Diabetul zaharat, o boală cu evoluție tăcută

Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului glucidic secundară rezistenței periferice la insulină ori a incapacității organismului de a produce suficientă insulină. Forma cea mai frecvent întâlnită în populație este diabetul zaharat de tip 2. Simptomele sugestive care indică debutul acestei boli sunt nespecifice și sunt de multe ori trecute cu vederea de către bolnav. O parte dintre acestea includ:

  • poliuria (urinarea frecventă);
  • polidipsia (setea exagerată);
  • polifagia (senzația exagerată de foame);
  • scăderea inexplicabilă în greutate;
  • vederea încețoșată;
  • oboseala accentuată.

Dacă pacientul nu se prezintă la medic, boala evoluează treptat, dar silențios (uneori în ani de zile) și duce adesea la complicații care pot fi atât acute, cât și cronice. În general, o valoarea a glicemiei care depășește 200 mg/dL la analizele uzuale de sânge poate stabili diagnosticul de diabet zaharat chiar și în absența oricăror simptome. Alte analize pentru diabet care sunt disponibile în cadrul clinicilor SANADOR sunt hemoglobina glicozilată (HbA1c) și testul de toleranță la glucoză.

  • Diabetul poate produce complicații grave. Programează-te la consultație!

Cum apar complicațiile diabetului?

Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele din corp, iar aceasta provine din alimentele pe care le consumăm și din depozitele de glucoză din ficat. Indiferent de sursă, glucoza pătrunde în celule cu ajutorul insulinei (produsă de pancreas), astfel că orice afectare a mecanismului de producere a insulinei duce la alterarea metabolismului glucidic.

Watch on YouTube

Obezitatea și stilul de viață sedentar, alături de predispoziția genetică, pot duce la hiperglicemie care afectează vasele mici de sânge (microangiopatie), dar și vasele mari (macroangiopatie). În timp, se perturbă atât structura, cât și funcția organului afectat. Majoritatea complicațiilor diabetului zaharat de tip 2 rezultă din afectarea micro și macrovasculară a ochilor, rinichilor, inimii și nervilor periferici. La toate acestea se adaugă și neuropatia care distruge atât nervii ce controlează organele interne, cât și pe cei responsabili de transmiterea impulsurilor periferice.

Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat

Complicațiile diabetului zaharat de tip 2 pot fi acute sau cronice. Cetoacidoza diabetică și hipoglicemia sunt cele mai frecvente complicații acute, iar retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, afectarea cardiacă, accidentul vascular cerebral și neuropatia diabetică sunt cele mai des întâlnite complicații cronice.

Cetoacidoza diabetică și hipoglicemia

Cetoacidoza diabetică reprezintă o criză hiperglicemică declanșată de lipsa insulinei din corp, fapt care duce la descompunerea acizilor grași toxici (cetonelor) și la eliberarea lor în sânge. Dacă pacientul uită să își administreze doza de insulină sau există anumiți factori care cresc necesarul de insulină (de exemplu, infecțiile, stresul sau sarcina), atunci se poate instala cetoacidoza diabetică, o urgență medicală care poate fi fatală.

Mult mai des întâlnită este opusul cetoacidozei diabetice, respectiv hipoglicemia, adică scăderea glucozei din sânge (˂70 mg/dL). Cel mai frecvent, aceasta apare ca urmare a nerespectării tratamentului antihiperglicemiant sau a dietei. Hipoglicemia poate fi ușoară, caz în care se manifestă prin transpirații, paloare, stare generală de rău care se instalează brusc, puls neregulat, dureri de cap, sau poate fi severă și poate duce la pierderea cunoștinței ori convulsii. 

Retinopatia diabetică

Una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat este retinopatia diabetică (afectarea vederii). În general, boala apare după 7-10 ani de la momentul stabilirii diagnosticului de diabet zaharat de tip 2 și are o evoluție lentă, dar poate duce la orbire. Vasele mici de sânge de la nivelul retinei sunt distruse în timp de hiperglicemia necontrolată corespunzător.

Boala se manifestă prin apariția de puncte negre sau colorate în câmpul vizual (scotoame) ori vedere neclară sau uneori chiar prin pierderea bruscă și totală a vederii. Deoarece 90% dintre orbirile cauzate de retinopatia diabetică pot fi prevenite, bolnavilor de diabet li se recomandă un consult oftalmologic o dată pe an.

Nefropatia diabetică

Diabetul netratat poate duce și la nefropatie diabetică (afectarea rinichilor). Tulburarea este, în general, asimptomatică sau se manifestă prin apariția edemelor (umflături ale mâinilor și picioarelor), dar la analizele de laborator se evidențiază proteinurie (pierderea de proteine prin urină, peste 500 mg în 24 de ore). În general, nefropatia diabetică apare la bolnavii cu diabet și hipertensiune arterială, iar, în timp, duce la boală renală cronică care poate necesita dializă.

Afectarea cardiacă și cerebrală

Unele dintre efectele diabetului sunt și bolile cardiovasculare care, în general, sunt severe și includ insuficiența cardiacă, cardiopatia ischemică (boala arterială coronariană) și accidentul vascular cerebral. Toate sunt semne de afectare a vaselor mari de sânge, fiind condiții fatale care pot fi prevenite prin controlul glicemiei și vizitele regulate la medicul cardiolog. De asemenea, diabetul este considerat factor de risc pentru tulburarea cognitivă ușoară.

Monitorizarea glicemiei este esențială pentru a preveni complicațiile diabetului.

Neuropatia diabetică

Printre complicațiile diabetului zaharat se numără și afectarea nervilor periferici, o complicație frecventă, care apare la 30-50% dintre bolnavii de diabet (boala arterială periferică). Principalele simptome includ paresteziile, senzația de „arsură” la nivelul tălpilor și slăbiciunea musculară care în timp pot duce la pierderea sensibilității la nivelul picioarelor („picior diabetic”). Boala evoluează treptat, este de obicei simetrică (la ambele picioare) și este o importantă cauză de morbiditate.

Din cauza pierderii sensibilității la nivelul tălpilor, eventualele răni din această zonă pot fi trecute cu vedere de către bolnav. În plus, rezistența scăzută la infecții poate face ca rana să nu se mai vindece. Ambii factori pot duce la suprainfectarea plăgii cu bacterii multirezistente la tratament, la extinderea infecției în profunzime și, în final, la necroză (moartea țesutului) care duce la amputație.

Alte boli cauzate de diabet

Printre bolile cauzate de diabet se numără și disfuncția erectilă (impotența), gastropareza (evacuarea lentă a conținutului din stomac), infecțiile recurente care se vindecă greu, dermopatia diabetică (pielea uscată cu numeroase pete hiperpigmentare), piciorul Charcot (deformarea oaselor și articulațiilor de la picioare) și problemele ale gingiilor (gingivită, parodontoză etc.), când valorile crescute ale glucozei în sânge impun și o încărcătură mai mare de glucoză în salivă, cu acumularea de bacterii, care vor dăuna gingiilor și vor afecta smalțul dinților.

Astfel, fiecare tulburare trebuie identificată din timp și tratată de medicul de specialitate.

  • Consultațiile periodice sunt esențiale pentru prevenirea și tratamentul complicațiilor diabetului. Vino la SANADOR!

Cum sunt diagnosticate complicațiile diabetului?

Toți bolnavii de diabet ar trebui să își monitorizeze glicemia la domiciliu și să ia legătura cu medicul curant dacă observă vreo modificare. În plus, trebuie respectate tratamentul antihiperglicemiant și dieta alimentară. Deoarece majoritatea complicațiilor diabetului sunt asimptomatice și se instalează treptat, controalele de rutină sunt esențiale. Astfel, se recomandă:

  • consult oftalmologic anual, inclusiv cu examenul fundului de ochi;
  • analize de sânge (uzuale și hemoglobina glicozilată, la recomandarea medicului diabetolog), precum și sumar de urină realizate o dată pe an;
  • măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiogramă, iar, în unele cazuri, consult cardiologic și electrocardiografie;
  • examinarea periodică a picioarelor.
  • La SANADOR ai acces de toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul și tratamentul complicațiilor produse de diabet. Programează-te!

Cum pot fi prevenite complicațiile diabetului?

Controlul adecvat al glicemiei reprezintă principalul scop al tratamentului antihiperglicemiant, care previne instalarea complicațiilor diabetului zaharat. În prezent, există numeroase clase de medicamente orale care scad glicemia, dar în unele cazuri este nevoie de administrarea subcutanată a insulinei. Pe lângă toate acestea, sunt esențiale:

  • scăderea în greutate;
  • efectuarea regulată de exerciții fizice moderate;
  • renunțarea la fumat;
  • controlul tensiunii arteriale;
  • evitarea factorilor care ar putea produce răni la nivelul picioarelor (de exemplu, încălțămintea incomodă, ciorapii prea strânși sau deformarea unghiilor).

Toate aceste măsuri sunt utile și pentru prevenirea diabetului.

Metode de tratament pentru complicațiile produse de diabet

În funcție de fiecare afecțiune care s-a instalat, medicul de specialitate va recomanda tratamentul adecvat. De exemplu, fotocoagularea cu laser este o metodă de tratament în retinopatia diabetică, iar revascularizarea intervențională prin angioplastie cu sau fără montare de stent este o alternativă de tratament în boala arterială coronariană. Nefropatia diabetică se tratează cu medicamente pentru controlul glicemiei și al hipertensiunii arteriale, schimbarea regimului alimentar și mișcare regulată.  

Medicamentele antihipertensive sunt recomandate celor cu afectare cardiacă, alături de cele pentru reducerea nivelului colesterolului, iar administrarea de medicamente neurotrofice poate ameliora neuropatia diabetică. În plus, orice infecție bacteriană se tratează prompt cu antibiotice, iar vaccinarea antigripală, anti-pneumococică și anti-hepatita B este recomandată. 

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR