Premieră la SANADOR: înlocuirea valvei mitrale printr-o procedură minim invazivă „valvă în valvă”

Procedură minim invazivă realizată în premieră

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară, a realizat o procedură minim invazivă de înlocuire transcateter a valvei mitrale prin procedeul „valvă în valvă” la o pacientă în vârstă de 80 de ani cu insuficiență cardiacă avansată, cu risc operator ridicat, căreia îi fusese implantată o valvă biologică în urmă cu 11 ani, între timp degenerată. Intervenția endovasculară de la SANADOR a fost realizată cu sprijinul Prof. Dr. Mauro Cassese, chirurg cardiovascular din Italia.

Este prima dată când se realizează acest tip de procedură de înlocuire a valvei mitrale la Spitalul Clinic SANADOR, în Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă. Intervenția a fost posibilă datorită experienței deosebite a echipei medicale și dotărilor de excepție. Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România care dispune de două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație. În plus, la Spitalul Clinic SANADOR funcționează primul bloc operator complet digitalizat din România.

Rezultate excelente, cu externare rapidă

„Această intervenție a fost realizată printr-o tehnică inovativă, minim invazivă, transcateter. Pacienta era în insuficiență cardiacă avansată și, probabil, speranța de vârstă a acestei doamne era mai mică de 6 luni. Recuperarea a fost rapidă, pacienta fiind transferată din terapia intensivă cardiovasculară a doua zi după procedură și a fost externată în ziua următoare. Procedura a decurs fără incidente, printr-o puncție femurală și, astfel, am abordat valva mitrală fără a deschide toracele. Este o procedură relativ nouă și la nivel mondial, dar care a fost sigură prin prezența echipei internaționale. Am avut privilegiul să fie alături de noi profesorul Mauro Cassese din Italia”, a declarat Prof. Dr. Victor Costache.

Prof. Dr. Mauro Cassese și Prof. Dr. Victor Costache alături de ceilalți membri ai echipei operatorii de la Spitalul Clinic SANADOR

Din echipa operatorie de la Spitalul Clinic SANADOR au făcut parte Prof. Dr. Victor Costache, Prof. Dr. Mauro Cassese, Dr. Cristina Pitiș, Dr. Florentina Matache, Dr. Anca Chitic, Dr. Andreea Costache și asistenții medicali Oana Străchinariu, Georgeta Barbu și Marian Stoica.

Bolile valvei mitrale

Valva mitrală este una din cele patru valve ale inimii și are ca principal rol împiedicarea întoarcerii sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul contracției ventriculare. Atunci când valva mitrală nu își îndeplinește corect și complet funcția, pot apărea regurgitări, cum se întâmplă în prolapsul de valvă mitrală. O altă afectare a valvei este stenoza mitrală, când apar calcificări și valva devine un obstacol pentru trecerea sângelui din atriul stâng în ventriculul stâng.

Indiferent de tipul de afectare a valvei mitrale (insuficiență mitrală sau o altă afecțiune), există în prezent tratamente moderne, minim invazive, prin care valva bolnavă poate fi reparată sau înlocuită chirurgical sau prin proceduri de cardiologie intervențională realizate în laboratorul de cateterism.

O situație specială apare atunci când valva mitrală bolnavă a fost înlocuită cu o proteză valvulară și aceasta degenerează sau se stenozează, la rândul său, după un număr de ani de funcționare. Este vorba în special de bioprotezele valvulare, pentru care nevoia de anticoagulare este redusă, comparativ cu protezele mecanice, dar care au o durată de viață de 10–15 ani. Acesta este motivul pentru care, în prezent, mai ales la pacienții tineri, prima intenție este de reparare chirurgicală a valvei afectate sau, dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă utilizarea valvelor mecanice. Cu toate acestea, pacienții preferă adesea bioprotezele valvulare pentru a evita eventualele efecte nedorite ale anticoagulării, asumându-și riscul unei reintervenții ulterioare.

Restenozarea sau degenerarea bioprotezei mitrale

În cazul în care se produce o restenozare sau o degenerare a bioprotezei valvulare mitrale, trebuie intervenit pentru repararea sau înlocuirea valvei. Până foarte de curând, chirurgia era singura opțiune pentru aceste cazuri, cu riscurile inerente efectuării unor manevre chirurgicale la pacienți cu boală mitrală.

Foarte recent, însă, beneficiind de progresul deosebit înregistrat în procedurile endovasculare de înlocuire valvulară sau de implantare a unei valve noi direct în valva defectă (așa-numita procedură „valvă în valvă”), în care există deja experiență în cazul valvei aortice, au început să fie practicate astfel de proceduri și pentru valva mitrală.

Procedura de înlocuire a valvei mitrale „valvă în valvă” este însă mult mai dificilă din punct de vedere tehnic și nu ar trebui efectuată decât de un operator cu multă experiență în proceduri transcateter și în chirurgia cardiovasculară. Această procedură este indicată în special pacienților cu risc operator ridicat sau cărora le este contraindicată o intervenție chirurgicală.

Centrul de Excelență SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este centru de excelență și de training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, primul de acest fel din România. La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă se realizează în mod constant numeroase intervenții chirurgicale sau proceduri de cardiologie intervențională în premieră națională.

Chirurgia cardiovasculară minim invazivă a devenit principala metodă de tratament chirurgical pentru afecțiunile severe ale inimii și ale vaselor mari. Datorită progresului înregistrat în ultimii ani în acest domeniu, în prezent pot fi efectuate intervenții cardiovasculare prin abord minim invaziv pentru cele mai multe indicații. Astfel, se obțin rezultate bune pe termen lung și numeroase avantaje pentru pacienți: recuperare rapidă, risc redus de complicații, durere semnificativ diminuată postoperator.

Pacienții beneficiază astfel de cele mai moderne tratamente, asigurate de medici cu experiență îndelungată și supraspecializare în chirurgia cardiovasculară minim invazivă și în cardiologie intervențională, care folosesc echipamente de ultimă generație. Procedurile de chirurgie endoscopică se realizează cu aparatură de top 3D și 4K, iar tratamentele endovasculare sunt efectuate cu două angiografe ultraperformate Philips Azurion 7, în Laboratorul de Cateterism Cardiac.

SANADOR