Testul HPV este acel test care se face pentru a depista infectia cu HPV si pentru a determina tipul de HPV prezent, prin determinarea materialului genetic (ADN) al HPV. La fel ca si testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secretii prelevate de la nivelul cervixului.

Cand se face un test HPV?

Atunci cand testul Papanicolau este anormal. El determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau.

Ce este HPV?

HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus si este un virus extrem de contagios, infectia cu acesta fiind frecvent intalnita. Din pacate, conform statisticilor, pana la 80% din persoanele active sexual dobandesc acest virus, la un moment dat in decursul vietii.

De retinut ca aproximativ 60% dintre purtatorii virusului nu prezinta simptome.

Infectia cu HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. HPV – Virusul Papiloma uman (HPV – Human Papilloma Virus) este un virus papiloma care infecteaza pielea si mucoasele omului. HPV poate duce la cancer de col uterin, vulva, vagin, si anus la femei. La barbati, poate duce la cancer de anus si penis. La ambele sexe poate duce la cancere la nivelul cavitatii bucale. Peste 200 de tipuri de HPV au fost identificate. Cei mai multi oameni infectati cu HPV nu stiu ca sunt infectati.

Pana la 70% din femeile active sexual se infecteaza cu HPV. In 99,7% din cazuri cancerul de col este cauzat de infectia persistenta cu tulpinile HPV cu risc oncogenic crescut. Cancerul de col uterin ocupa locul doi ca frecventa intre afectiunile maligne de care se imbolnavesc  femeile cu varste intre 30 si 50 de ani in intreaga lume, dupa cancerul de san.

Statisticile sunt alarmante si arata ca in Romania 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Mai rau este ca si peste jumatate (54%) dintre femeile care au notiuni despre aceasta maladie considera ca nu se vor imbolnavi.

Un test HPV poate releva tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, iar atunci se recomanda colposcopia si biopsia cervicala. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin. Atentie, exista vaccinuri care pot preveni infectia cu cele doua tipuri principale de HPV care determina aparitia cancerului de col uterin.

Cine trebuie sa faca testul HPV?

Medicul ginecolog, medicul internist, medicul de familie si medicul urolog. Testarea nu are niciun risc asupra sanatatii pacientei. In cadrul tipurilor oncogene de HPV tipul 16 determina peste 50% din cazurile de cancer cervical, iar tipul 18 este implicat in 10-20% din cazuri.

Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 30-40 afecteaza zona genitală femeilor si a bărbaţilor si se clasifica in doua mari categorii: HPV cu risc oncogen scazut şi cu risc ridicat

Cea mai folosita metoda de identificare a infectiilor HPV este testarea HPV ADN**-ului viral. Aceasta testare – ADN HPV semnaleaza numai prezenta infectiei cu HPV (infectie care poate fi tranzitorie fara risc de progresie catre cancerul de col uterin).

Cu alte cuvinte, pana acum analizele specifice aratau daca infectia cu HPV este prezenta in organism la momentul testarii. Testarea mARN E6/E7 HPV arata daca HPV-ul este integrat in genomul uman, deci infectia este persistenta. Acest lucru ar insemna ca infectia poate progresa spre malignizare.

Numai infectia de lunga durata persistenta cu HPV cu risc ridicat oncogenic duce la cancer de col uterin deoarece AND-ul circular HPV se integreaza in genomul gazdei. Un rol esential in aceasta transformare il au proteinele E6/E7, care sunt produse de tulpinile HPV cu risc crescut si detin un rol esential in geneza cancerului, fiind exprimate atat in leziunile pre-canceroase de col uterin, cat si in cele invazive.

Cea mai noua metoda de testare a stadiului infectiei HPV se bazeaza pe identificarea ARN-ului pentru proteinele E6/E7. Pentru testare se recolteaza celule de la nivelul colului si se lucreaza in mediu lichid, similar Testarii Papanicolau in mediul lichid.

Cum te pregatesti pentru un test HPV?

Cu 48 de ore inainte de recoltarea probei trebuiesc evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala).

Se recomanda recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual.

Se recomanda recoltarea inaintea procedurilor medico-chirurgicale, la 3 luni de la recoltari anterioare.

Care sunt efectele adverse dupa un test HPV?

Nu apar întotdeauna, dar e bine de stiut ca urmarile s-ar putea manifesta astfel: sangerari vaginale usoare sau niste scurgeri de culoare gri, situatie in care se pot folosi absorbante. Apoi, trebuie evitat contactul sexual şi sapalatirule vaginale.

Atentie, nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că exista portiuni neacoperite de piele din zona genitala care vin in contact direct! Virusul se transmite si altfel decat in urma unor contacte sexuale, ca de exemplu prin maini infectate, lenjerie, prosoape sau transmitere de la mama la făt în momentul naşterii.

Care sunt rezultatele unui test HPV?

NORMAL - HPV nu este prezent.

ANORMAL - HPV este prezent.

Galerie foto