Ce este schwannomul?

Schwannomul sau neurinomul este tumoră care se dezvoltă din celulele Schwann ale sistemului nervos periferic sau din rădăcinile nervoase, care au rol în transmiterea impulsurilor nervoase. De cele mai multe ori, aceste tumori sunt benigne, dar există situații în care pot deveni maligne, transformându-se în sarcoame de țesut moale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Schwannoamele sau neurinoamele pot să apară în nervii responsabili de senzații și de mișcări de la nivelul brațelor, picioarelor, feței sau ochilor. Pe măsură ce tumora crește, ea poate exercita presiune asupra acestor nervi, generând semne și simptome.

Tipuri de schwannom

În funcție de localizarea acestor tumori, există mai multe tipuri de schwannom:

  • Schwannomul intracranian – sunt afectați nervii cranieni, cu excepția nervilor optici și olfactivi, care nu au în compoziție celule Schwann. Cel mai frecvent tip de schwannom intracranian este schwannomul vestibular, numit și neurinom de acustic, care afectează nervul vestibular ce conectează creierul cu urechea internă;
  • Schwannomul intraorbital – afectează nervii de la nivelul orbitelor;
  • Schwannomul spinal – apare la rădăcinile nervilor spinali;
  • Schwannomul de trunchi – poate să afecteze nervii intercostali, nervii de la nivelul retroperitoneului sau mediastinului;
  • Schwannomul gastrointestinal – tumori ale nervilor de la nivelul stomacului, colonului și rectului;
  • Schwannomul de la nivelul membrelor – unele pot provoca sindromul de tunel carpian.

Cauze și factori de risc

Cele mai multe schwannoame apar spontan, printr-o mutație genetică fără o cauză clară. Totuși, la unii pacienți care au anumite mutații genetice asociate cu neurofibromatoza de tip 2, riscul apariției mai multor schwannoame este mult mai mare.

Persoanele care au această mutație ar trebui să discute cu un medic specializat în genetică medicală, pentru evaluarea riscului și efectuarea de teste genetice specifice. De asemenea, expunerea la radiații sau tratamentul prin radioterapie pentru diferite afecțiuni crește semnificativ riscul de apariție a unui schwannom.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă schwannomul?

Pacienții cu schwannom pot să nu prezinte semne și simptome pentru o perioadă îndelungată. Un semn frecvent al schwannoamelor este prezența unui nodul sensibil la atingere. Alte manifestări clinice pot include amorțeală, slăbiciune musculară, parestezii și dureri.

În cazul schwannoamelor nervului sciatic, simptomele pot imita o hernie de disc, provocând dureri de spate cu iradiere spre picior (sciatică). Tumorile localizate în apropierea nervului facial pot să determine paralizie facială, iar creșterea tumorii poate provoca cefalee și senzația de presiune în craniu.

Deoarece schwannomul vestibular afectează nervul vestibular, simptomele preponderente în acest caz includ pierderea unilaterală a auzului, senzația de plenitudine în urechi, tinitus și probleme de echilibru și vertij. Mai mult de 90% dintre pacienții afectați își pierd unilateral auzul.

Deteriorarea auzului este progresivă, ajungând până la surditate totală într-o ureche. Tinitusul este un simptom frecvent și se poate manifesta ca un șuierat în urechea afectată. Nervul vestibular este responsabil de echilibru si afectarea lui va duce la instabilitate sau la probleme de echilibru.

Investigații pentru diagnostic

Pentru diagnosticarea schwannoamelor, medicul va recomanda teste de imagistică medicală. Pentru localizarea și diagnosticarea tumorilor este indicat de obicei un examen RMN, dar poate fi recomandată și o tomografie computerizată (CT), care oferă o imagine mai detaliată a structurilor interne.

Ecografia de părți moi poate ajuta la detectarea schwannoamelor de sub piele. Pentru confirmarea diagnosticului este necesară o biopsie, prin care o mostră de țesut este prelevată pentru examinare la microscop, în Laboratorul de Anatomie Patologică.

Pentru diagnosticarea neurinomului acustic sunt recomandate o serie de teste, inclusiv audiogramă pentru evaluarea capacității auditive, electronistagmografie și alte teste vestibulare pentru testarea echilibrului și pentru înregistrarea mișcărilor ochilor, astfel încât să fie verificată funcționarea nervilor oculari și auriculari. De asemenea, medicul poate realiza testul de răspuns auditiv al trunchiului cerebral, care măsoară reacția nervilor auditivi la sunet și evaluează funcționarea trunchiului cerebral.

Posibile complicații ale schwannomului

Această tumoră a sistemului nervos periferic poate să ducă la diverse complicații, care variază în funcție de dimensiunea, localizarea și creșterea tumorii. Aceste complicații pot include pierderea funcțiilor senzoriale sau motorii și durere din cauza presiunii asupra nervilor. De asemenea, pot să existe modificări estetice, în cazul tumorilor vizibile la suprafața pielii.

În cazul schwannomului vestibular, dacă nu este tratat la timp, poate să ajungă la dimensiuni mari și să exercite presiune asupra trunchiului cerebral, iar fluxul normal de lichid cefalorahidian între creier și măduva spinării va fi blocat. Această obstrucție poate cauza acumularea de lichid în creier care va duce la hidrocefalie. Excesul de lichid din creier poate exercita presiune asupra țesuturilor cerebrale, determinând mișcări instabile, lipsă de coordonare, dureri de cap și confuzie.

Tratamentul recomandat

Dacă tumorile nu sunt maligne și nu provoacă manifestări clinice, medicul poate recomanda monitorizarea lor, prin consultație și investigații imagistice regulate. Dacă chwannomul este de mari dimensiuni și determină semne sau simptome neplăcute, ori dacă este malign, atunci poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lui.

De cele mai multe ori, operația se poate realiza fără afectarea nervului, pentru că tumora se formează în teaca din jurul acestuia, dar în cazul schwannomului vestibular intervenția chirurgicală duce deseori la pierderea auzului. De aceea, este esențial ca operația să fie realizată de un neurochirurg foarte experimentat, care poate realiza o intervenție sigură, cu rezultate bune pe termen lung.

Alte metode de tratament pot include radioterapia sau stereotaxia, aceasta din urmă fiind recomandată mai ales în cazul tumorilor formate foarte aproape de vasele de sânge. Pentru schwannoamele maligne, tratamentul poate include și chimioterapie sau imunoterapie.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul și tratamentul schwannomului la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici experimentați și la investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație. În acest fel, diagnosticul de schwannom poate fi pus rapid și precis, datorită aparatelor RMN 3 Tesla și tomografelor computerizate ultraperformante disponibile în clinicile SANADOR.

Pentru un diagnostic de certitudine, pacienții beneficiază inclusiv de biopsii efectuate în siguranță, probele de țesut urmând să fie analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR de specialiști cu experiență îndelungată, care pot realiza examen histopatologic și imunohistochimic, pentru a diferenția o tumoră benignă de una malignă. De asemenea, pacienții au acces la un sfat genetic oferit de un medic specialist și la teste genetice performante, pentru evaluarea riscului.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui schwannom se efectuează în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din sistemul medical privat, care dispune și de o secție de Anestezie și Terapie Intensivă performantă. În cazul unui schwannom malign, operația poate fi completată cu proceduri de tratament pentru cancer disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, în funcție de indicația medicală stabilită.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR