Ce este atrofia cerebrală?

Atrofia cerebrală este o afecțiune medicală caracterizată prin pierderea celulelor din creier denumite neuroni și a legăturilor dintre neuroni denumite sinapse, ceea ce va duce la o scădere a volumului cerebral. Pierderea de neuroni și sinapse poate cauza dificultăți de gândire, pierderea memoriei și probleme în îndeplinirea activităților zilnice. Pe măsură ce creierul suferă mai multe pierderi, persoana afectată va experimenta dificultăți cognitive și funcționale din ce în ce mai severe.

Atrofia cerebrală poate să fie focală sau generalizată, în funcție de zona afectată:

  • atrofia cerebrală focală – pierderea de celule are loc într-o anumită zonă a creierului;
  • atrofia cerebrală generalizată sau atrofia cerebrală difuză – pierderea de celule afectează mai multe zone ale creierului sau întregul creier.

Procesul normal de îmbătrânire presupune o pierdere treptată a neuronilor și a conexiunilor dintre ei, dar acest proces este lent. Pe de altă parte, atrofia cerebrală se produce mai rapid și are un impact mai mare asupra funcției cerebrale.

De ce se atrofiază creierul?

Factorii de risc în apariția atrofiei cerebrale sunt:

Atrofia cerebrală poate avea cauze multiple, de la boli degenerative, traumatisme, infecții până la afecțiuni congenitale.

Boli neurodegenerative

Bolile neurodegenerative care pot provoca atrofia cerebrală sunt:

  • Boala Alzheimer. Are loc o deteriorare progresivă a neuronilor și a sinapselor, cu debut după vârsta de 60 ani;
  • Boala Huntington. Apare o deteriorare progresivă a neuronilor, cu debut între vârsta de 30 și 40 de ani;
  • Scleroza multiplă. Este o boală autoimună ce atacă învelișul protector al celulelor nervoase, afectând funcționarea sistemului nervos;
  • Leucodistrofiile. Sunt tulburări genetice rare, care lezează învelișul protector al neuronilor.

Traumatisme ale craniului

În cazul unui traumatism cranian, cum ar fi o cădere sau un accident de mașină, se pot produce leziuni ale țesutului cerebral care pot declanșa pierderea neuronilor și pierderea legăturilor dintre aceștia. Deși protejat de cutia craniană, în cazul unui traumatism, creierul se lovește de oasele acesteia, ceea ce produce leziuni cerebrale.

Accidentul vascular cerebral

AVC-ul apare atunci când unul dintre vasele de sânge din rețeaua care irigă țesuturile cerebrale se sparge sau se blochează din cauza unui cheag de sânge. În cazul unui accident vascular cerebral, fluxul de sânge este întrerupt, țesutul cerebral nu primește suficient oxigen, iar neuronii din zona afectată încep să moară.

Infecțiile

Anumite infecții au un impact puternic asupra creierului. Cele care produc atrofie cerebrală sunt:

  • SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), provocată de infecția cu virusul HIV. Virusul HIV eliberează substanțe inflamatorii și proteine care lezează conexiunile dintre neuroni.
  • Encefalita. Cel mai des este provocată de virusul Herpes simplex, care deteriorează celulele nervoase.
  • Neurosifilisul. Această afecțiune poate să apară la persoanele cu sifilis (infecție cu transmitere sexuală) care nu au fost tratate corespunzător. Neurosifilisul poate cauza leziuni cerebrale.

Cauze congenitale

Atrofia cerebrală poate fi prezentă încă de la naștere, din cauza unei dezvoltări insuficiente a creierului sau a unor boli neurologice congenitale. În această situație, atrofia cerebrală este deseori însoțită de anumite deficiențe, precum cele de vedere sau auz.

Semne și simptome în atrofia cerebrală

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semnele și simptomele atrofiei cerebrale pot varia în funcție de severitatea afecțiunii, de zona afectată și de cauza atrofiei.

  • Afazie. Poate să apară o tulburare a vorbirii cu dificultăți în exprimarea și înțelegerea cuvintelor.
  • Demență/demență vasculară. Când atrofia afectează zonele cerebrale responsabile pentru gândire și memorie, pot apărea simptome precum: halucinații, tulburări ale vorbirii, pierderi de memorie și modificări ale comportamentului.
  • Convulsii care pot include contracții musculare involuntare ale corpului, gust amar, spasme, pierdere a stării de conștiență, încleștarea dinților în mod involuntar.

Diferența dintre atrofia cerebrală și cerebeloasă este că atrofia cerebrală înseamnă pierderea celulelor nervoase din creier cu manifestările enumerate mai sus, iar atrofia cerebeloasă înseamnă pierderea celulelor nervoase din cerebel și se manifestă în special prin probleme de echilibru, tremor, dificultăți în coordonarea mișcărilor și în efectuarea mișcărilor precise.

Metode de diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului implică anamneza, examenul obiectiv și teste de imagistică. În cadrul anamnezei, medicul îi va adresa pacientului întrebări despre simptomele actuale, istoricul medical și istoricul familial al bolilor neurologice.

Examenul obiectiv include examinarea fizică și neurologică pentru a evalua coordonarea, mișcările ochilor, vorbirea, memoria și funcția cognitivă.

Atât tomografia computerizată (CT), cât și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pot detecta atrofia cerebrală, dar RMN-ul are o sensibilitate mai mare în detectarea deteriorărilor cerebrale – poate identifica mai precis semnele de atrofie chiar și în stadiile incipiente.

Tratamentul atrofiei cerebrale

Tratamentul atrofiei cerebrale implică tratarea cauzelor care au provocat pierderea neuronilor și deteriorarea țesutului cerebral.

În cazul bolii Alzheimer, bolii Huntington și leucodistrofiilor, nu există un tratament curativ și se administrează medicamente pentru a ameliora simptomele. Pentru scleroza multiplă se administrează medicamente ce previn deteriorarea învelișului protector al celulelor nervoase, iar în cazul traumatismelor craniene se poate interveni chirurgical pentru a preveni deteriorarea celulelor nervoase.

Pentru accidentele vasculare cerebrale se utilizează medicamente care dizolvă cheagurile de sânge pentru a restabili fluxul sanguin către creier, iar pentru SIDA și encefalite provocate de virusul Herpes simplex se administrează medicamente antivirale. În cazul neurosifilisului, se administrează antibiotice pentru a trata infecția și a preveni complicațiile ulterioare.

La SANADOR, specialiștii în neurologie au la dispoziție echipamente de top pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor care produc atrofie cerebrală. Medicii dedicați și experimentați aleg cea mai bună terapie, în funcție de specificul fiecărui caz, după investigații minuțioase. La Departamentul de Neurologie al SANADOR se poate efectua o gamă variată de investigații, ca ecografia doppler arterio-venoasă, electromiografia (EMG), electroencefalograma (EEG), RMN, CT, teste vestibulare. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care acordă tratament de urgență prin tromboliză venoasă în caz de AVC/AVC ischemic acut.

Măsuri de prevenție

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea unor factori de risc implicați în apariția atrofiei cerebrale. De aceea, specialiștii recomandă:

  • să consumați o dietă bogată în nutrienți și săracă în grăsimi saturate;
  • să faceți exerciții fizice zilnice;
  • să vă odihniți suficient, ideal aproximativ 8 ore pe noapte;
  • să reduceți nivelul de stres;
  • să luați medicamentele prescrise de medic pentru hipertensiune arterială, dislipidemie și diabet zaharat, întrucât astfel de afecțiuni pot duce la apariția accidentelor vasculare cerebrale;
  • să renunțați la fumat;
  • să reduceți consumul de alcool.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR