Ce sunt polipii cervicali?

Polipii cervicali sunt excrescențe mici, cu o lungime de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri, dezvoltate la nivelul canalului cervical. Aceste formațiuni pot fi de culoare roșiatică, purpurie sau cenușie.

Există două tipuri de polipi cervicali: ectocervicali (polipi pe colul uterin) și endocervicali (polipi în canalul cervical), care sunt mai frecvenți. Canalul cervical, sau colul uterin, conectează uterul cu porțiunea superioară a vaginului și reprezintă calea de trecere pentru spermatozoizi pentru realizarea fecundației și devine canal de naștere în timpul travaliului, subțiindu-se și dilatându-se.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Polipii cervicali sunt o afecțiune benignă frecventă, fiind mai des întâlniți la femeile de peste 20 de ani și la cele care au dat naștere la mai mulți copii. Se dezvoltă adesea și în timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale, în special a fluctuațiilor estrogenului. Polipii cervicali sunt tumori benigne, care nu provoacă de obicei semne și simptome, de aceea sunt descoperiți întâmplător, în timpul unui control ginecologic.

Cauzele și factorii de risc

Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele și mecanismul prin care se dezvoltă polipi cervicali, însă apariția lor a fost legată de:

  • Niveluri crescute de estrogen (hormon sexual feminin) - nivelurile de estrogen fluctuează în mod natural de-a lungul vieții, cele mai ridicate fiind în timpul anilor de fertilitate, în timpul sarcinilor și în perioada de premenopauză; există, de asemenea, substanțe chimice sintetice care imită estrogenul și sunt prezente în mediul înconjurător, de exemplu în carne, în produsele lactate, în recipientele din plastic și în unele odorizante.
  • Inflamație cronică a colului uterin, a vaginului sau uterului - printre cauzele cele mai frecvente ale inflamației cervicale se numără infecțiile cu bacterii, cu diverși fungi (Candida spp.), infecțiile virale (cel mai frecvent infecția cu HPV și infecția cu virusul herpetic), sarcina, avortul spontan sau întreruperea de sarcina voluntară (chiuretajul).

Semnele și simptomele de polipi cervicali

Aproximativ două din trei femei care au polipi cervicali nu prezintă niciodată semne sau simptome clinice specifice, aceștia fiind descoperiți în timpul recoltării pentru un test Papanicolau sau în timpul unui control ginecologic de rutină.

Atunci când apar totuși unele manifestări clinice, acestea pot include:

  • Menoragii - sângerare menstruală mai abundentă decât în mod normal,
  • Metroragii - sângerări vaginale apărute la intervale neregulate, între menstruații,
  • Sângerări vaginale apărute după contact sexual,
  • Sângerări vaginale după instalarea menopauzei,
  • Secreții vaginale anormale - secreții albe sau galbene, abundente, urât mirositoare.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului

Un polip cervical este în cele mai multe cazuri diagnosticat în timpul unui examen pelvin de rutină sau la efectuarea unui test Papanicolau. Medicul ginecolog poate observa prezența unui polip în timpul unui examen vaginal cu speculum, dispozitiv care deschide pereții vaginului, pentru a putea fi analizat mai bine colul uterin.

Polipii sunt ușor de identificat, fiind remarcate niște excrescențe mici, netede sau cu aspect asemănător unui burete, de culoare roșie sau violet. Polipii ectocervicali, care apar din stratul exterior al colului uterin, sunt mai frecvenți la femeile aflate în postmenopauză, iar polipii endocervicali, dezvoltați din glandele aflate în interiorul canalului cervical, sunt cel mai comun tip de polip cervical la femeile aflate în premenopauză. În cele mai multe cazuri, pentru stabilirea diagnosticului de polip cervical este necesară doar identificarea acestuia la examenul ginecologic.

Pentru un diagnostic complet, este recomandată însă o biopsie a polipului. Aceasta presupune prelevarea unor mostre de țesut de la nivelul polipului și trimiterea la un laborator de anatomie patologică. În laborator, țesutul este examinat la microscop, după o prelucrare specială, pentru a identifica cu exactitate tipul de celule prezente. În acest fel pot fi descoperite celule anormale sau precanceroase, însă aceasta este o situație foarte rară, 99% dintre polipi fiind benigni.

Uneori, medicul va efectua și o ecografie transvaginală, pentru a evalua zona din jurul polipului cervical.

Posibile complicații ale polipilor cervicali

Majoritatea polipilor cervicali sunt benigni, ușor de îndepărtat și nu prezintă complicații pe termen lung. Există situații rare, în care polipii cervicali pot recidiva după ce sunt îndepărtați.

După eliminarea unui polip, indiferent de metoda aleasă, pot apărea sângerări vaginale și crampe abdominale ușoare, timp de câteva zile.

Există posibilitatea ca un cancer de col uterin să semene ca aspect cu un polip cervical, motiv pentru care este importantă efectuarea biopsiei formațiunii tumorale prezente, pentru ca medicul să poată stabili abordarea terapeutică potrivită. De asemenea, polipii cervicali pot provoca strictura colului uterin.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul recomandat

De cele mai multe ori, ginecologul va recomanda îndepărtarea polipilor cervicali numai în cazul în care provoacă semne și simptome. Există situații în care polipii se pot desprinde spontan de pe colul uterin, de exemplu în timpul menstruației sau în timpul contactului sexual.

Îndepărtarea unui polip cervical și examinarea acestuia într-un laborator de anatomie patologică este cea mai sigură abordare pentru a exclude un posibil cancer. Îndepărtarea polipilor cervicali este o procedură simplă, care se numește polipectomie și care poate fi efectuată în cabinetul medicului ginecolog.

Intervenția se poate realiza prin metode fizice, prin tragere sau răsucire a polipului cu ajutorul unei perechi de pense, sau prin distrugerea bazei polipului cu ajutorul nitrogenului lichid, prin electrocauterizare sau cu laser. În funcție de dimensiunea polipului și de metoda folosită, poate fi necesară sau nu anestezia locală.

În cazul unui polip mare, care poate provoca sângerare abundentă la eliminare, medicul poate decide îndepărtarea acestuia prin intermediul unei intervenții chirurgicale mai complexe, folosind anestezie locală sau generală.

După procedura de îndepărtare a polipului cervical, este posibilă apariția unei sângerări vaginale timp de 1-2 zile, fiind necesară folosirea unor absorbante. De asemenea, poate apărea, în timpul sau după procedura de îndepărtare a polipului, durere în partea de jos a abdomenului (durere pelvină). Pentru ameliorarea disconfortului, specialistul poate recomanda medicamente analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul precoce și tratamentul eficient al afecțiunilor ginecologice, SANADOR asigură pacientelor acces la servicii medicale complete, performante. Astfel, pacientele beneficiază de consultații oferite de medici foarte bine pregătiți și experimentați și de analize și investigații esențiale pentru screening și diagnostic: ecografie transvaginală, colposcopie, testare Babeș-Papanicolau, genotipare HPV, analiză de secreție vaginală și cultură de col.

La indicația medicului, consultația ginecologică poate fi urmată și de efectuarea unei biopsii din polipul cervical, în condiții de siguranță și confort maxime, proba recoltată urmând să fie analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, pentru stabilirea diagnosticului de precizie.

În funcție de recomandarea specialistului, în urma consultației poate fi realizată și îndepărtarea polipilor cervicali identificați. Atunci când este necesară anestezia pentru efectuarea tratamentului, pacientele vor fi atent monitorizate pe toată durata intervenției și ulterior de un medic specializat în Anestezie și Terapie Intensivă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR