Malformația arterio-venoasă cerebrală

Ce este malformația arterio-venoasă cerebrală?

O malformație arterio-venoasă cerebrală (MAV) este o anomalie de dezvoltare a vaselor sanguine din creier, reprezentată printr-un cuib de vase arteriale și venoase dezorganizate și interconectate în mod direct, fără interpunerea sistemului capilar. Malformațiile arterio-venoase pot apărea oriunde în organism, însă cel mai frecvent se formează la nivelul creierului și măduvei spinării. Într-o MAV cerebrală, sângele trece direct din arteriole în venule, scurtcircuitând traseul normal prin capilare. Sângele circulă prin aceste vase cu viteză și presiune ridicate, ceea ce poate determina ruperea venulelor, determinând hemoragii cerebrale și complicații severe.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Arterele și venele sunt conductele de transport al sângelui prin corp, arterele transportă sângele oxigenat de la inimă spre restul organismului, în timp ce venele transportă sângele neoxigenat în sens opus. Pe măsură ce se îndepărtează de inimă, arterele devin tot mai mici, până la nivel de arteriole, care se continuă cu capilarele, cele mai mici vase din organism.

Watch on YouTube

Ajunse la nivelul organelor, arteriolele varsă sângele bogat în oxigen și nutrienți către celule, iar venulele preiau sângele încărcat cu dioxid de carbon, pentru a fi eliminat la nivelul plămânilor, prin expirație. Aceste schimburi de nutrienți au loc la nivelul capilarelor, la nivelul cărora există anumite porozități, prin care aceste substanțe pot trece din și înapoi în vas. Totodată, la nivelul capilarelor, fluxul vascular devine mai lent, oferind timp pentru ca aceste schimburi să aibă loc. 

Cauze și factori de risc

Cele  mai multe malformații arterio-venoase cerebrale sunt prezente de la naștere, fiind anomalii congenitale. Totuși, MAV se pot forma și pe parcursul vieții, apărând ca reacții vasculare la diferite leziuni cerebrale, precum accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, infecții sau traumatisme cranio-cerebreale.

Există câțiva factori care pot crește riscul pentru prezența unei malformații arterio-venoase cerebrale:

  • sexul masculin – aceste malformații sunt mai frecvente în rândul bărbaților;
  • antecedentele familiale – prezența acestei afecțiuni la una dintre rudele apropiate poate crește riscul de a avea MAV, întrucât acestea pot fi ereditare (se pot transmite mai departe către membrii familiei, caz în care este recomandat un consult de genetică medicală, pentru evaluarea riscului);
  • hemoragia ereditară teleangiectatică (sindromul Osler-Weber-Rendu) – această afecțiune se manifestă prin prezența unor vase mai fragile, care sângerează ușor și se asociază cu malformații arterio-venoase cerebrale.

Semne și simptome produse de o malformație arterio-venoasă cerebrală

De multe ori, aceste anomalii vasculare congenitale la creier pot să nu determine simptome și pot fi descoperite întâmplător, în cursul unei investigații imagistice efectuate pentru alte acuze cerebrale. Un scenariu neplăcut este reprezentat de descoperirea MAV care se manifestă pentru prima dată prin hemoragie cerebrală.

Atunci când sunt prezente și nu sângerează, aceste formațiuni pot irita țesutul cerebral învecinat și pot exercita un efect de compresie asupra unor structuri importante cerebrale, cum sunt, de exemplu, nervii cranieni.

Semnele și simptomele posibile sunt reprezentate de:

  • cefalee (durere de cap) severă;
  • crize convulsive cu sau fără pierderea conștienței;
  • slăbiciune sau chiar paralizie musculară;
  • dificultăți de vorbire;
  • afectarea vederii;
  • parestezii (senzație de furnicături);
  • scăderea sensibilității cutanate;
  • ataxie (pierderea echilibrului și a coordonării mișcării);
  • greață și vărsături;
  • nevralgie de trigemen, dacă malformația comprimă nervul trigemen.
  • confuzie;
  • halucinații;
  • afectarea memoriei.

Posibile complicații

O malformație arterio-venoasă cerebrală se poate complica prin:

  • hemoragie cerebrală – poate fi prima manifestare în cazul multor pacienți, mai ales în cazul copiilor; prin aceste malformații circulă o cantitate crescută de sânge, cu o presiune ridicată, ceea ce determină subțierea vaselor, ce devin predispuse la ruperi; hemoragiile pot fi localizate în țesutul cerebral sau în spațiul subarahnoidian (hemoragie subarahnoidiană); simptomele includ pierderea bruscă a conștienței, însoțită de cefalee severă, greață și vărsături; riscul de hemoragie cerebrală în cazul malformațiilor arterio-venoase cerebrale crește cu aproximativ 2-3% pe an;
  • efect de masă (compresie) asupra țesutului cerebral învecinat – poate determina un efect de compresie similar celui pe care îl provoacă o tumoră cerebrală, manifestându-se prin diverse deficite neurologice (afectarea vederii, a sensibilității, vorbirii etc.);
  • efect de „furt” – din cauza vitezei crescute de circulație a sângelui în interiorul acestor vase malformate, oxigenul și nutrienții nu au timp să treacă spre celulele cerebrale, din cauza lipsei unei rețele capilare care să încetinească fluxul; din cauza aportului inadecvat de oxigen, țesutul cerebral poate suferi, acest lucru manifestându-se prin simptome similare unui accident vascular ischemic.

Diagnosticul unei malformații arterio-venoase cerebrale

Diagnosticul malformațiilor arterio-venoase cerebrale necesită una dintre următoarele modalități neuroimagistice:

  • tomografie computerizată (CT) a creierului cu sau fără substanță de contrast (angio-CT) – CT-ul fără substanță de contrast (nativ) permite într-o mică măsură diferențierea malformației față de țesutul cerebral învecinat, cu excepția cazului în care aceasta s-a complicat printr-o hemoragie; astfel, injectarea unei substanțe de contrast iodate într-una dintre venele periferice permite opacifierea MAV și vizualizarea mai detaliată a acesteia;
  • imagistică prin rezonanță magnetică (RMN de cap) cu sau fără substanță de contrast – este o metodă mai performantă pentru vizualizarea diverselor structuri anatomice și poate furniza detalii mai precise referitoare la dimensiunea și localizarea MAV; permite, de asemenea, injectarea substanței de contrast pentru o vizualizare mai detaliată a formațiunii vasculare (angio-RM);
  • arteriografia cerebrală – o procedură de radiologie intervențională care este cea mai utilă metodă pentru diagnosticul unei MAV; implică injectarea unei substanțe de contrast direct în vasul care alimentează malformația printr-un tub (cateter) introdus la nivelul unei artere (de exemplu, prin artera radială, palpabilă la nivelul încheieturii, sau prin artera femurală, la nivelul coapsei); după injectare, vasele ce formează MAV se vor opacifia și se vor vizualiza în detaliu cu ajutorul razelor X.
Watch on YouTube

Tratamentul recomandat

Scopul tratamentului malformațiilor arterio-venoase cerebrale este scăderea riscului de hemoragie cerebrală, care este o complicație amenințătoare de viață. Metodele disponibile de tratament sunt reprezentate de:

  • rezecția (eliminarea) chirurgicală a malformației – medicul neurochirurg va apela la această metodă dacă malformația se află într-o zonă ușor de abordat a creierului; această variantă nu este recomandată în cazul MAV localizate profund, în apropierea unor structuri cerebrale cu rol vital; rezecția chirurgicală cerebrală implică tăierea unei bucăți din calota craniană, pentru a putea avea acces la țesutul cerebral, care se va reatașa ulterior;
  • embolizarea endovasculară – este o metodă prin care malformația este abordată printr-un tub introdus la nivelul unei artere de la nivelul mâinii sau coapsei (artera radială sau femurală), care este avansat până la nivelul vasului arterial care „hrănește” malformația; prin acest tub se poate introduce o substanță specială, ca un lipici, cu ajutorul căreia se va închide această arteră „mamă” și va scădea aportul de sânge la nivelul malformației.

Diagnosticul și tratamentul malformațiilor arterio-venoase cerebrale la SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală avansată și de personal medical înalt calificat pentru diagnosticul și tratamentul malformațiilor arterio-venoase cerebrale. Echipa medicală specializată în radiologie și imagistică medicală asigură pacienților investigații complete, avansate, pentru un diagnostic rapid și de mare acuratețe, prin CT sau RMN, în timp ce medicii supraspecializați în radiologie intervențională realizează angiografii cerebrale performante.

Watch on YouTube

În funcție de indicația medicală stabilită în urma examinărilor și ținând cont de starea generală a sănătate a pacientului, tratamentul malformațiilor arterio-venoase cerebrale se poate realiza printr-o intervenție clasică de neurochirurgie sau minim invaziv, prin embolizare endovasculară. Pentru aceste proceduri moderne de neuroradiologie, Departamentul de Radiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de două angiografe performante, Philips Azurion 7, care permit tratamentul eficient, în siguranță, cu rezultate foarte bune pe termen lung și cu risc redus de complicații, comparativ cu operația clasică.

Cazurile urgente, cu complicații ale malformațiilor arterio-venoase cerebrale, beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, unde funcționează nonstop 25 de linii de gardă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR