Ce sunt metastazele osoase?

Metastazele osoase sunt tumori secundare localizate la nivelul scheletului, cu punct de plecare dintr-un alt organ sau țesut, unde se află tumora malignă primară. Oasele reprezintă una dintre cele mai frecvente localizări ale determinărilor secundare (metastaze), fiind surclasate doar de metastazele hepatice și metastazele pulmonare.

Tipuri de metastaze osoase

Două dintre cele mai importante celule care se găsesc la nivelul osului sunt osteoblastele (celulele care formează os) și osteoclastele (celulele care dizolvă osul). Într-un os care funcționează normal, pentru ca acesta să fie în permanență reînnoit, sunt active ambele tipuri de celule. Atunci când apare metastazarea osoasă, una dintre cele două tipuri de celule fie lucrează în plus, fie nu lucrează suficient, așa că apar dezechilibre și oasele devin fragile. În funcție de acest mecanism, metastazele se pot clasifica astfel:

De ce apar metastazele osoase?

Determinările secundare osoase se formează atunci când din tumora primară se „desprind” câteva celule și, fie pe cale hematogenă sau limfatică, fie prin extensie directă, ajung la nivelul scheletului, unde încep să se dividă necontrolat.

Watch on YouTube

Cele mai multe metastaze osoase apar prin extensie pe cale hematogenă, în special cele cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. Cancerul pulmonar și cel de sân metastazează cel mai adesea la nivelul coloanei vertebrale, în regiunea toracică, pe când tumorile de prostată determină metastaze în regiunea lombară și/sau sacrată.

Cancere cu metastazare osoasă

Toate tipurile de cancer pot determina apariția metastazelor osoase, însă există câteva afecțiuni oncologice care au o preferință pentru schelet:

Este posibil să fie afectată doar o parte a osului, dar în cele mai multe cazuri, la investigațiile imagistice, se descoperă multiple astfel de focare. Cel mai frecvent este afectată coloana vertebrală, însă alte localizări frecvente sunt: oasele bazinului și oasele lungi (femur, humerus), coastele și craniul.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Semnele și simptomele metastazelor osoase

Diagnosticare și tratarea precoce a metastazelor osoase poate îmbunătăți prognosticul unui pacient oncologic. Din acest motiv, este bine ca orice nou simptom al unui pacient cu o tumoră primară să fie adus în atenția medicului oncolog.

  • Durerea este cel mai adesea primul simptom care apare. Durerea osoasă este intermitentă la început, mai frecventă noaptea și în repaus, urmând ca mai apoi să devină permanentă și să fie agravată de mișcare. Durerea poate avea origine radiculară, atunci când apare secundar compresiei unui nerv spinal.
  • Fracturile pot să apară ca urmare a unui traumatism minor sau chiar spontan. Simptomatologia diferă în funcție de localizare, durerea fiind prezentă constant.
  • Compresiunea la nivelul măduvei spinării se poate manifesta prin: durere a coloanei, care iradiază în unul sau ambele membre superioare / inferioare, parestezie cutanată abdominală, parestezii ale membrelor, dificultăți la mers, incontinență urinară. Această compresiune reprezintă o urgență medicală, pentru care trebuie să se intervină rapid, astfel încât să se prevină instalarea paraliziei membrelor de la nivelul regiunii coloanei afectate.
  • Hipercalcemia apare atunci când o cantitate prea mare de calciu de la nivelul osului este eliberată în circulația sangvină. Simptomele asociate nivelului crescut al acestui mineral în sânge sunt: greață, anorexie, poliurie (urinare frecventă), dureri abdominale, constipație, slăbiciune și durere musculară, insuficiență renală și chiar stare mentală alterată (confuzie, comă).
  • Anemie mieloftizică este o anemie determinată de infiltrarea metastazelor la nivelul măduvei osoase.

Stabilirea diagnosticului

În vederea scăderii mortalității și a morbidității, este de preferat diagnosticul cât mai precoce al determinărilor secundare osoase. El se realizează  în principal imagistic, dar se pot efectua și analize de laborator, pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și a se investiga nivelul calcemiei.

Diagnosticul radio-imagistic poate fi făcut folosind:

  • Radiografia convențională – nu reprezintă investigația imagistică de elecție, fiind nevoie de o pierdere osoasă de peste 50% pentru a se putea observa modificări.
  • Tomografie computerizată – o metodă bună pentru a aprecia afectarea osoasă și a observa eventuale fracturi pe os patologic.
  • Examen RMN – se folosește de multe ori RMN whole body, pentru stadializarea bolii și aprecierea extensiei metastazelor.
  • Ecografia – utilă în ghidarea biopsiilor percutane.
  • Scintigrafia osoasă – una dintre cele mai sensibile metode de detecție a metastazelor osoase, fiind cea mai utilizată pentru stadializare.
  • Biopsia osoasă – o tehnică minim invazivă, care implică prelevarea de material osos din leziunea suspectă, pentru examen histopatologic, în vederea stabilirii unui diagnostic exact.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru metastaze osoase

Tratamentul pentru metastazele de la nivel osos trebuie să fie unul multidisciplinar și personalizat, stabilit de comisie oncologică multidisciplinară. Scopul principal este de a încetini creșterea determinărilor secundare și mai rar vindecarea completă. Cu un tratament eficient, speranța de viață poate crește semnificativ.

E important să se țină cont de tipul de cancer primar (cancerul care a dat metastazele) și de tratamentul folosit în acest scop, pentru că e posibil ca același tip de tratament să fie util și în managementul metastazelor. Astfel, se pot folosi, individual sau combinat, următoarele terapii:

  • Radioterapia – extrem de utilă în tratamentul durerii.
  • Chimioterapia – este o metodă de tratament care folosește substanțe citotoxice pentru a împiedica diviziunea celulară.
  • Terapia hormonală – folosită în diseminările produse de cancerele de sân și prostată.
  • Imunoterapie – o formă de tratament care se bazează pe stimularea sistemului imunitar.
  • Terapii țintite – în care se folosesc substanțe capabile să identifice și să distrugă celulele maligne.
  • Intervențiile chirurgicale - pentru a stabiliza osul sau pentru a repara o fractură.
  • Medicație antiosteoporotică - administrată în vederea întăririi osului, care poate avea efect și în prevenția apariției alor metastaze osoase.
  • Medicație antialgică (împotriva durerii).
  • Steroizi -  scad inflamația și sunt utili în managementul durerii.
  • Alte tratamente, precum ablația cu radiofrecvență (RFA), crioablația sau ultrasunetele focusate de mare intensitate (HIFU) se utilizează în special la pacienții care nu răspund la radioterapie.

Tratamentul metastazelor osoase la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la cele mai moderne investigații disponibile în prezent pentru un diagnostic avansat, cu localizarea precisă a metastazelor osoase, și la toate procedurile de tratament existente, în funcție de indicația medicală.

Astfel, pentru stadializarea corectă a bolii, sunt utilizate investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație - Siemens Symbia Intevo Bold pentru scintigrafie și SPECT-CT, Siemens Biograph Horizon 3R pentru PET-CT și computer tomograf 4D Philips Big Bore, echipamente RMN cu putere 3 Tesla.

Tratamentul este stabilit personalizat, de o comisie oncologică multidisciplinară, care include medici cu diferite specialități, care analizează dosarul cu toate analizele și investigațiile efectuate de pacient și decid împreună care este cea mai potrivită soluție. În plus, pacienții au acces și la a doua opinie medicală, dacă doresc.

În funcție de protocolul terapeutic stabilit de comisia oncologică, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament disponibile – radioterapie externă, chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită. De asemenea, intervențiile chirurgicale necesare se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR.

  • Programează-te la Centrul Oncologic SANADOR pentru tratamente de ultimă generație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR