Ce este mezoteliomul?

Mezoteliomul este un tip de cancer care apare în stratul subțire de țesut care acoperă majoritatea organelor interne, numit mezoteliu. Mezoteliomul este o formă agresivă de cancer, care include mai multe tipuri, în funcție de ce parte a mezoteliului este afectată. Cel mai des, mezoteliomul afectează țesutul care înconjoară plămânii (pleura). Acest tip se numește mezoteliom pleural. Alte tipuri mai rare de mezoteliom afectează țesutul din abdomen (mezoteliomul peritoneal), din jurul inimii (mezoteliomul pericardic) și din jurul testiculelor (mezoteliomul scrotal).

Pleura este o membrană care învelește cei doi plămâni și este formată din două foițe. Foița externă se numește pleură parietală și vine în contact cu suprafața internă a peretelui toracic, iar foița internă se numește pleură viscerală și vine în contact direct cu plămânii. Între cele două foițe se formează spațiul pleural. Acesta conține o cantitate mică de lichid cu rol lubrifiant, care permite alunecarea foițelor una peste cealaltă în timpul respirației. Când celulele mezoteliului pleural se înmulțesc necontrolat, apare mezoteliomul pleural, numit și cancer pleural.

Tipuri de cancer la mezoteliu

Din punct de vedere histopatologic, mezoteliomul poate fi de mai multe tipuri:

  • Mezoteliomul epitelioid, în care celulele epiteloide au formă de pătrate sau dreptunghiuri și tind să se aglomereze în mase mari. Acesta este cel mai des întâlnit tip de mezoteliom și este cel mai ușor de tratat;
  • Mezoteliomul sarcomatoid, recunoscut după aspectul subțire al celulelor, cu nuclee multiple, este cel mai rar tip de mezoteliom pleural. Celulele mezoteliomului sarcomatoid nu au tendința de a se aglomera în același mod ca celulele mezoteliomului epitelioid, permițându-le să se răspândească mai rapid. În consecință, această formă de mezoteliom este mai greu de tratat, având un prognostic foarte prost.
  • Mezoteliomul bifazic este următoare formă ca frecvență după mezoteliomul epitelioid, fiind un amestec de celule epitelioide și sarcomatoide. Prognosticul este mult influențat de procentul fiecărui tip de celulă prezent, fiind mai favorabil dacă există concentrații mai mari de celule epiteloide.

Cauze și factori de risc pentru mezoteliom

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

În general, cancerul începe atunci când au loc o serie de mutații în ADN-ul unei celule. Întrucât ADN-ul conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă, atunci când apar mutațiile, mesajul va fi alterat, ceea ce face ca celulele să crească, să se deformeze și să se înmulțească fără control formând o tumoră. Nu este foarte clar ce determină mutațiile genetice inițiale care duc la mezoteliom, deși cercetătorii au identificat factorii care pot crește riscul apariției acestuia. Este posibil ca mezoteliomul să fie rezultatul unui cumul de factori, genetici și de mediu.

Majoritatea mezotelioamelor sunt considerate a fi legate de expunerea la azbest, un mineral care se găsește în mod natural în mediu și ale cărui fibre sunt foarte rezistente la căldură, ceea ce le face utile la multe aplicații, în special la izolații. Însă, atunci când azbestul este spart, cum se întâmplă în timpul procesului de producție, fibrele de azbest se pot inhala sau înghiți, depunându-se în plămâni sau în stomac, ceea ce poate duce la apariția mezoteliomului.

Procesul de apariție a mezoteliomului poate dura zeci de ani și încă nu e pe deplin elucidat, însă s-a constatat că multe persoane care au fost expuse la azbest nu fac, totuși, mezoteliom, ceea ce indică faptul că și alți factori pot fi implicați în apariția acestuia. Aceștia includ radioterapia, mutații genetice întâlnite în familie (lipsa genei BAP1); expunerea la nanotuburi de carbon folosite pentru confecționarea unor articole sportive sau a unor componente auto.

Astfel, în principal, factorii care cresc riscul  pentru apariția unui mezoteliom sunt:

  • profesiile care presupun expunerea la cantități mari de azbest: muncitori în construcții, persoanele care au lucrat în șantierele navale, muncitorii din industria auto, producătorii de materiale folosite pentru izolații, pompierii, instalatorii, minerii; expunerea la azbest provoacă și placă pleurală.
  • traiul la comun cu o persoană care lucrează cu azbest și care aduce acasă particule de azbest prin intermediul hainelor;
  • locuitul în apropierea unor mine de azbest sau șantiere de demolare a unor clădiri care conțin azbest;
  • prezența în familie a altor cazuri de mezoteliom.

Semne și simptome de mezoteliom

Semnele și simptomele mezoteliomului variază în funcție de locul unde apare cancerul. Mezoteliomul pleural, care afectează țesutul care înconjoară plămânii, provoacă semne și simptome care pot include:

  • dificultăți de respirație;
  • durere toracică;
  • tuse persistentă;
  • tuse cu sânge;
  • răgușeală;
  • dificultate la înghițire;
  • transpirații nocturne;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • acumulare de lichid la plămâni.

Mezoteliomul peritoneal, care apare în țesutul din abdomen, provoacă semne și simptome care grupează:

  • durerea abdominală;
  • greață și vărsături;
  • anemie;
  • pierdere inexplicabilă în greutate.

În alte forme de mezoteliom, simptomatologia este neclară, deoarece aceste forme ale bolii sunt foarte rare. Mezoteliomul pericardic, care afectează țesutul care înconjoară inima, poate provoca dureri în piept, dificultăți de respirație, tulburări de ritm și hipotensiune. Mezoteliomul care afectează țesutul din jurul testiculelor, poate fi detectat mai întâi ca o umflătură sau o masă pe un testicul.

Complicații

Pacienții cu mezoteliom pleural pot dezvolta numeroase complicații:

Dificultăți de respirație

Dispneea sau scurtarea respirației este cea mai frecventă complicație care poate apărea la pacienții care suferă de mezoteliom pleural. Administrarea de oxigen suplimentar poate duce la ameliorarea dificultăților de respirație.

Pleurezia

Pleurezia este cunoscută și sub denumirea populară de ,,apă la plămâni” și reprezintă acumularea în exces de lichid între cele două foițe ale pleurei. Excesul de lichid apasă pe plămâni și contribuie la apariția problemelor de respirație. Pentru ca pacienții să poată respira mai bine, este necesară eliminarea excesului de lichid prin toracocenteză.

Atelectazia

Atelectazia apare atunci când săculeții cu aer de la nivelul plămânilor se golesc de aer, iar plămânul devine colabat. Această afecțiune poate fi produsă de îngroșarea pleurei sau de acumularea de lichid în spațiul pleural. Tratamentul atelectaziei poate consta în exerciții de respirație, eliminarea lichidului acumulat în exces sau îndepărtarea chirurgicală a zonei de plămân afectate.

Pneumotoraxul

Pneumotoraxul reprezintă o complicație rară la pacienții cu mezoteliom pleural și constă în acumularea de aer în exces între foițele pleurei. Tratamentul se realizează prin introducerea unui tub de dren în cavitatea pleurală, pentru evacuarea aerului.

Mezoteliomul peritoneal, al doilea ca frecvență după cel pleural, afectează cavitatea abdominală. Datorită localizării, unele complicații ale mezoteliomului pleural pot include: dureri semnificative, provocate de tumorile care apasă organele și nervii din abdomen, ascita, dar și accentuarea problemelor gastrointestinale (grețuri, vărsături, diaree, constipație) și ocluzia intestinală. Cea din urmă este mai puțin frecventă, însă este foarte periculoasă și necesită intervenție de urgență.

Diagnosticarea cancerului de mezoteliu

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Pentru stabilirea diagnosticului de mezoteliom trebuie efectuate mai multe investigații.

Analizele de sânge pot releva existența tumorilor. Pacienții care suferă de mezoteliom pot prezenta în sânge niveluri crescute ale unor markeri tumorali: fibulina-3, proteine legate de mezotelină și antigenul tumoral CA 125.

Testele imagistice precum radiografia toracică, examenul CT, examenul PET-CT și examenul RMN pot pune în evidență un cancer la mezoteliul. Aceste investigații pot observa îngroșarea pleurei și prezența lichidului la plămâni sau în abdomen. Pot stabili dimensiunile tumorilor și gradul de invazie a structurilor învecinate și pot preciza stadiul cancerului.

Biopsia este o procedură prin care se recoltează mici porțiuni de țesut pentru a fi examinate în laborator, la microscop, fiind singura metodă care poate determina cu certitudine prezența mezoteliomului. În funcție de zona afectată, medicul poate selecta metoda de biopsie potrivită, fie prin introducerea unui ac prin pielea de pe piept ori abdomen sau în timpul unei operații.

Pentru mezoteliomul pleural, biopsia se poate efectua prin mai multe metode:

  • Toracocenteza. Constă în introducerea unui ac în cavitatea pleurală pentru extragerea de lichid care va fi analizat pentru a identifica celulele canceroase. Această procedură poate fi și o metodă de tratament prin care se elimină excesul de lichid.
  • Toracoscopia. Constă în realizarea unor incizii mici la nivelul peretelui toracic și introducerea unui tub subțire cu o cameră video în cavitatea toracică. Permite medicului să vizualizeze direct tumorile plămânului și pleurei, prelevarea de biopsii și eliminarea lichidului acumulat în exces în cavitatea pleurală.
  • Mediastinoscopia. Este o procedură asemănătoare cu toracoscopia, care permite medicului să examineze mediastinul (spațiul dintre cei doi plămâni) pentru a vedea dacă mezoteliomul a invadat ganglionii limfatici din această regiune.
  • Toracotomia. Este o procedură chirurgicală care constă în realizarea unei incizii la nivelul toracelui pentru a preleva un fragment din tumoră în scopul diagnosticării acesteia. Este utilizată și ca metodă de tratament pentru a îndepărta cât mai mult din tumoră.

Stadiile mezoteliomului pleural

Stadiile mezoteliomului pleural sunt:

Stadiul 1: cancerul este localizat doar la nivelul pleurei.

Stadiul 2: cancerul s-a răspândit dincolo de pleură și este posibil să fi ajuns la ganglionii limfatici din apropiere, însă nu a ajuns în cealaltă parte a toracelui.

Stadiul 3: cancerul a ajuns la țesuturile, organele și ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul 4: cancerul a dus la metastaze în zone îndepărtate ale corpului.

Tratamentul pentru mezoteliom

Durata de viață în mezoteliom este de aproximativ 6 luni fără tratament. Cu tratament, durata de viață poate ajunge chiar și până la 10 ani. Cu toate acestea, majoritatea pacienților trăiesc între 1 și 4 ani de la stabilirea diagnosticului. Durata de viață depinde foarte mult de stadiul în care se află boala în momentul diagnosticării. Există mai multe tipuri de terapii pe care medicii le au la dispoziție.

Tratamentul chirurgical

În cazul mezoteliomului pleural, tratamentul chirurgical poate fi aplicat în stadiile incipiente. Opțiunile de tratament chirurgical sunt pneumectomia extrapleurală și pleurectomia cu decorticare.

Pneumectomia extrapleurală este un tratament chirurgical mai agresiv. Intervenția constă în îndepărtarea plămânului afectat, împreună cu pleura, pericardul și porțiuni din mușchiul diafragm. Scopul este de a îndepărta tot cancerul sau cât mai mult din acesta.

Pleurectomia cu decorticare este o alternativă la pneumectomia extrapleurală și se realizează atunci când pneumectomia este prea riscantă. Intervenția constă în îndepărtarea pleurei și a tumorii pleurale, fără a îndepărta plămânul.

Mezoteliomul peritoneal este uneori tratat prin intervenție chirurgicală pentru a elimina cât mai mult din masa tumorală, iar chimioterapia poate fi folosită înainte sau după operație.

Chimioterapia

Pacienții cu mezoteliom pleural sunt adesea supuși chimioterapiei, fie înainte de operație, pentru a micșora volumul tumorii, fie după operație, pentru a distruge celulele canceroase rămase. Chimioterapia poate fi utilizată în locul intervenției chirurgicale ca tratament curativ sau ca tratament paliativ, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care au cancer într-un stadiu avansat. Cel mai frecvent tratament chimioterapic este combinația dintre pemetrexed și cisplatin.

Radioterapia

Radiațiile pot fi utilizate înainte sau după operație pentru a micșora dimensiunile tumorii și pentru a reduce extinderea cancerului. Radioterapia poate fi utilizată și ca tratament paliativ pentru a ameliora simptomele la pacienții cu mezoteliom.

Imunoterapia

Imunoterapia are rolul de a întări sistemul imunitar astfel încât acesta să fie capabil să identifice și să distrugă celulele canceroase. Medicamentele aprobate pentru mezoteliom sunt nivolumab și ipilimumab.

Câmpuri de tratare a tumorilor (TTFields-tumor treating fields)

Câmpurile de tratare a tumorilor permit medicilor să oprească sau să încetinească răspândirea cancerului. Acest tip de tratament constă în aplicarea unor plăcuțe la nivelul pieptului pacientului, care produc un câmp electric de intensitate scăzută. Acesta întrerupe înmulțirea celulelor canceroase fără a provoca răni pacientului. Metoda a fost aprobată pentru tratamentul mezoteliomului pleural în anul 2019 și se aplică în combinație cu chimioterapia.

Măsuri de prevenție

  • La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament oncologic modern. Vino la SANADOR!

Cea mai bună modalitate de a preveni apariția mezoteliomului pleural este de a evita inhalarea particulelor de azbest din aer. În cazul în care aveți o profesie care vă expune acestui risc, purtați un echipament de protecție, pentru a preveni inhalarea particulelor de azbest. De asemenea, evitați să veniți cu echipamentul de lucru acasă, spălați frecvent hainele și efectuați zilnic o igienă riguroasă. În cazul în care doriți să îndepărtați azbestul din locuință, cel mai bine este să angajați un expert calificat.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții cu simptome de mezoteliom sau care au fost expuși anterior la azbest ar trebui să se adreseze unui specialist (pneumolog, gastroenterolog, cardiolog). În cazul mezoteliomului pleural, medicii pneumologi realizează investigații amănunțite pentru diagnosticarea acestuia și a altor afecțiuni pulmonare, ca analize de laborator, dozarea gazelor sangvine, spirometrie, bronhoscopie, pulsoximetrie, și examene imagistice complete, ca radiografia digitală, tomografia computerizată realizată cu computerul tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri și examenul RMN, efectuat cu echipamentul de rezonanță magnetică Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai inovator aparat de imagistică din Europa de Sud-Est.

Pentru problemele gastrointestinale, pacienții se pot adresa cu încredere medicilor foarte bine pregătiți care activează în Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pentru consult de specialitate și investigații avansate.

Pacienții cu mezoteliom au acces, grație Centrului Oncologic SANADOR, la consultații multidisciplinare complete și tratamente moderne. Deciziile legate de abordarea terapeutică se iau în cadrul unei comisii formate din medici cu diferite specialități, numită Tumor Board. Astfel, pacienții au garanția unui plan de tratament personalizat, ales cu atenție, care poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie și tratament chirurgical.

Medicii experimentați în chirurgie toracică și chirurgie generală realizează o paletă largă de intervenții pentru mezoteliom. Pentru mezoteliomul pleural, precum și pentru alte afecțiuni ale pleurei, se efectuează toracocenteza diagnostică și terapeutică, drenajul pleural, mediastinoscopia, toracotomia, pneumectomia extrapleurală și pleurectomia cu decorticare. Pentru intervențiile complexe, ca rezecțiile pulmonare, la Spitalul Clinic SANADOR medicii utilizează și chirurgia toracică asistată video.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR