Ce este ulcerul gastric?

Ulcerul gastric sau ulcerul la stomac este un defect al mucoasei gastrice, o ulcerație dureroasă sau o „rană” apărută în peretele stomacului. Afecțiunea este frecvent întâlnită - aproximativ unul din zece oameni suferă la un moment dat de ulcer.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Atunci când, din diverse cauze, stratul de mucus protector de pe interiorul pereților stomacului nu mai este eficient, acidul și sucul gastric erodează pereții stomacului și ai duodenului (prima porțiune a intestinului subțire), determinând apariția unor leziuni ce continuă să fie iritate de factorii care le-au cauzat. În lipsa tratamentului, ulcerul gastric se complică și poate deveni o urgență medicală.

Watch on YouTube

Tipuri de ulcer la stomac

Leziunile ulcerate iau naștere atunci când apare un dezechilibru între acțiunea pepsinei (suc digestiv secretat de stomac), a acidului clorhidric și mecanismele de protecție locală (mucus, bicarbonat, capacitatea de refacere a țesuturilor și microcirculația). Poate fi afectată mucoasa stomacului sau a duodenului, dar, indiferent de afectare, atât ulcerul gastric, cât și ulcerul duodenal poartă denumirea de ulcer peptic. Cele două entități determină aceleași simptome și se tratează identic.

Cauze și factori de risc

Cele mai comune două cauze de ulcer gastroduodenal sunt:

  • Infecția cu Helicobacter pylori. H. pylori este o bacterie foarte comună, întâlnită la aproximativ 50% din populație, care trăiește în stratul mucos al stomacului. Nu toți cei care prezintă această infecție au simptomatologie specifică, multiplicarea bacteriei fiind ținută sub control de sistemul imunitar. La o parte din indivizii purtători, bacteria se înmulțește necontrolat și erodează mucoasa gastrică, determinând inflamație cronică, gastrită atrofică și mai apoi boală ulceroasă. Factorii care determină transformarea unei infecții cu H. pylori în ulcer gastric sau duodenal țin de genetica persoanei, dar și de particularitățile bacteriene și de localizarea infecției.
  • Folosirea în exces a anti-inflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente folosite în tratamentul durerii, irită mucoasa gastrică și inhibă mecanismele de protecție ale acesteia. Ulcerațiile superficiale și eroziunile apar la peste jumătate dintre persoanele care folosesc anti-inflamatoare nesteroidiene, cu precădere la vârstnici (la care motivația administrării acestor medicamente este mai crescută), însă ulcerele adevărate afectează doar 10-20% dintre utilizatori.

Cauze mai rare de ulcer peptic sunt reprezentate de sindromul Zollinger-Ellison (o patologie în care stomacul secretă prea mult acid), stresul sever asupra organismului determinat de arsuri, traumatisme sau alte situații similare, boala Crohn, ciroza, BPOC (boală pulmonară cronică obstructivă) sau anumite cancere.

Factorii de risc ai ulcerului gastric sunt:

  • fumatul, în special la persoanele infectate cu Helicobacter pylori,
  • consumul de alcool, care irită mucoasa gastrică și crește cantitatea de acid produsă de stomac,
  • stresul cronic, netratat,
  • gastrita,
  • mâncarea picantă.

Cum se manifestă o criză de ulcer gastric?

Cele mai multe persoane care trec printr-o criză de ulcer gastric se prezintă la medicul gastroenterolog acuzând un sindrom dispeptic ulceros, principalul simptom fiind durerea epigastrică (localizată între partea inferioară a sternului și ombilic). Această durere abdominală este legată de mese: în ulcerele gastrice apare la scurt timp după masă, pe când în ulcerele duodenale apare tardiv și este caracterizată de pacient ca „foame dureroasă”.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Perioadele dureroase alternează cu perioade libere, la unele persoane perioadele dureroase putând coincide cu anotimpurile de tranziție, primăvara sau toamna. Durerea poate avea caracter de arsură, senzație de gol sau de apăsare. Este uneori însoțită de grețuri și vărsături acide (cu gust acru) după care se ameliorează. Pot să mai apară eructații excesive, balonare, lipsa poftei de mâncare (anorexie) și scăderea în greutate.

Există și cazuri când ulcerul gastric este asimptomatic, fiind numit ulcer silențios.

Analize pentru ulcer gastric

În stabilirea diagnosticului de ulcer, prima etapă este reprezentată de cunoașterea unor detalii din istoricul pacientului și anume folosirea frecventă a anti-inflamatoarelor nesteroidiene, o infecție cunoscută cu H. pylori sau chiar istoricul familial. În unele cazuri, poate fi indicat un sfat genetic, pentru identificarea riscului de ulcer gastric la pacienții care au rude apropiate diagnosticate cu această afecțiune.

Metoda diagnostică preferată pentru ulcerele de stomac este endoscopia digestivă superioară (EDS). Investigația se realizează prin introducerea unui endoscop (un tub flexibil) prin cavitatea bucală, până în stomac și duoden, această investigație permite vizualizarea tractului digestiv și prelevarea de probe, prin biopsie, pentru a fi apoi analizate în laborator.

Metodele imagistice folosite sunt:

  • Examen radiologic baritat (cu substanță de contrast pe cale orală), care poate să pună diagnosticul de ulcer gastric și să sugereze extensia sau gravitatea acestuia.
  • Ecografie abdominală, care poate evidenția ulcerul sau unele semne secundare, ce pot orienta diagnosticul către ulcer gastric.
  • CT cu contrast pe cale orală, folosit în cazul în care se dorește examinarea complicațiilor și observarea mai în detaliu a organelor învecinate.

Testarea pentru H. pylori se poate efectua folosind:

  • probe de țesut recoltate în timpul endoscopiei digestive superioare;
  • o probă de sânge, în care se caută anticorpi specifici - nu reprezintă o metodă utilă pentru detecția unei infecții active, deoarece anticorpii sunt prezenți în sânge pentru câțiva ani, chiar și după eradicarea infecției;
  • o probă din materii fecale (examen coproparazitologic), unde se caută antigenul specific acestei bacterii;
  • testul ureazei – un test respirator cu o durată de aproximativ 15 minute, neinvaziv și nedureros. Testul se bazează pe capacitatea H. pylori de a transforma ureea în amoniac și dioxid de carbon.

Complicațiile ulcerului gastric

Ulcerul gastric este o boală care, în lipsa tratamentului adecvat, duce la apariția complicațiilor:

  • Hemoragia digestivă este cea mai comună complicație și poate duce la anemie. În cazul unui ulcer gastric hemoragic, în leziunea ulcerativă este erodat un vas de sânge. Calibrul acestui vas stabilește severitatea simptomelor. Se manifestă prin scaune de culoare neagră, vărsături cu sânge cu aspect de „zaț de cafea”, iar în situații când hemoragia este severă, apare tranzitul intestinal accelerat cu exteriorizarea la nivelul rectului de sânge proaspăt sau parțial digerat. Sunt prezente semnele de anemie acută și instabilitatea hemodinamică: stare de oboseală, slăbiciune, amețeli și dispnee (respirație dificilă), hipotensiune.
  • Perforația apare atunci când, în evoluția sa, ulcerul depășește întreaga grosime a peretelui gastric sau duodenal. Este un proces extrem de dureros și periculos, deoarece bacteriile și conținutul digestiv intră în contact cu cavitatea abdominală, ceea ce poate duce la declanșarea unei peritonite (infecția cavității abdominale) și chiar a unei septicemii (stare de infecție generalizată). Un ulcer perforat reprezintă o urgență medicală.
  • Stenoza de pilor este o complicație care apare în urma vindecării unui ulcer localizat la nivelul canalului piloric (pasajul de legătură între stomac și duoden). Se datorează țesutului cicatriceal format la nivelul ulcerului și poate cauza blocarea parțială sau totală a tractului digestiv. Se manifestă prin vărsături alimentare, greață și durere.
  • Cancerul gastric apare mai frecvent la pacienții cu ulcer gastroduodenal însoțit de infecția cu H. pylori.

Tratamentul recomandat

Ulcerele gastrice necomplicate sunt tratate abordând cauzele care au determinat boala. Astfel, medicul poate recomanda:

  • inhibitori de pompă de protoni (IPP), care reduc secreția acidă și protejează mucoasa gastrică;
  • antagoniști ai receptorilor de histamină-H2 scad secreția de acid clorhidric, blocând efectul histaminei;
  • antiacidele scad aciditatea sucului gastric, însă reprezintă mai degrabă un tratament simptomatic și nu tratează cauză;
  • o combinație de antibiotice în cazul infecției cu H. pylori;
  • medicație protectoare a mucoasei gastrice, care creează un strat protector.

Se interzice folosirea aspirinei și a antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Regimul alimentar indicat pentru ulcer la stomac

Regimul alimentar recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric are ca obiectiv stimularea cât mai redusă a secreției gastrice și neutralizarea prin intermediul alimentelor alcalinizante a secreției acide. Astfel, sunt contraindicate: alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, băuturile carbogazoase, prăjelile, brânzeturile fermentate, zarzavaturile crude, fructele crude, sosurile, anumite condimente iritante (piper, boia, hrean, ardei iute, muștar etc.), produsele de patiserie și alimentele semi-preparate.

Printre alimentele recomandate se numără carnea slabă gătită la grătar, cuptor sau fiartă, legumele gătite, piureuri, salata din frunze, laptele integral sau parțial degresat, brânza proaspătă de vaci, ouăle proaspete fierte, pastele făinoase, mămăliga, budinca de chia, sucurile de morcovi sau mere, ceaiurile. Orarul trebuie să cuprindă 5 mese pe zi, mai ales în perioadele dureroase, pacientul trebuie să renunțe la fumat și la consumul de alcool.

Cum poate fi prevenit ulcerul gastric?

Ulcerul gastric poate fi prevenit prin adoptarea unui regim de viață echilibrat. Aceste va include, în primul rând, renunțarea la fumat, dar și reducerea consumului de alcool și evitarea abuzului de antiinflamatoarelor nesteroidiene sau, atunci când nu este posibil, se recomandă administrarea acestora împreună cu protectoarele gastrice și testarea pentru H. pylori.

O altă măsură importantă vizează evitarea consumului de mâncăruri prăjite, grase și foarte condimentate, dar și respectarea unui orar riguros al meselor, întrucât acestea nu este bine să fie consumate la intervale neregulate și în mare grabă. Odihna suficientă, timp de opt ore pe noapte, precum și eliminarea factorilor de stres, reprezintă, de asemenea, măsuri importante în prevenirea acestei afecțiuni.

Diagnosticul și tratamentul ulcerului gastric la SANADOR

La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru managementul afecțiunilor gastrointestinale. Intervențiile sunt efectuate cu echipamente performante, dotate cu tehnologie de ultimă generație, precum turnurile de endoscopie 3D 4K Olympus X1, pentru un diagnostic rapid și precis, în cele mai bune condiții de siguranță și confort, cu anestezie asigurată de medici specializați în ATI. În timpul acestor proceduri, se pot realiza și biopsii digestive, probele de țesut recoltate urmând să fie analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR de o echipă medicală profesionistă.

Endoscopiile sunt realizate de medici gastroenterologii experimentați, care asigură și consultații de specialitate și vor recomanda un tratament personalizat, astfel încât fiecare pacient diagnosticat cu ulcer gastric să primească cea mai potrivită strategie terapeutică.

De asemenea, în clinicile SANADOR pacienții beneficiază de toate analizele și investigațiile indicate pentru diagnostic, inclusiv la testare pentru infecția cu Helicobacter pylori - prin analize de sânge sau prin detectarea antigenelor H. pylori din scaun.

Pacienții au acces și la consiliere nutrițională asigurată de medici specializați în nutriție, astfel încât să poată urmă un stil de viață sănătos și să aibă o dietă echilibrată, măsuri esențiale pentru prevenirea recidivei ulcerului gastric și pentru vindecare.

Cazurile grave, de hemoragii digestive, beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale avansate în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, unde funcționează nonstop 24 de linii de gardă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR