Totul despre radioterapia stereotaxica

Ce este radiochirurgia cerebrala (SRS/SRT)?

Radiochirurgia cerebrala este o tehnica de radioterapie non chirurgicala folosita pentru a trata tumori maligne, benigne sau malformatii cerebrale.

Radiochirurgia nu implica un tratament invaziv pentru pacient. Numele de radiochirurgie a fost introdus de Lars Leksell, neurochirurg la Institutul Karolinska, pentru a denumi o tehnica de tratament ce utilizeaza doze mari de radioterapie intr-o singura sedinta pe un volum redus intracerebral.

Radioterapia si radiochirurgia functioneaza pe acelasi principiu, dar diferenta intre cele 2 tipuri de tratament este datorata faptului ca doza de radiatii este mult mai mare in cazul radiochirurgiei (cateodata si de mai mult de 10 ori mai mare ca la radioterapia conventionala) si de faptul ca toxicitatea pe organele invecinate este mult redusa. Radiochirurgia ne permite sa administram de multe ori tratamentul langa organe vitale, in cazuri in care, cu radioterapia clasica, nu am fi putut merge cu doza echivalenta.

Avand in vedere ca este o procedura de mare precizie, capul pacientului trebuie imobilizat. Aceasta imobilizare se realizeaza neinvaziv, cu ajutorul unei masti de fibra termoformabila care este personalizata pentru fiecare pacient in parte, spre deosebire de vechile metode care implicau montarea pe cap a unui cadru stereotactic care se fixa pe cutia craniana cu patru suruburi, metoda care pentru unii pacienti putea prezenta disconfort sau chiar durere.

Caror patologii se adreseaza aceasta tehnica?

In ceea ce privesc patologiilor care pot fi tratate de catre radiochirurgie, cele mai frecvente sunt metastazele cerebrale (ele pot fi unice sau multiple sau se poate efectua postoperator tratamentul). Se mai poate efectua radiochirurgia si pe tumori maligne cerebrale sau tumori benigne sau malformatii arteriovenoase. Dupa metastazele cerebrale, cele mai frecvente patologii sunt meningioamele, neurinomul acustic si adenoamele hipofizar.

Ce este radioterapia stereotaxica corporeala (SBRT)?

Cand folosim stereotaxia pentru tratamentul tumorilor in afara sistemului nervos, aceasta se numeste radioterapie stereotaxica corporeala (SBRT). Stereotaxia corporeala are acelasi princpiu de tratament ca si radiochirurgia.

Fiind adesea tratate tumori cu mobilitate mare respiratorie si fiind necesara o localizare ultraprecisa a formatiunii tumorale, este necesar un control al miscarilor respiratorii pentru a putea permite administrarea tratamentului cu o acuratete maxima.

Ne putem ajuta de scanarea 4D cand este realizat CT-ul de plan de tratament ca sa evaluam pozitia formatiunii tumorale in timpul fazelor respiratorii dar si in corelatia cu celelalte organe din jur. La fel, verificarea imagistica de tip IGRT este foarte importanta cand sunt efectuate sedintele. Astfel poate fi verificata cu exactitate pozitia tumorii in momentului tratamentului.

Tumorile care pot fi tratate cu stereotaxie corporeala sunt cele mai frecvent tumori pulmonare incipiente neoperabile cat si metastaze pulmonare (unice sau multiple). Mai putem trata metastaze suprarenale, tumori hepatice, pancreatice, blocuri ganglionare, tumori prostatice sau metastaze osoase.

Acest tratament impreuna cu radioterapia conventionala fac parte din tratamentul multimodal al cancerului. In functie de localizarea tumorii, tipul histopatologic, stadiul bolii si statusul de performanta al pacientului, radioterapia poate fi tratament unic sau parte al unui tratament multimodal complex.

Ambele tehnici de radioterapie pot fi alternative viabile la chirurgie, in special pentru categoria de pacienti care au contraindicatie la interventiile chirurgicale/risc anestezic crescut:

  • Tumori profunde inoperabile
  • Tumori localizate langa organe vitale din vecinatate
  • Reiradieri

Cine da indicatia de radioterapie stereotaxica?

Indicatia de radioterapie stereotaxica este data in urma consultatiei de radioterapie. In cadrul consultatiei, medicul radioterapeut va evalua tot dosarul pacientului si, in functie de multi factori, va alege daca radioterapia poate avea un rol in tratamentului fiecarui pacient in parte. Dupa consultatia initiala, se va discuta cazul si in comisia oncologica.

Ca si in cazul radioterapiei conventionale, primul pas este efectuarea unui CT de simulare dupa care medicul radioterapeut defineste volum tinta tumoral, organele la risc din proximitatea formatiunii tumorale, decide doza si fractionarea tratamentului, aproba planul de tratament efectuat de catre fizician. Ultimul din urma este responsabil, dupa aprobarea planului de tratament, si de controlul calitatii planului, care se evalueaza inainte de inceperea tratamentului. Asistentul de radioterapie pozitioneaza si trateaza zilnic pacientii conform protocolului de tratament. Asistentul de toxicitate monitorizeaza impreuna cu medicul radioterapeut toxicitatea din cursul tratamentului.

In functie de localizarea formatiunii de tratat, este nevoie sau nu de o pregatire specifica.

Tratamentul este adesea administrat in cateva sedinte comparativ cu radioterapia conventionala care poate fi administrata si in 40 sedinte (adica 2 luni de tratament, zilnic, de luni pana vineri).

Ce presupun sedintele de radioterapie stereotaxica?

SRS/SRT si SBRT sunt tratamente efectuate in regim ambulator. Pacientul vine in Centrul Oncologic SANADOR pentru tratament iar dupa efectuarea sedintei poate merge acasa.

In cazul radioterapiei stereotaxice cerebrale, tratamentul este administrat in maxim 5 sedinte. In cazul radioterapiei stereotaxice corporeale, tratamentul este administrat intre 3 si 8 sedinte cel mai frecvent.

Sedinta de stereotaxie dureaza aproximativ 30-45 minute. Timpul efectiv de tratament este sub 5 minute, de cele mai multe ori.

In cursul tratamentului, pacientul nu simte nimic, iar acceleratorul este silentios. In cursul tratamentului, o parte a acceleratorului liniar (numit Gantry) se roteste in jurul pacientului asezat pe masa de tratament. Dupa terminarea sedintei de radioterapie, pacientul poate pleca acasa, nefiind nevoie sa isi modifice activitatiile cotidiene. In functie de tratamentul prescris de medicul radioterapeut, poate fi administrata o singura sedinta de tratament. Cand este vorba de mai multe sedinte de tratament, ele pot fi zilnice sau cu pauza intre ele. Toate aceste detalii vor fi explicate in cadrul consultatiei.

Prin ce tehnici se realizeaza efectiv radioterapia stereotaxica corporeala?

Radioterapia stereotaxica este un tratament complex, se poate realiza prin campuri statice sau de tip arc terapie. Doza de radiatii ionizante inalt focalizata tinteste cu precizie volumul de tratat si protejeaza in acelasi timp organele sanatoase din imediata vecinatate.

Sunt necesare sisteme de imobilizare dedicate stereotaxiei pentru o pozitionare optima si reproductibila in cursul tratamentului.
Dupa cum am mai precizat, in anumite situatii, este necesara scanarea 4D pentru formatiuniile mobile cu respiratia si de verificari imagistice complexe la fiecare sedinta de radioterapie.

Care sunt avantajele acestui tip de radioterapie?

Radioterapia conventionala este administrat in mod obisnuit cu doze zilnice scazute pe o perioada de 4-8 saptamani. Acest fapt poate sa intarzie sau sa interfereze cu alte tratamente oncologice cum ar fi chimioterapia.

In comparatie, stereotaxia poate fi administrata in 5 sau mai putine sedinte si care nu necesita anestezie. Stereotaxia poate conduce la raspunsuri terapeutice mai bune decat radioterapia conventionala si are mai putine reactii adverse.

Este important de mentionat faptul ca pacientul beneficieaza de un confort sporit. Pacientii oncologici sunt adesea slabiti si cu un status de performanta precar, cd adesea este pus la incercare de deplasarile zilnice.

Exista efecte secundare?

Radioterapia stereotaxica ca si radioterapia conventionala poate da reactii adverse in cursul tratamentului (reactii adverse acute) sau dupa tratament (reactii adverse cronice), care pot aparea dupa mai multe luni sau ani de la tratament.
Reactii adverse difera in functie de localizarea si volumul tumorii de tratat. De cele mai multe ori, daca comparam cu radioterapia conventionala, aceste reactii adverse sunt mult mai scazut ca numar si intensitate.

Dupa terminarea tratamentului, cat timp trebuie urmarit pacientul?

Ca in cazul oricarui pacient oncologic, urmarirea post terapeutica este esentiala.

Radioterapia este una dintre variantele terapeutice din cadrul tratamentului multimodal. Aceasta urmarire este efectuata la anumite intervale de timp de catre medicul oncolog, radioterapeut si chirurg.

Datorita faptului ca tratamentul este de cele mai multe ori complex si combinat intre mai multe specializari, intervalele de urmarire vor fi stabilite de comun acord cu medicul oncolog si chirurg.

Pacientul va fi instiintat asupra tipului de control pe care il are de efectuat (control clinic, biologic si imagistic)

Informatii transmise de dr. Matei Bara, medic specialist Radioterapie si seful Sectiei de Radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR.