Ce este fistula intestinală?

Fistula intestinală este un orificiu anormal format între peretele intestinal și alte țesuturi sau organe, care permite scurgerea lichidelor din tractul digestiv în alte regiuni ale corpului. Aceasta este o afecțiune severă, deoarece se asociază cu un risc ridicat de sepsis (infecție răspândită în sânge), care pune viața în pericol. Prin urmare, consultația medicală și investigațiile sunt esențiale pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Fistula gastrointestinală este o comunicare anormală, sub forma unui canal, între intestin și alte țesuturi sau organe adiacente, cum ar fi pielea, vezica urinară sau vaginul. Astfel, conținutul intestinal ajunge în alte zone ale organismului în cazul fistulelor interne, sau în afara organismului, în cazul celor externe.

Spre exemplu, fistula recto-vaginală se formează între peretele rectului (ultima parte a intestinului gros, situată imediat înaintea anusului) și cel al vaginului. În schimb, fistula entero-cutanată începe în intestin și se termină printr-o deschidere la nivelul pielii, prin care sunt eliminate scurgeri digestive.

Tipuri

Principalele 4 tipuri de fistulă gastrointestinală sunt:

  1. Fistula intestinală: canalul se formează între două zone ale intestinului;
  2. Fistula extraintestinală: orificiul conectează intestinul cu un țesut din afara acestuia, cum ar fi organele vecine;
  3. Fistula externă: comunicarea anormală se formează între intestin și piele, iar fluidele curg în exterior;
  4. Fistula complexă: este caracterizată de prezența canalelor la nivelul mai multor organe.

De ce apare o fistulă intestinală?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

În aproximativ 85-90% dintre cazuri, fistulele intestinale sunt complicații ale intervențiilor chirurgicale abdominale. O fistulă intestinală postoperatorie poate apărea după tratamentul cancerului, bolilor inflamatorii intestinale sau ulcerului peptic. Pacienții cu ocluzie intestinală, malnutriție, complicații la nivelul inciziei/suturii, infecții, abcese sau hematom (cheag de sânge sub piele) sunt mai susceptibili la a dezvolta o fistulă intestinală postoperatorie.

Totuși, în restul cazurilor, fistula gastrointestinală apare spontan, din cauza inflamației intra-abdominale sau infecțiilor. Printre cauzele posibile se numără:

Semnele și simptomele

O fistulă externă, entero-cutanată, poate fi depistată vizual cu ușurință. Aceasta arată ca o leziune sau o rană deschisă dureroasă, care prezintă scurgeri acide. În schimb, fistulele interne pot fi mai dificil de decelat pe baza manifestărilor. Acestea diferă în funcție de organele implicate și de severitatea afecțiunii.

În general, o fistulă intestinală poate produce următoarele semne și simptome:

  • Durere și sensibilitate abdominală;
  • Febră;
  • Diaree;
  • Sânge în materiile fecale;
  • Apetit scăzut;
  • Deshidratare;
  • Vărsături;
  • Ritm cardiac accelerat;
  • Scădere în greutate (din cauza absorbției reduse a nutrienților);
  • Agravarea afecțiunilor preexistente;
  • Ocluzie intestinală (blocaj în intestin, care împiedică eliminarea scaunului);
  • Creșterea numărului de leucocite (celule albe);
  • În caz de sepsis – stare generală alterată sever, febră ridicată, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac rapid;
  • Alte manifestări, în funcție de organele afectate – spre exemplu, în cazul fistului entero-vezicale, pot apărea infecții urinare recurente, fecaluria (urme de fecale în urină) și pneumaturia (eliminarea de urină cu gaze sau cu „bule”). Fistula recto-vaginală sau ano-vaginală, poate produce scurgeri vaginale anormale, dispareunie (durere la contactul sexual), durere de perineu (între orificiul vaginal și anus) și infecții genitale frecvente.

Diagnosticul de fistulă intestinală

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Medicul pune diagnosticul pe baza istoricului medical, simptomatologiei și investigațiilor de specialitate, printre care se numără:

  • Analizele de sânge: ajută medicul să evalueze statusul nutrițional, care este afectat în contextul afecțiunii. Acesta poate recomanda, de exemplu, determinarea albuminei și prealbuminei, proteine implicate în procesele de vindecare a rănilor;
  • Radiografia abdominală: investigația utilizează raze X pentru a prelua imagini ale organelor interne. Specialistul poate recomanda administrarea orală de bariu înainte de procedură, o substanță de contrast care evidențiază fistula pe imaginea radiologică;
  • CT abdominal: presupune preluarea de imagini din interiorul corpului cu ajutorul razelor X și tehnologiei computerizate;
  • Endoscopia digestivă superioară: constă în inserarea unui tub subțire prevăzut cu o cameră video pe cale orală, prin esofag, până în stomac sau intestinul subțire;
  • Colonoscopia: presupune vizualizarea rectului și colonului, prin inserarea unui tub subțire prevăzut cu o cameră video, pe cale anală;
  • Fistulograma: se efectuează în cazul fistulelor externe. Presupune injectarea unei substanțe de contrast direct în leziune și examinarea acesteia cu ajutorul razelor X.

Investigațiile imagistice ajută medicul să determine cu exactitate locația și mărimea fistulei, precum și să stabilească metoda potrivită de tratament.

Posibile complicații

Principala complicație a fistulei intestinale este sepsisul. Acesta reprezintă o infecție severă, răspândită în tot corpul, care se asociază cu scăderea marcantă a tensiunii arteriale, insuficiență de organ și deces. Fistula gastrointestinală are o rată a mortalității de aproximativ 40%. Prin urmare, este esențial să te adresezi medicului pentru investigații, dacă experimentezi simptomele acestei afecțiuni.

Alte complicații posibile ale acestei afecțiuni sunt malnutriția (status nutrițional precar) și dezechilibre electrolitice (niveluri anormale de sodiu, clor, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, care pot afecta funcția organelor vitale).

Tratamentul recomandat

Tratamentul fistulei gastrointestinale depinde de severitate, localizare și condiția fizică generală a pacientului. Medicul ia în considerare și cantitatea de lichid care se scurge prin aceasta, care poate varia de la sub 200 mL/zi la peste 500 mL/zi.

70-90% dintre fistulele intestinale se vindecă de la sine în aproximativ 5 săptămâni, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală. Acest lucru este posibil atunci când scurgerile au loc în cantități mici, iar starea generală de sănătate a pacientului este bună. În acest caz, medicul stimulează procesele de vindecare asigurându-i acestuia o nutriție optimă. Pentru că absorbția nutrienților la nivel digestiv este afectată, este necesară nutriția parenterală totală, care presupune administrarea de soluții nutriționale complete pe cale intravenoasă.

De asemenea, cu ajutorul medicamentelor, medicul ține sub control infecțiile, reduce secrețiile de la nivel digestiv și aciditatea gastrică, toate aceste aspecte fiind esențiale pentru vindecarea leziunii. Mai mult decât atât, este necesară tratarea afecțiunilor preexistente. Bineînțeles, în cazul fistulelor externe, tratamentul implică și îngrijirea rănii. 

În cazurile severe sau atunci când fistula intestinală nu răspunde la tratamentele anterior menționate, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală sau proceduri endoscopice (non-chirurgicale, minim-invazive) pentru a închide leziunea.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii realizează investigații complexe și administrează tratamente de ultimă generație. Procedurile importante în depistarea afecțiunilor gastrointestinale, ca endoscopia digestivă superioară, se efectuează cu aparatură de ultimă generație. Experiența vastă a echipei medicale și tehnologia modernă permit un diagnostic precis și abordarea celei mai potrivite conduite terapeutice. În cadrul Secției de Gastroenterologie, beneficiezi de tratamentul modern al bolii Crohn sau altor afecțiuni gastrointestinale asociate cu fistula intestinală. În departamentul de Chirurgie Generală, pacienții critici (cum ar fi cei cu sepsis) sunt tratați prin tehnici chirurgicale avansate, în condiții de siguranță maximă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR