Artroscopia de umar este o procedura chirurgicala ce presupune incizii foarte mici si permite vizualizarea si realizarea interventiei protejand tesuturile adiacente, spre deosebire de procedura clasica ce necesita incizii generoase, cu efect secundar asupra vindecarii si recuperarii postoperatorii. Articulatia umarului este un ansamblu constituit din trei oase: omoplatul, humerusul si clavicula.

Aceasta articulatie este cea mai mobila dintre toate articulatiile corpului, corespunzatoare functiei membrului superior. La stabilizarea acesteia, contribuie un complex capsulo - ligamento - muscular. Interventia clasica versus interventie artroscopica

Cand este recomandata artroscopia de umar?

Traumatismele, suprasolicitarea sau degenerarile survenite cu varsta pot duce la deteriorari ale structurilor umarului. Atunci apare durerea si impotenta functionala de mai multe grade. De multe ori, tratamentul conservator, medicamentos, nu reuseste sa combata simptomele, impunandu-se o interventie chirurgicala, cea mai eleganta dintre toate fiind artroscopia.

ATENTIE: Nu toate durerile de umar care sunt rezistente la medicatie au o solutionare chirurgicala! Exista o serie de investigatii care ajuta clinicianul sa stabileasca diagnosticul de boala si, daca este cazul, se recomanda artroscopia: analize de laborator, radiografie de umar, ecografie si RMN de umar. Indicatiile de rutina ale artroscopiei de umar sunt:

  • leziuni de labrum
  • instabilitati de umar
  • luxatii recidivante de umar și luxații de claviculă
  • leziuni de cartilaj articular, mai ales cele in care se produce detasarea unui fragment in articulatie
  • leziuni ale tendonului lung al bicepsului
  • prezenta unor ciocuri pe marginea inferioara a acromionului ce pot intepa tendoane
  • bursite rezistente la tratament medicamentos
  • calcificari de tendoane
  • rupturi ale muschilor ce constituie coafa rotatorilor (leziuni de coafa rotatorie)
  • umar inghetat (sau umar intepenit)

Uneori, se preteaza la interventii artroscopice: excizia aderentelor ce pot strangula nervii, unele fracturi sau excizia de chisturi.

Planificarea interventiei:

Pacientul va face un consult preanestezic inaintea actului chirurgical ce presupune efectuarea de analize si controlul de specialitate al unui medic anestezist. Anestezia poate fi generala (in aceasta situatie, pacientul este adormit) sau loco-regionala (in acesta situatie, numai umarul si membrul superior respectiv sunt anesteziate). Durata unei interventii este variabila in functie de patologie, dar, in medie, este de o ora.

Procedura chirurgicala:

Operatia se poate realiza cu pacientul pozitionat in doua feluri. Scopul acestor pozitii este sa ofere chirurgului vizibilitate maxima la nivelul articulatiei. Fiecare are avantajele si dezavantajele ei, ramanand la latitudinea chirurgului ce pozitie sa adopte in functie de modul in care este antrenat.

Pe cateva orificii mici (circa 0,5 cm) se vor introduce dispozitive de vizualizare si instrumente de lucru ce vor permite efectuarea operatiei.

Postoperator:

Pacientul va sta 2 ore intr-o camera speciala a terapiei intensive, unde i se vor monitoriza functiile vitale, iar apoi va fi transferat intr-o rezerva obisnuita. De obicei, spitalizarea este de cel mult o zi, in aceasta perioada fiind administrate antibiotice si antialgice pacientului.

Aspectul postoperator al inciziilor:

In multe cazuri, rezultatul postoperator poate fi spectaculos. Unii pacienti au o remisiune rapida si semnificativa a durerii. Sunt situatii, insa, in care durerea persista (in special la nivelul portalelor de lucru), mai ales in prima saptamana dupa interventie.

Pacientul este sfatuit sa nu doarma pe umarul operat si, daca situatia o impune, sa poarte orteza de umar pe intreaga perioada ceruta de medicul curant.

O medicatie antiinflamatorie si antialgica este, uneori, necesara si se va administra la nevoie.

Purtarea unei orteze postoperator (daca se impune) este foarte importanta pentru a proteja suturile pana la vindecarea leziunilor.

Material realizat de: Dr. Mihai Tudor Gavrila

, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, medic colaborator Spitalul SANADOR, Doctor in Stiinte Medicale, Asist. Univ. Dr.UMF Carol Davila

SANADOR