Ce sunt metastazele cerebrale?

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Metastazele cerebrale, denumite și determinări secundare cerebrale, sunt tumori cerebrale care apar prin răspândirea celulelor maligne din alte părți ale corpului în creier. Frecvența acestora este de cinci ori mai mare decât cea a tumorilor cerebrale primare. Diferența dintre tumorile cerebrale secundare și cele primare este că cele primare încep în creier.

Watch on YouTube

Cum apar metastazele cerebrale?

Celulele canceroase pornesc de la locul unde s-a format cancerul primar și circulă prin intermediul sângelui sau al limfei ajungând în creier, unde se înmulțesc. Odată ajunse în creier, se pot dezvolta rapid și pot afecta țesutul cerebral din apropiere. Cancerul poate să se extindă în orice parte a creierului. Cel mai frecvent, metastazele se formează în cortexul cerebral și mai rar în cerebel și trunchiul cerebral. În unele situații, poate să apară o singură metastază la creier, dar în majoritatea cazurilor există mai multe metastaze la creier.

Cancere cu metastaze cerebrale

Mai multe tipuri de cancer se pot extinde la creier, dar cele care au un risc crescut de a produce metastază la creier sunt cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul renal și cancerul de piele. Aproximativ jumătate dintre pacienții cu cancer pulmonar vor dezvolta metastaze cerebrale. Primul pas în reducerea șanselor de a dezvolta metastaze cerebrale este tratarea acestor cancere primare.

Cum se manifestă metastazele cerebrale?

Simptomele cauzate de cancerul primar pot ascunde simptomele metastazelor cerebrale. Manifestările determinărilor secundare cerebrale sunt influențate de localizarea tumorii și pot prezenta simptome asemănătoare cu cele ale unui accident vascular cerebral. Totuși, spre deosebire de simptomele unui accident vascular cerebral, care apar brusc, simptomele metastazelor cerebrale apar treptat și se intensifică pe parcursul a câtorva zile până la câteva săptămâni. Manifestările cele mai frecvente includ:

  • Dureri de cap sau senzația de presiune în creier – devin tot mai severe și nu dispar la administrarea medicamentelor;
  • Convulsii – de la episoade minore până la căderea la pământ a pacientului;
  • Deficit cognitiv – pierderi de memorie, dificultăți în gândire, de concentrare;
  • Modificări ale comportamentului sau ale dispoziției;
  • Probleme motorii – slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului;
  • Tulburări de vedere, auz și înghițire;
  • Greață și vărsături.

Tumorile cerebrale metastatice pot afecta creierul prin diverse mecanisme, inclusiv prin ocuparea și distrugerea țesutului cerebral, exercitarea presiunii asupra țesuturilor învecinate și ocuparea spațiului în craniu, ceea ce duce la creșterea presiunii intracraniene. De asemenea, metastazele pot cauza sângerări în creier. Este important să identificăm simptomele cât mai repede, pentru a menține funcția normală a creierului. 

Investigații pentru diagnosticul metastazelor cerebrale

  • Diagnosticarea precisă este primul pas spre un tratament eficient. Vino la SANADOR!

Diagnosticul determinărilor secundare cerebrale se stabilește prin anamneză, examen neurologic, teste de imagistică și biopsie.

Anamneza. Medicul discută despre manifestări și dacă dispar sau nu după administrarea analgezicelor.

Examenul neurologic. Medicul verifică dacă sunt prezente semne de afectare neurologică, cum ar fi dificultăți de echilibru și coordonare, tulburări de vedere, auz, slăbiciune musculară, deficit motor și tulburări ale reflexelor.

Imagistica prin rezonanța magnetică (RMN) confirmă diagnosticul și oferă informații despre dimensiunea și locația tumorii. RMN poate detecta tumori foarte mici și tumori care se află în straturi mai profunde ale creierului.

Se poate efectua o tomografie computerizată (CT) dacă RMN nu s-a putut realiza sau în cazul în care tumora primară care a cauzat metastazele nu a fost identificată. În anumite situații, poate fi indicată și scintigrafia cerebrală.

Biopsia constă în prelevarea unei cantități de țesut din tumoră pentru a fi examinată la microscop. Analiza probei determină tipul de celule canceroase implicate.

Analizele de sânge confirmă prezența sau absența markerilor tumorali.

Tratamentul metastazelor cerebrale

Tratamentul metastazelor cerebrale are ca scop ameliorarea simptomelor, încetinirea evoluției tumorii și prelungirea vieții pacientului. Metastazele au tendința de a reapărea chiar și după un tratament eficient, de aceea este important să se efectueze monitorizări regulate ale pacienților.

Managementul medical va fi adaptat la situația individuală a fiecărui pacient, luând în considerare tipul, dimensiunea, numărul, localizarea tumorilor, simptomele și starea generală a pacientului.

Opțiunile de tratament includ:

  • Medicamente pentru ameliorarea semnelor și simptomelor – corticosteroizii (pentru a reduce inflamația din jurul tumorilor) și anticonvulsivantele (pentru a preveni sau trata convulsiile).
  • Intervenția chirurgicală reprezintă o opțiune dacă există doar o singură metastază în creier care poate fi accesată chirurgical fără a afecta funcțiile vitale și dacă cancerul primar este ținut sub control și nu se răspândește în alte părți ale corpului. În unele cazuri, chiar dacă există mai multe metastaze cerebrale, se intervine chirurgical dacă tumorile sunt limitate ca număr și nu au dimensiuni mari.
  • Radioterapia are ca scop distrugerea celulelor canceroase și poate implica fie iradierea întregului creier dacă există mai multe tumori, fie o iradiere focalizată direct asupra unei tumori.

O formă avansată de radioterapie este radiochirurgia stereotactică „Gamma Knife”. Deși denumirea poate sugera o intervenție chirurgicală tradițională cu un cuțit sau o incizie, acest tratament furnizează o doză puternică și precisă de radiații către o tumoră din creier, fără a necesita deschiderea craniului. Această procedură permite distrugerea celulelor canceroase fără a afecta țesuturile sănătoase din jurul lor.

Watch on YouTube
  • Chimioterapia. Majoritatea medicamentelor de chimioterapie nu pot ajunge în cantități suficient de mari în creier pentru a trata eficient metastazele, dar sunt benefice în tratarea cancerului primar (dacă a fost identificat).
  • Terapia țintită. Medicamentele de terapie țintită acționează asupra proceselor implicate în dezvoltarea tumorilor. Ele au ca scop blocarea acestor procese, pentru a opri sau încetini dezvoltarea cancerului.

Tratamentul metastazelor cerebrale la SANADOR

  • Echipa medicală a Centrului Oncologic SANADOR este empatică și experimentată. Programează-te!

La Centrul Oncologic SANADOR, tumorile cerebrale secundare sunt investigate de medici experimentați, cu echipamente de ultimă generație, în vederea stabilirii unui diagnostic precis și a unui tratament corespunzător. Metodele de diagnostic sunt ultraperformante, iar tratamentele moderne. În Secția de Neurochirurgie se realizează intervenții chirurgicale pentru metastazele care permit abordarea chirurgicală.

La Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR, operațiile sunt puțin invazive și se efectuează cu microscopul operator Zeiss Kinevo 900, tehnologie specializată pentru intervențiile de neurochirurgie. În acest fel, chiar și cele mai dificile cazuri pot fi rezolvate, cu acuratețe maximă și cu avantaje semnificative pentru pacienți: incizii reduse ca dimensiuni, risc mic de complicații și recuperare rapidă.

Procesul de recuperare după tratamentul tumorilor cerebrale metastatice este important, deoarece aceste tumori pot afecta funcții importante ale creierului. Recuperarea după tratamentul metastazelor cerebrale implică terapii care ajută persoana să își recapete abilitățile fizice, mentale sau de vorbire și să revină la activitățile zilnice obișnuite.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR