Premieră: abord minim invaziv periareolar după chirurgia cardiacă prin sternotomie

Premieră națională în chirurgia cardiovasculară minim invazivă

București, 14 martie 2023. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală condusă de Dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, a realizat, în premieră națională, o intervenție prin chirurgie minim invazivă cu abord periareolar drept, pe cord asistat (fără oprirea inimii), pentru plastie valvulară tricuspidiană la o pacientă operată anterior prin sternotomie pentru stenoză valvulară mitrală.

Este primul caz tratat în România minim invaziv cu abord periareolar la un pacient care a suferit anterior o operație pe cord deschis, deoarece reintervenția este extrem de dificilă și cei mai mulți chirurgi evită astfel de intervenții.

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat minim invaziv, printr-o mică incizie periareolară, pe cord asistat (fără oprirea inimii).

  • La Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR se realizează întreaga gamă de intervenții chirurgicale cardiace. Vino la SANADOR!

Valvuloplastie tricuspidiană minim invazivă

Pacienta, acum în vârstă de 49 de ani, fusese operată cu mai mult de 8 ani în urmă, tot de Dr. Stanislav Rurac, pentru stenoză valvulară mitrală reumatismală, printr-o intervenție deschisă, cu sternotomie pe linia mediană (tăierea sternului și deschiderea toracelui). Pacienta, care de această dată s-a prezentat cu o problemă la altă valvă a inimii – insuficiență tricuspidiană – necesita valvuloplastie, iar prima indicație era ca operația să se desfășoare tot deschis, prin sternotomie.

Reintervențiile sunt mult mai dificile decât operațiile realizate pentru prima dată, deoarece în urma unei prime intervenții chirurgicale apar aderențe între organe, care fac ca riscurile chirurgiei ulterioare să fie foarte mari: sângerare, lezarea structurilor inimii și plămânilor, internare prelungită în secția de terapie intensivă, recuperare dificilă și de lungă durată.

Intervenția chirurgicală a decurs bine, fără complicații perioperatorii. Evoluția după operație a fost favorabilă, pacienta externându-se după 7 zile de la intervenție.

Dr. Stanislav Rurac alături de pacienta tratată minim invaziv

  • 021.9699 Sună și programează-te la consultație!

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă

Intervenția în premieră națională se înscrie într-o lungă serie de alte premiere în chirurgia cardiovasculară și cardiologia intervențională realizate la SANADOR. Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Intervențiile se pot realiza prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, deoarece blocul operator dispune de cele mai avansate echipamente endoscopice 3D și 4K. În cazurile cu indicații în acest sens, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu ajutorul angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition în primele săli hibride mobile din România.

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

  • Alege SANADOR pentru a te bucura de consultații la medici de elită și de tehnologie de top!
SANADOR