Tulburarea cognitivă ușoară (MCI)

Ce este tulburarea cognitivă ușoară?

Tulburarea cognitivă ușoară marchează stadiul dintre declinul tipic al memoriei și cogniției odată cu înaintarea în vârstă și deficiențele cognitive mai semnificative observate în demență. Între 5% și 20% dintre persoanele de peste 65 de ani se confruntă cu tulburarea cognitivă ușoară.

Persoanele cu tulburare cognitivă ușoară recunosc adesea declinul memoriei sau al altor abilități mentale, iar aceste schimbări pot fi observate și de prietenii apropiați sau familie. Deși această tulburare cognitivă poate crește riscul de a evolua spre o formă de demență, cum ar fi boala Alzheimer, nu toate persoanele afectate vor dezvolta degenerări cognitive mai severe. În unele cazuri, indivizii pot chiar să observe îmbunătățiri ale abilităților lor cognitive.

Diferitele forme de tulburare cognitivă ușoară, cum ar fi subtipul amnestic, adesea asociat cu boala Alzheimer, oferă informații despre modificările cognitive specifice și potențiala sa evoluție către tulburări cognitive mai grave.

Cauze și factori de risc

Tulburarea cognitivă ușoară (MCI) poate fi rezultatul unei varietăți de cauze, dintre care unele pot fi tratate. În special, mai mulți potențiali factori contribuie la degenerarea cognitivă, cum ar fi afecțiunile legate de sănătatea mintală (depresia, stresul cronic, anxietatea), precum și probleme fiziologice (problemele tiroidiene, renale sau hepatice). Tulburările de somn, în special apneea de somn, pot fi, de asemenea, asociate cu degenerările cognitive, împreună cu afecțiunile care afectează fluxul sanguin cerebral (tumorile, cheagurile de sânge, accidentele vasculare cerebrale sau leziunile cerebrale traumatice).

Deficiențele nutriționale, în special vitamina B12, infecțiile (cum ar fi infecțiile de tract urinar), sau efectele secundare ale anumitor medicamente (blocantele canalelor de calciu, medicamentele anticolinergice și benzodiazepinele) pot fi un catalizator pentru tulburarea cognitivă ușoară (MCI). Tulburările legate de consumul de droguri și de alcool pot contribui și ele la degenerarea cognitivă.

Tulburarea cognitivă ușoară servește adesea ca un stadiu incipient al anumitor afecțiuni neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, demența cu corpi Lewy, demența vasculară și demența frontotemporală. Acestea se pot manifesta ca tulburări cognitive ușoare în fazele lor inițiale.

În ceea ce privește factorii de risc, aceștia sunt similari factorilor de risc pentru demență. Persoanele de peste 65 de ani se confruntă cu un risc sporit de degenerare cognitivă. Un istoric familial de demență crește vulnerabilitatea, la fel ca și prezența unor afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, niveluri ridicate de colesterol, diabet și obezitate. Acești factori de risc comuni subliniază importanța gestionării proactive a stilului de viață și a implementării măsurilor preventive pentru a încetini dezvoltarea degenerării cognitive și potențiala evoluție a acesteia către demență.

Semne și simptome în tulburarea cognitivă ușoară

Tulburarea cognitivă ușoară (MCI) se prezintă adesea sub forma unor modificări subtile ale abilităților cognitive, care pot fi dificil de diferențiat de tulburările de memorie tipice vârstei. Pot fi prezente simptome precum memoria deficitară, dificultăți în reamintirea numelor sau cuvintelor, dificultăți în a urmări o conversație, probleme în luarea deciziilor și în îndeplinirea sarcinilor și dificultăți de navigare în locuri familiare.

În funcție de simptome, tulburarea cognitivă ușoară (MCI) poate fi amnestică (afectează în primul rând memoria) sau non-amnestică (afectează alte abilități cognitive, cum ar fi judecata, planificarea sau percepția vizuală).

Aceste simptome, fie că sunt recunoscute de sine sau observate de alții, pot duce la provocări minore în sarcinile zilnice, însă în cele mai multe cazuri nu perturbă semnificativ viața de zi cu zi. Tulburarea cognitivă ușoară (MCI) nu trebuie confundată cu degenerarea cognitivă normală legată de vârstă, deoarece reprezintă un declin mai substanțial al abilităților mentale.

Posibile complicații

Tulburarea cognitivă ușoară poate aduce mai multe complicații, pe măsură ce avansează. Aceasta crește șansele de a dezvolta demență, cum ar fi în boala Alzheimer. Pe măsură ce tulburarea cognitivă avansează, persoanele afectate pot prezenta dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice și pot apărea accidente.

Confruntarea cu tulburările cognitive poate duce la sentimente de anxietate, depresie și scăderea stimei de sine. Degenerarea cognitivă poate duce la retragere socială și la sentimente de singurătate. Familia și îngrijitorii se pot confrunta cu provocări în a face față schimbărilor de personalitate ale persoanei afectate, ceea ce duce la stres și presiune asupra relațiilor.

Diagnosticarea timpurie și modificările stilului de viață pot ajuta la gestionarea acestor complicații și la îmbunătățirea calității vieții celor cu tulburare cognitivă ușoară (MCI). Sprijinul din partea medicului și a persoanelor apropiate este crucial în acest proces.

Diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticarea tulburării cognitive ușoare este un proces complex și se bazează pe diverse criterii și evaluări. Decizia de diagnostic este una clinică, în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării pacientului.

Evaluarea statusului mental presupune identificarea problemelor de memorie, planificare, urmărire a instrucțiunilor sau de luare a deciziilor, adesea coroborate de familie sau de prieteni apropiați. Declinului funcției mentale de-a lungul timpului este monitorizat prin intermediul unui istoric medical detaliat.

Examenul neurologic evaluează diverse funcții neurologice pentru a detecta semnele unor afecțiuni precum boala Parkinson sau accidentele vasculare cerebrale. Testele de sânge exclud problemele fizice care afectează memoria, cum ar fi deficiența de vitamina B12.

Imagistica cerebrală, ca examenul RMN sau tomografia computerizată (CT) ajută la descoperirea unor anomalii ale creierului.

În cazurile complexe, se poate recomanda testarea neuropsihologică.

Stil de viață și tratament în tulburarea cognitivă ușoară

Există măsuri pe care persoanele cu degenerare cognitivă pot să le ia pentru a promova sănătatea creierului și a reduce riscul de a dezvolta tulburare cognitivă ușoară, precum:

  • Stil de viață sănătos: renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, menținerea unei diete echilibrate și sănătoase, efectuarea de exerciții fizice regulate, reducerea și gestionarea stresului, asigurarea unui somn de calitate, stimularea creierului prin activități precum puzzle-uri, lectură și dobândirea de noi abilități;
  • Participarea la activități sociale;
  • Gestionarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a glicemiei;
  • Vizitarea regulată a unui medic, pentru a gestiona orice afecțiuni cronice;

Abordarea tratamentului pentru tulburarea cognitivă ușoară (MCI) depinde de cauza care stă la baza acesteia, dacă este cunoscută. În cazurile în care este rezultatul unor boli neurodegenerative, este posibil ca ameliorarea degenerării cognitive să nu fie posibilă. Cu toate acestea, pentru modificările cognitive legate de aspecte precum infecțiile, problemele de somn, tulburările de dispoziție sau efectele secundare ale medicamentelor, se stabilește un plan de tratament adaptat.

Medicamentele pentru boala Alzheimer, cum ar fi inhibitorii de colinesterază, pot fi luate în considerare pentru persoanele cu tulburare cognitivă ușoară care au probleme de memorie. Cu toate acestea, aceste medicamente nu sunt recomandate în mod obișnuit, deoarece este posibil să nu aibă impact asupra progresiei demenței și pot duce la efecte secundare.

Tratament la SANADOR

Departamentul de Neurologie SANADOR este dotat cu echipamente ultraperformante, astfel că pacienții cu tulburare cognitivă ușoară (MCI) sau alte afecțiuni care provoacă declin cognitiv sunt investigați amănunțit și complet. Astfel, medicii neurologi efectuează investigații ca electromiografia (EMG), electroencefalograma (EEG), examenul RMN și tomografia computerizată (CT).

Specialiștii SANADOR diagnostichează și tratează o gamă largă de afecțiuni neurologice, inclusiv boli degenerative și diferite forme de demențe. Pentru anumite afecțiuni care necesită monitorizarea simultană a creierului și a pacientului, ca epilepsia, medicii au la dispoziție monitorizarea video-EEG și RMN funcțional, metode de investigație performante, care oferă informații importante despre funcționarea creierului în raport cu anumite activități.

Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții cu tulburare cognitivă ușoară (MCI) și alte forme de declin cognitiv au acces la medici de diferite specialități și tratament integrat. În acest mod, gestionarea afecțiunilor asociate este facilitată, ceea ce are un impact pozitiv asupra evoluției pacientului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR