Ce este cancerul penian?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cancerul penian este o creștere anormală și necontrolată a celulelor din structura penisului.

Penisul este un organ genital extern, cu rol în funcțiile de reproducere și de eliminare a urinii, prin uretră. Din punct de vedere structural, penisul este format din rădăcină, corp, gland și prepuț. Corpul este format de cei doi corpi cavernoși, situați posterior și un corp spongios anterior, care conține uretra. Aceste structuri sunt înconjurate de un țesut fibros inextensibil, numit fascia lui Buck. În timpul actului sexual, acești corpi se umplu cu sânge, determinând erecția.

Glandul reprezintă porțiunea terminală a penisului și este acoperit de o porțiune de tegument mobilă, ce poate fi deplasată de la suprafața glandului, numită prepuț. În unele culturi sau religii, această porțiune de piele este înlăturată chirurgical din motive medicale, în cadrul procedeului de circumcizie.

Cancerul de penis este un tip rar de cancer, iar diagnosticarea sa în fazele incipiente poate preveni progresia acestuia și poate oferi șansa unui tratament curativ. Poate apărea la orice nivel al penisului, însă cel mai frecvent apare la nivelul glandului și la nivelul prepuțului, la pacienții necircumiși.

Tipuri de cancer la penis

Există mai multe tipuri de cancer la penis:

  • Carcinom cu celule scuamoase – se formează prin proliferarea (înmulțirea) celulelor din straturile superficiale ale epiteliului tegumentar penian; însumează aproximativ 95% dintre cazurile de cancer penian;
  • Carcinom bazocelular – apare prin proliferarea celulelor din straturile bazale ale țesutului epitelial tegumentar penian; este un tip de cancer care proliferează lent și prezintă tendință de invadare a structurilor profunde, având un prognostic bun;
  • Sarcom penian – este un tip rar de cancer cu originea în țesutul conjunctiv profund penian, ce include celule de tip vascular, muscular sau ale țesutului adipos;
  • Melanom penian – este un tip de cancer cu originea în melanocite, acele celule care produc melanină – pigmentul cutanat.

Cauze și factori de risc în cancerul la penis

Cauzele și factorii de risc ce pot determina apariția cancerului penian sunt:

  • Vârsta înaintată – cancerul penian apare cel mai frecvent în a șasea decadă a vieții, afectând persoanele cu vârste de peste 50 de ani;
  • Infecția cu HPV (human papillomavirus) – reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală; poate determina formarea unor leziuni premaligne (precanceroase), denumite condiloame acuminate;
  • Igiena precară – mucoasa prepuțială conține glande sebacee, numite glande Tyson, care produc un lichid lăptos cu rol lubrifiant; această secreție, împreună cu celulele epiteliale descuamate de la nivelul prepuțului formează smegma; acumularea smegmei la nivelul prepuțului din cauza igienei deficitare creează un miros neplăcut și poate avea efect iritant local, ceea ce poate declanșa un proces inflamator, urmat de proliferare celulară și de apariția cancerului;
  • Lipsa circumciziei – prezența prepuțului la nivelul glandului predispune la acumularea smegmei la acel nivel;
  • Fimoza – reprezintă contractura fibroasă a tegumentului prepuțului, care nu mai permite retracția acestuia de la nivelul glandului;
  • Lichenul scleros (balanita xerotică obliterantă) – poate fi considerată o leziune premalignă a penisului și se caracterizează prin apariția unor plăci albe sau roșiatice, edematoase (tumefiate) la nivelul glandului sau prepuțului;
  • Fumatul;
  • Slăbirea sistemului imunitar din cauza infecției cu virusul HIV;
  • Terapia cu raze UV (ultraviolete) pentru tratamentul psoriazisului.

Semne și simptome de cancer penian

Cancerul penian se poate manifesta prin următoarele semne și simptome:

  • Apariția unei leziuni la nivelul penisului, care poate persista pe o perioadă mai mare de o lună; leziunea poate lua forma unei eczeme, poate fi plană sau reliefată, exofitică și poate ulcera;
  • Inflamarea glandului penian (balanită);
  • Prurit (senzație de mâncărime);
  • Sângerări la nivelul tegumentului penian;
  • Modificări ale culorii tegumentului penian;
  • Îngroșarea tegumentului penian;
  • Secreții cu miros neplăcut acumulate la nivelul prepuțului.

Alte semne și simptome, care pot fi indica prezența unui cancer în organism, sunt reprezentate de scăderea în greutate, oboseala permanentă sau de durerile abdominale nespecifice.

Diagnosticarea și stadializarea cancerului de penis

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Față de alte cancere, de exemplu cele ale organelor interne, cancerul de penis este ușor depistabil prin simpla inspecție a acestuia, deoarece determină modificări vizibile la nivelul penisului. Acesta reprezintă un avantaj, întrucât poate conduce la o prezentare mai timpurie a pacientului la medic și la tratamentul acestuia în fazele incipiente.

Evaluarea pacienților cu neoplasm penian include examenul clinic, ce impune obligatoriu inspecția penisului și palparea regiunii inghinale. Mai departe, medicul urolog poate recomanda investigații suplimentare, pentru a efectua un bilanț al extensiei bolii la nivelul organismului.

Sistemul cel mai utlilizat pentru stadializarea cancerului penian este sistemul TNM, care este un acronim pentru:

  • T – tumoră – indică extensia tumorii la nivelul țesuturilor profunde peniene;
  • N – noduli – evaluează extensia bolii la nivelul ganglionilor limfatici;
  • M – metastaze – oferă informații referitoare la prezența celulelor maligne la nivelul altor organe din organism.

Pentru a evalua extensia leziunii la nivelul țesuturilor profunde (T) și pentru diagnosticul cert de cancer penian este necesară biopsia leziunii. Aceasta se efectuează prin prelevarea unei mostre de țesut de la nivelul leziunii, care va fi trimisă către laboratorul de anatomie patologică în scopul examinării microscopice a acesteia.

Pentru evaluarea extensiei bolii la nivelul ganglionilor limfatici (N), respectiv la nivelul altor organe (M) se recomandă investigații imagistice, precum radiografia pulmonară, ecografia, tomografia computerizată (CT) sau scintigrafia osoasă.

Tratamentul cancerului penian

Tratamentul cancerului la penis este diferit, în funcție de stadiul acestuia. Pentru cancerele incipiente, modalitățile de tratament includ terapii locale, precum:

  • Aplicarea topică a unor creme, la nivelul leziunii, pe bază de imiquimod sau fluorouracil;
  • Ablație laser – implică distrugerea țesutului tumoral folosind terapie prin laser;
  • Crioterapia – utilizează temperaturi foarte mici, cu ajutorul cărora celulele tumorale îngheață și mor.

Tratamentul chirurgical al cancerului penian poate implica:

  • Circumcizie – utilizată pentru tumorile peniene mici, limitate la prepuț;
  • Penectomie distală – implică rezecția (tăierea) porțiunii distale a penisului și este recomandată pentru leziuni mici, între 2 și 5 centimetri; excizia leziunilor necesită păstrarea unor margini de siguranță (țesut sănătos) în jur, de minimum 2 centimetri;
  • Penectomie totală (eliminarea penisului) și uretrostomie perineală – pentru leziunile mari, localizate distal, sau pentru cele proximale, situate la baza penisului se recomandă excizia totală a penisului și crearea unui nou orificiu uretral (uretrostomie) la nivel perineal, între abdomen și scrot.

Înainte de intervenția chirurgicală poate fi recomandată radioterapia, o formă de terapie care utilizează raze X, direcționate sub forma unor fascicule către celulele tumorale peniene, în scopul distrugerii acestora. Aceasta este utilizată pentru reducerea în dimensiuni a formațiunii, pentru a prezerva cât mai mult din lungimea penisului. De asemenea, preoperator, sau pentru cancerele avansate poate fi necesară chimioterapia sistemică.

Tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

La SANADOR, pacienții cu cancer penian au acces la investigații complete și tratamente avansate. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru oncologic privat din țară, este dotat cu tehnologie ultraperformantă, pe care echipa medicală de elită o utilizează în scop diagnostic și terapeutic. Planul de tratament este stabilit de o comisie multidisciplinară, numită Tumor Board, formată din medici din diferite specialități, ca oncologi, radiologi, chirurgi, urologi, care aleg cel mai potrivit tratament.

În cazul în care cancerul penian necesită intervenție chirurgicală, specialiștii în chirurgie oncologică ai Spitalului Clinic SANADOR aleg cea mai bună abordare, în funcție de particularitățile pacientului. Dacă este posibil, folosesc metode minim invazive, astfel încât riscurile să fie reduse și recuperarea rapidă. De asemenea, la SANADOR medicii realizează și intervenții reconstructive, ca uretrostomia, necesară pentru refacerea funcției excretorii, după penectomii.

Măsuri de prevenție

Există câteva metode pentru a preveni cancerul penian, precum:

  • Circumcizia efectuată timpuriu, în perioada copilăriei, înainte de începerea vieții sexuale;
  • Tratamentul chirurgical al fimozei, atunci când aceasta se dezvoltă;
  • Igiena corespunzătoare a regiunii glandului penian;
  • Oprirea fumatului;
  • Protecția în timpul actului sexual prin utilizarea metodelor de contracepție de tip barieră (prezervativul), pentru reducerea riscului de infecție cu HPV; în acest sens, se recomandă și vaccinarea împotriva virusului HPV.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR