Ce este demența vasculară?

Demența vasculară este o deteriorare a funcțiilor cognitive care apare atunci când creierul nu mai primește suficient oxigen și substanțe nutritive. Afecțiunea poate să se dezvolte în urma unui accident vascular cerebral ischemic, când un cheag de sânge care blochează o arteră în creier, dar nu orice accident vascular cerebral duce la apariția demenței vasculare.

Există și alte boli care afectează vasele de sânge și care pot contribui la dezvoltarea acestei forme de demență. Semnele demenței vasculare pot să apară treptat sau pot să survină brusc și să se dezvolte în timp. Controlul factorilor de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și nivelul crescut de colesterol, ajută la prevenirea sau încetinirea evoluției demenței vasculare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de demență vasculară

Există patru tipuri de demență vasculară și cel mai frecvent este demența vasculară subcorticală. Acest tip apare din cauza bolii vaselor mici și afectează subcortexul, o parte importantă a creierului, responsabilă pentru procesarea informațiilor și controlul emoțiilor. Vasele de sânge afectate devin în timp mai rigide, împiedicând circulația normală a sângelui. Aceasta duce la pierderea treptată a funcțiilor cognitive și la simptome precum probleme de memorie și gândire, incontinență urinară și dificultăți în mișcare.

Demența vasculară după AVC apare în majoritatea cazurilor din cauza unui cheag de sânge care obstrucționează un vas de sânge din creier. Unii pacienți care au probleme de gândire după un accident vascular cerebral nu dezvoltă demență, dar aproximativ 1 din 5 o fac în decurs de 6 luni. Cei care dezvoltă demență prezintă simptome variate, care depind de zona creierului afectată.

Demența multiinfarct apare din cauza unor episoade recurente de AVC mai mici sau în urma unor atacuri ischemice tranzitorii. Unele persoane nu își dau seama că au avut un AVC sau atacuri ischemice tranzitorii. Dacă apar simptome, chiar dacă acestea se ameliorează rapid, este important ca pacientul să ajungă imediat la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru o consultație neurologică. Episoadele repetate de AVC poate provoca leziuni permanente în creier, numite infarcte cerebrale. Acestea pot contribui la dezvoltarea demenței, afectând memoria, gândirea și raționamentul.

Demența mixtă corticală și subcorticală este o combinație între boala Alzheimer, care afectează cortexul, și demența vasculară, care poate afecta subcortexul și alte părți ale creierului.

Cauzele și factorii de risc

Cauzele demenței vasculare includ accidentele vasculare cerebrale, hemoragiile cerebrale și afectarea cronică a vaselor de sânge ale creierului. Riscul de a dezvolta demență vasculară crește pe măsură ce crește și numărul de AVC-uri.

Hemoragia cerebrală apare atunci când un vas de sânge se rupe în creier, adesea din cauza tensiunii arteriale ridicate sau a altor factori și poate contribui și ea la demență. Vasele de sânge îngustate sau lezate cronic din cauza îmbătrânirii, a tensiunii arteriale ridicate, a aterosclerozei și diabetului, pot de asemenea crește riscul de dezvoltare a demenței.

Factorii de risc care pot afecta sistemul vascular al creierului și pot să crească probabilitatea de a dezvolta demență vasculară sunt: hipertensiunea, fumatul, alimentația nesănătoasă, dislipidemia, lipsa de activitate fizică, obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și consumul excesiv de alcool.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă demența vasculară?

În funcție de zona creierului afectată și de gravitatea deteriorării vaselor de sânge, efectul asupra funcțiilor cognitive poate varia. Dacă deteriorarea vasculară începe în zonele creierului responsabile pentru stocarea informațiilor, poate apărea o pierdere a memoriei similară cu cea din boala Alzheimer. Totuși, spre deosebire de boala Alzheimer, demența vasculară se caracterizează în special prin probleme legate de gândire și de rezolvarea problemelor și mai puțin de pierderea memoriei. La început, demența vasculară poate apărea ca o tulburare cognitivă ușoară.

Primele semne ale demenței vasculare pot fi:

  • întârziere în procesul de gândire;
  • dificultăți în asimilarea informațiilor;
  • dificultăți de concentrare;
  • modificări ale comportamentului;
  • probleme de memorie, dar nu atât de frecvente ca în boala Alzheimer.

Pe măsură ce boala progresează, pot să apară:

  • încetinire notabilă a procesului de gândire;
  • stare de confuzie și dezorientare;
  • probleme de concentrare;
  • pierderea memoriei;
  • modificări semnificative ale personalității;
  • depresie;
  • probleme de deplasare și menținere a echilibrului;
  • incontinență urinară.

Stadiile demenței vasculare

Demența vasculară are 7 stadii distincte, iar durata fiecărei etape poate varia de la o persoană la alta. În stadiul incipient nu există simptome evidente, iar pacientul are un comportament normal. Cu trecerea timpului, apare o ușoară pierdere a memoriei, dar această poate fi confundată cu uitarea asociată vârstei. Stadiile ulterioare prezintă o creștere progresivă a uitării și a dificultăților cognitive și apariția incontinenței urinare.

Demența vasculară în fază terminală este caracterizată de un declin cognitiv sever, iar pacienții necesită îngrijire permanentă, având dificultăți majore în comunicare și în realizarea activităților cotidiene.

Investigațiile necesare pentru diagnostic

Nu există un test specific care să confirme demența vasculară. Diagnosticul de demență vasculară este susținut de evaluarea simptomelor, de istoricul medical al pacientului în ceea ce privește AVC-urile și bolile cardiovasculare, de evaluarea factorilor de risc cardiovasculari (măsurarea tensiunii arteriale, a nivelului de colosterol și a glicemiei) și de teste de imagistică cerebrală.

Medicul va efectua un examen neurologic, pentru a evalua starea generală a sistemului nervos al pacientului. Acest examen implică evaluarea reflexelor, a tonusului muscular, a forței musculare, a coordonării și a echilibrului.

Pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude alte cauze ale simptomelor, medicul poate recomanda teste de imagistică cerebrală: imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT). RMN-ul este testul preferat pentru diagnosticarea demenței vasculare, deoarece furnizează detalii mai precise privind starea vaselor de sânge și istoricul de accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, medicul poate indica teste neuropsihologice, care evaluează capacitatea pacientului de a vorbi, scrie și înțelege limbajul, de a lucra cu numere, a învăța și reține informații. De obicei, pacienții cu demență vasculară au dificultăți mai mici de învățare a informațiilor noi și de memorare în comparație cu persoanele cu demență cauzată de boala Alzheimer, cu excepția situațiilor în care problemele vasculare afectează regiunile specifice ale creierului importante pentru memorie. Totuși, cei mai mulți pacienți diagnosticați cu demență Alzheimer prezintă modificări vasculare cerebrale, iar cei mai mulți pacienți diagnosticați cu demență vasculară manifestă modificări concomitente în creier asociate bolii Alzheimer.

Tratamentul recomandat

Tratamentul pentru demența vasculară are ca principal obiectiv tratarea cauzei care a determinat boala, pentru a încetini progresia ei. Este important ca pacientul să adopte un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și săracă în sare, pentru gestionarea tensiunii arteriale ridicate, pierderea în greutate în caz de supraponderabilitate, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.

De asemenea, pot fi administrate antihipertensive pentru tratarea tensiunii arteriale ridicate, statine pentru scăderea nivelului de colesterol, anticoagulante pentru reducerea riscului de cheaguri de sânge și a altor accidente vasculare cerebrale și antidiabetice pentru tratarea diabetului. Unor pacienți le pot fi indicate medicamente antipsihotic, dar recomandarea trebuie să vină din partea unui medic psihiatru.

Medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Alzheimer nu sunt folosite în mod specific pentru tratamentul demenței vasculare, dar pot fi luate în considerare pentru persoanele care prezintă o combinație de demență vasculară și boala Alzheimer.

Îngrijirea unui pacient cu demență vasculară

Cu timpul, nevoia de ajutor în sarcini simple, precum igiena personală și îmbrăcarea, devine tot mai evidentă și poate fi dificil pentru pacient să accepte această dependență. Pentru a-și păstra cât mai mult independența, pacientul poate urma câteva sfaturi practice, cum ar fi menținerea unei rutine zilnice, notarea activităților zilnice și utilizarea unor cutii cu compartimente separate pentru fiecare zi a săptămânii pentru medicamente.

Comunicarea devine tot mai dificilă pe măsură ce boala progresează, iar pacienții pot deveni agitați sau anxioși. Pentru a facilita comunicarea, este important să fii răbdător și blând. Păstrarea unui mediu liniștit, cu prezența obiectelor și fotografiilor iubite, pot contribui la reducerea stresului. Stimularea mentală prin jocuri de cărți sau rezolvarea puzzle-urilor poate fi benefică pentru pacienți. De asemenea, muzica poate ajuta la reducerea anxietății și a depresiei, care sunt adesea asociate cu demența. Menținerea unui stil de viață sănătos este esențială pentru persoanele cu demență.

Diagnostic și tratament pentru demența vasculară la SANADOR

La SANADOR, pacienții se bucură de consultații neurologice asigurate de medici empatici și experimentați, care recomandă toate testele și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului rapid și corect. Clinicile SANADOR și Spitalul Clinic SANADOR dispun de echipamente imagistice avansate, printre care se numără aparate RMN cu putere 3 Tesla, care oferă informații detaliate despre anomaliile la nivel cerebral, ajutând astfel la identificarea demenței vasculare.

Tratamentul indicat este mereu personalizat, în funcție de semnele și simptomele fiecărui pacient și de starea sa generală de sănătate. La SANADOR, pacienții au acces și la consultații realizate de medici specializați în nutriție, pentru stabilirea unei diete personalizate și urmarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, pacienții pot opta pentru o evaluare completă a stării de sănătate, prin consulturi multidisciplinare, care să prevină apariția demenței vasculare sau să încetinească evoluția bolii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR