Diverticuloza, denumită și boala diverticulară, este o suferință a tubului digestiv inferior care afectează de cele mai multe ori colonul (porțiunea de intestin situată între intestinul subțire și rect, denumită intestin gros), caracteristica principală fiind prezența diverticulilor. Diverticulul este o protruzie, un „buzunăraș” care se formează la nivelul peretelui intestinal, în zonele cu rezistență scăzută, ca urmare a presiunii crescute.
Boala diverticulară poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Riscul de apariție a diverticulozei crește cu vârsta. Această afecțiune este larg răspândită în întreaga lume și mai ales în țările dezvoltate. Majoritatea persoanelor cu diverticuloză nu prezintă simptome specifice și este posibil chiar ca afecțiunea să nu se manifeste niciodată pe parcursul vieții. De obicei, boala diverticulară este descoperită în timpul unei colonoscopii sau al unei endoscopii efectuate pentru alte motive medicale.
Diverticulita este inflamația acută a diverticulilor de la nivelul colonului, care se manifestă prin dureri abdominale severe, febră și tulburări ale tranzitului intestinal. Diverticulita apare atunci când „buzunărașele” se infectează sau când peretele diverticulului se rupe.

-
Contactează specialiștii SANADOR pentru a afla dacă suferi de diverticuloză!