Ce este amnezia?

Amnezia înseamnă o pierdere semnificativă a memoriei, pe termen lung sau chiar permanent, în urma unor leziuni cerebrale. Afecțiunea poate să fie o manifestare asociată altor boli sau poate să apară în lipsa acestora.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În contrast cu pierderea temporară a memoriei, numită amnezie globală tranzitorie, amnezia poate însemna pierderea definitivă a memoriei. Nu există un tratament specific pentru amnezie, dar terapia vizează cauza care a determinat această afecțiune.

Watch on YouTube

Tipuri de amnezie

Amnezia se împarte în două categorii principale: amnezia retrogradă și amnezia anterogradă.

Amnezia retrogradă apare atunci când nu pot fi recuperate amintiri din trecut, în timp ce amnezia retrogradă împiedică formarea de amintiri, dar bolnavul își poate aminti evenimente anterioare apariției amneziei.

Alte forme de amnezie includ amnezia post-traumatică, amnezia globală tranzitorie, amnezia infantilă și amnezia disociativă.

Amnezia post-traumatică apare după o leziune a creierului sau alte traumatisme cranio-cerebrale. Amnezia globală tranzitorie are o durată de mai puțin de 24 ore și poate implica atât amnezia anterogradă, cât și pe cea retrogradă.

Amnezia infantilă apare la cele mai multe persoane și înseamnă incapacitatea de a-și aminti evenimentele din perioada în care erau sugari. Amnezia disociativă este asociată cu traume psihologice sau cu evenimente traumatice severe și poate fi considerată un mecanism de apărare psihologică. Atunci când o persoană este expusă la o traumă sau la un abuz, creierul poate bloca amintirile asociate cu acele experiențe.

Cauzele pierderilor de memorie

Procesul de memorare implică o colaborare complexă a diferitelor zone ale creierului. Orice afecțiune sau leziune care afectează creierul poate influența abilitatea de memorare. Pierderile de memorie se pot datora unor cauze neurologice, care includ leziuni cerebrale sau perturbări ale activității cerebrale. Pe de altă parte, pot exista și cauze psihologice ale amneziei, cum ar fi tulburările disociative sau tulburarea de stres post-traumatică.

Cauzele neurologice ale amneziei sunt:

Pierderea bruscă a memoriei cauzată de traumatisme poate fi temporară. Cu trecerea timpului și, în unele cazuri, cu ajutorul tratamentului adecvat, persoana afectată își poate reaminti informațiile pierdute.

De asemenea, amnezia poate fi asociată cu substanțe toxice, precum monoxidul de carbon și cu sindroame precum Wernicke-Korsakoff, care apare în cazul consumului îndelungat de alcool. Aceste boli pot afecta memoria și capacitatea de a forma și recupera amintiri.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome de amnezie

Persoanele cu amnezie se confruntă cu diverse semne și simptome, precum dificultatea de a reține informații noi și de a-și reaminti evenimente trecute sau informații deja cunoscute. În general, amintirile recente sunt mai afectate, iar cele mai vechi pot rămâne relativ intacte. Este important de menționat că amnezia izolată nu influențează inteligența, cunoștințele generale, judecata sau personalitatea.

Alte manifestări ale amneziei includ dificultatea pacientului de a-și reaminti nume și fețe, uitarea locațiilor și a traseului până la acestea, precum și incapacitatea de a reține planificarea unor evenimente viitoare.

Pacienții cu pierderi de memorie pot să aibă și confabulații, stări de confuzie sau dezorientare. Confabulația înseamnă că aceste persoane creează detalii sau evenimente care n-au avut loc de fapt, pentru a umple lacunele din memoria lor. Cei afectați cred că aceste amintiri sunt reale și nu intenționează să mintă.

Metode de diagnosticare

Diagnosticul amneziei se stabilește prin intermediul unei evaluări complexe, care include istoricul medical, examenul obiectiv și teste de imagistică. Este important ca medicul să excludă alte cauze posibile ale pierderii de memorie, cum ar fi boala Alzheimer, alte forme de demență, depresia sau leziunile cerebrale.

Medicul specializat în neurologie va realiza anamneza, apoi va trece la examinarea fizică, prin care verifică reflexele, funcția senzorială și echilibrul. Aceasta poate ajuta la identificarea oricăror semne fizice ale leziunilor cerebrale sau a altor probleme neurologice. În continuare, se efectuează teste cognitive care vizează gândirea, judecata și memoria. Aceste teste oferă informații esențiale despre tipul și severitatea pierderii de memorie.

Pentru a investiga posibile leziuni sau modificări structurale ale creierului, medicul va recomanda un examen RMN sau CT. Pentru a verifica prezența infecțiilor sau a altor afecțiuni medicale care pot contribui la pierderea de memorie pot fi indicate analize de sânge. O electroencefalogramă (EEG) poate fi folosită pentru verifica prezența sau absența convulsiilor.

Tratamentul în amnezie

Nu există un tratament specific pentru a trata amnezia. În schimb, poate fi tratată cauza care a determinat această afecțiune.

În cazul sindromului Wernicke-Korsakoff, care apare din cauza consumului excesiv de alcool și care poate duce la pierderi de memorie, tratamentul constă în înlocuirea tiaminei în organism, asigurarea unei nutriții adecvate și, cel mai important, oprirea consumului de alcool. Tratamentul poate ajuta la prevenirea altor leziuni și poate ameliora simptomele, dar persoanele afectate nu își vor recupera întreaga memorie pierdută.

În cazul bolii Alzheimer, tratamentul implică administrarea de inhibitori de colinesterază, pentru ameliorarea simptomelor.

Terapiile de recuperare cognitive și terapia ocupațională pot ajuta persoanele cu pierderi de memorie să dezvolte abilități și tehnici care să le permită să compenseze acest deficit.

Metode de prevenție

Pentru a reduce riscul apariției amneziei, sunt recomandate câteva măsuri preventive:

  • Folosirea unui echipament de protecție pentru cap în timpul activităților cu risc de leziuni cerebrale.
  • Respectarea unei diete echilibrate și menținerea unei greutăți corporale normale.
  • Tratarea infecțiilor ochilor și urechilor, pentru că acestea se pot extinde la creier.
  • Activități de stimulare cognitivă - rezolvarea de puzzle-uri, citit etc.
  • Renunțarea la fumat.

Diagnostic și terapie pentru amnezie la SANADOR

La SANADOR, medicii neurologi cu experiență îndelungată realizează consultații complete pentru pacienții cu tulburări de memorie și recomandă investigații imagistice avansate, pentru diagnosticului precis al cauzei amneziei.

Echipamentele de ultimă generație disponibile în clinicile SANADOR, cum sunt aparatele RMN 3 Tesla, permit obținerea unor imagini de rezoluție superioară. În acest fel, medicul poate observa chiar și cele mai mici leziuni cerebrale. Tratamentul va fi stabilit personalizat, în funcție de cauza amneziei și de alte afecțiuni asociate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR