente, ├«n timp ce ├«n stadiile avansate deficitul metabolic implic─â zone de asociere prefrontal─â. Uneori, inclusiv cortexul primar poate fi afectat.

 • Vino la Centrul Oncologic SANADOR, pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de imagistic─â metabolic─â ╚Öi func╚Ťional─â!

Tractografia pentru boala Alzheimer

Tractografia este o metod─â modern─â de neuroimagistic─â, realizat─â cu ajutorul imagisticii prin rezonan╚Ť─â magnetic─â, prin intermediul c─âreia se evalueaz─â orientarea ╚Öi integritatea fasciculelor (tracturilor) de substan╚Ť─â alb─â cerebral─â. Prin intermediul substan╚Ťei albe se asigur─â conexiunile cortico-corticale extinse. Astfel, cu ajutorul tractografiei se pot identifica modific─âri subtile ├«n conducerea, demielinizarea sau degenerarea nervoas─â cortical─â.

Aceast─â investiga╚Ťie este utilizat─â cu succes ├«n diagnosticarea precoce, monitorizarea ╚Öi eficientizarea conduitei terapeutice ├«n multiple afec╚Ťiuni neurologice degenerative, inclusiv ├«n boala Alzheimer.

Principiul tractografiei se bazeaz─â pe tensorul de difuzie care reconstruie╚Öte tracturile de substan╚Ť─â alb─â pe baza difuziei limitate a moleculelor de ap─â de-a lungul axonilor mieliniza╚Ťi. ├Än func╚Ťie de distribu╚Ťia difuziei, se ob╚Ťine o imagine anatomic─â tridimensional─â a ariei cerebrale examinate, eviden╚Ťiind zonele de difuzie anormal─â. Astfel, se poate estima organizarea materiei albe la nivel cortical.

Examin─ârile prin tractografie utilizeaz─â grafice matematice pentru a caracteriza modul ├«n care diferitele regiuni anatomice cerebrale sunt conectate. Pe deasupra, se poate evalua num─ârul de conexiuni ╚Öi intensitatea acestora, pentru ob╚Ťinerea de informa╚Ťii pre╚Ťioase despre organizarea cortical─â.

 • 021.9699 Sun─â ╚Öi programeaz─â-te la un examen imagistic!

Tratamentul bolii Alzheimer

├Än prezent, tratamentul bolii este doar simptomatic ╚Öi nu poate opri evolu╚Ťia bolii. Astfel, pentru ameliorarea tulbur─ârilor de comportament, sunt utilizate medicamente antidepresive, anxiolitice, precum ╚Öi vitamine pentru men╚Ťinerea func╚Ťiei neuronilor s─ân─âto╚Öi.

În prezent, sunt aprobate două categorii de medicamente pentru tratamentul bolii Alzheimer:

 • inhibitorii de colinesteraz─â ÔÇô ac╚Ťioneaz─â prin cre╚Öterea nivelului de acetilcolin─â, o substan╚Ť─â chimic─â folosit─â de celulele nervoase pentru a comunica ├«ntre ele, fiind important─â pentru memorie ╚Öi func╚Ťii cognitive;
 • clorhidratul de memantin─â ÔÇô ├«ncetine╚Öte acumularea intracelular─â de calciu ╚Öi are un efect pozitiv asupra disfunc╚Ťiilor cognitive ╚Öi func╚Ťionale.

Pentru stadiile incipiente de boal─â, speciali╚Ötii recomand─â men╚Ťinerea activit─â╚Ťii fizice, mentale ╚Öi sociale, acestea av├ónd un impact pozitiv asupra persoanelor care sufer─â de Alzheimer. Astfel, se recomand─â practicarea unor activit─â╚Ťi ├«ndr─âgite sau chiar ├«ncercarea unor activit─â╚Ťi noi. De exemplu, exerci╚Ťii fizice regulate, precum ├«notul sau mersul pe jos. De asemenea, se recomand─â antrenarea activit─â╚Ťii cerebrale prin lectur─â sau efectu├ónd puzzle-uri. Muzica, artele sau practicarea diferitelor hobby-uri ajut─â la men╚Ťinerea activit─â╚Ťii cerebrale.

Recomand─âri pentru prevenirea bolii Alzheimer

Deoarece cauza exact─â a bolii Alzheimer este ├«nc─â necunoscut─â, nu exist─â o modalitate sigur─â de a preveni afec╚Ťiunea.

Având în vedere că boala Alzheimer este în strânsă legătură cu bolile cardiovasculare, prin scăderea riscului cardiovascular se poate reduce riscul bolilor neurodegenerative, evitându-se totodată și alte probleme de sănătate importante, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale. Se recomandă:

 • oprirea fumatului;
 • reducerea consumului de alcool;
 • diet─â s─ân─âtoas─â, echilibrat─â, care s─â con╚Ťin─â fructe ╚Öi legume;
 • exerci╚Ťii fizice regulate;
 • verificarea periodic─â a tensiunii arteriale;
 • monitorizarea strict─â a valorilor glicemiei ├«n cazul diagnosticului de diabet zaharat ╚Öi respectarea tratamentului ╚Öi a regimului alimentar corespunz─âtor.

Exist─â studii care sugereaz─â c─â inciden╚Ťa bolilor neurodegenerative este mai sc─âzut─â la persoanele care r─âm├ón active mental ╚Öi social pe tot parcursul vie╚Ťii. Astfel, s-ar putea reduce riscul de boal─â Alzheimer ╚Öi de alte tipuri de demen╚Ť─â prin:

 • lectur─â;
 • studierea unei limbi str─âine;
 • studierea unui instrument muzical;
 • participarea la sporturi de grup;
 • men╚Ťinerea unei vie╚Ťi sociale active.
 • Informeaz─â-te despre preven╚Ťia bolii Alzheimer ╚Öi consult─â-te cu speciali╚Ötii de la SANADOR pentru a identifica riscul de apari╚Ťie a acestei boli!

Solicit─â o programare!

Introduce╚Ťi datele personale ╚Öi v─â vom contacta ├«n cel mai scurt timp

SANADOR