Ce este nefropatia diabetică?

Nefropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat de tip 1 sau 2, provocată de hiperglicemie (nivelul crescut al glucozei în sânge). Evoluția nefropatiei diabetice este lentă, de aceea boala este diagnosticată după mai mulți ani de la apariția primelor modificări renale. Menținerea unei valori glicemice în limite normale duce la încetinirea evoluției acestei afecțiuni și permite totodată controlul diabetului zaharat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În nefropatia diabetică este afectat nefronul, unitatea morfofuncțională a rinichiului. Din cauza nivelului crescut de glucoză în sânge pentru perioade îndelungate (mai mulți ani), sunt afectate vasele de sânge de la nivelul nefronului sau de la nivel renal. Această modificare se numește în termeni medicali angiopatie. Afectarea nefronului duce la apariția albuminei în urină, care poate să fie evidențiată la examenul cu bandeleta.

Stadiile nefropatiei diabetice

Stadializarea nefropatiei diabetice este foarte importantă, atât pentru prognostic, cât și pentru tratament. Stadiile incipiente au o abordare terapeutică ușoară, în timp ce stadiile avansate necesită un tratament mai agresiv.

Această stadializare se bazează pe nivelul albuminei urinare (proteină care apare în urină atunci când avem o patologie renală) și pe baza ratei filtrării glomerulare (RFG). Acesta este un bun indicator al afectării funcției renale și scade odată cu evoluția bolii. Cu cât patologia este mai avansată, cu atât nivelul RFG-ului este mai scăzut.

  • Stadiul 1 și stadiul 2 - în primele două stadii avem o afectare ușoară a rinichiului, rata filtrării glomerulare prezintă o valoare normală, iar nivelul albuminei urinare este scăzut.
  • Stadiul 3 - în acest stadiu, există o afectare moderată a rinichiului, nivelul albuminei din urină este ușor crescut, iar rata filtrării glomerulare începe să scadă.
  • Stadiul 4 - afectarea rinichiului este severă, cantitatea albuminuriei este crescută, iar rata filtrării glomerulare este mult redusă. 
  • Stadiul 5 – acesta este stadiul de boală cronică renală. Rinichiul nu mai poate să formeze urina normală, cantitatea de proteine în urină este extrem de ridicată, iar RFG-ul este sub 15 ml/ min. Acest stadiu necesită frecvent dializă.

Cauze și factori de risc

Principala cauză a nefropatiei este hiperglicemia, adică nivelul crescut de glucoză în sânge, care duce la afectarea vaselor de sânge. Din această cauză, are loc trecerea unor proteine în urină, în special a albuminei. Menținerea unei glicemii în limite normale scade riscul apariției nefropatiei diabetice.

Hipertensiunea arterială contribuie și ea la afectarea vaselor de sânge de la nivel renal. Fumatul produce un nivel crescut de inflamație, iar inflamația este un alt element care contribuie la apariția nefropatiei. Alți factori de risc sunt: obezitatea, hipercolesterolemie și istoricul familial de nefropatie diabetică.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome în nefropatia diabetică

Evoluția nefropatiei diabetice este lentă. După mai mulți ani de la diagnosticarea diabetului zaharat, cei mai mulți pacienți vor prezenta albuminurie, însă doar o parte dintre aceștia vor ajunge să dezvolte stadii mai avansate ale afecțiunii. În stadiile incipiente, simptomele sunt minore sau pot să lipsească. Principalele manifestări clinice sunt:

  • edeme care apar întâi la nivelul membrelor inferioare, iar ulterior se generalizează,
  • valori crescute ale tensiunii arteriale,
  • proteinurie, albuminurie (trecerea proteinelor din sânge în urină),
  • creșterea nivelului de colesterol și trigliceride,
  • colorarea urinei din cauza prezenței sângelui în urină (hematurie),
  • scăderea apetitului alimentar,
  • greață sau vărsături,
  • fatigabilitate.

Metode de diagnosticare

Examenul obiectiv, anamneza și istoricul medical sunt primii pași în diagnosticarea nefropatiei diabetice. Ulterior, medicul va recomanda analize de sânge, pentru evaluarea funcției renale - creatinina serică și rata filtrării glomerulare (GFR).

Examenul de urină cu bandeleta este ușor de efectuat și rapid. Bandeleta se introduce în recipientul cu urină, iar după puțin timp devin vizibile elementele patologice. Prezența albuminei în urină poate să confirme o boală renală. Examenul de urină cu bandeleta este utilizat și pentru controlul de rutină.

Biopsia renală nu este mereu necesară, fiind indicată atunci când diagnosticul nu este cert sau când medicul suspectează alte afecțiuni renale.

Ecografia abdominală ajută la evaluarea rinichiului și la excluderea calculilor renali sau a altor afecțiuni ale rinichilor.

Tratamentul nefropatiei diabetice

Nefropatia diabetică nu poate fi vindecată, dar scăderea factorilor de risc poate duce la încetinirea evoluției bolii. Primul pas în tratamentul nefropatiei diabetice este tratarea corectă a diabetului și menținerea unor valori tensionale în limite normale. Menținere glicemiei și a tensiunii arteriale în limite normale duce atât la scăderea riscului de apariție a nefropatiei diabetice, cât și la scăderea riscului apariției altor complicații.

Medicația care scade tensiunea arterială poate fi utilizată. De asemenea, medicamentele care scad nivelul glucozei în sânge (antidiabetice orale sau insulina) sunt utilizate în această boală, pentru a menține un control al diabetului de tip 1 sau 2. Statinele sau medicamentele care scad nivelul colesterolului,  împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, ajută la încetinirea evoluției bolii.

În stadiile avansate de boală, este necesară dializa sau transplantul renal.

Diagnostic și tratament la SANADOR

În clinicile SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici cu înaltă pregătire profesională și la analize de laborator și investigații imagistice complete, pentru diagnosticul diabetului zaharat și al complicațiilor produse de această boală. În funcție de rezultatele acestor investigații, medicul va stabili un tratament personalizat, care va ține cont și de alte afecțiuni ale pacientului.

Pacienții pot beneficia la SANADOR de servicii medicale complete, incluzând consiliere nutrițională oferită de medici specializați în diabet, nutriție și boli metabolice. Astfel, ei se vor bucura de o dietă personalizată și de toate informațiile necesare pentru urmarea unui stil de viață sănătos și prevenirea complicațiilor diabetului. Dacă s-a instalat deja nefropatia diabetică, evoluția afecțiunii poate fi ținută sub control prin stabilirea tratamentul potrivit indicat de medic și prin monitorizarea constantă, prin consultații de nefrologie și analize specifice.

Măsuri de prevenție

Pentru a reduce riscul dezvoltării nefropatiei diabetice sau pentru a încetini evoluția bolii sunt recomandate următoarele :

  • Tratamentul eficient al diabetului - prin menținerea unei valori optime ale glicemiei, poate fi prevenită apariția nefropatiei diabetice.
  • Menținerea tensiunii arteriale în limite normale – pacienții cu hipertensiune arterială sau cu alte afecțiuni care cresc riscul de boală renală trebuie să consulte un medic, pentru stabilirea unui tratament.
  • Limitarea administrării de analgezice – aceste medicamente nu sunt indicate în afecțiunile renale, deoarece contribuie la o afectare în plus a rinichiului.
  • Menținerea unei greutăți optime ajută la scăderea riscului de a dezvolta nefropatie diabetică.
  • Renunțarea la fumat ajută la scăderea inflamației de la nivelul vaselor de sânge.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR