Ce este cancerul esofagian?

Cancerul esofagian este o tumoră malignă care poate apărea în orice porțiune a esofagului, inclusiv la joncțiunea dintre esofag și stomac și este de trei ori mai frecvent la bărbați față de femei.

  • Vino la SANADOR pentru consultație și investigații care permit un diagnostic precoce al afecțiunilor esofagului!

Esofagul este un tub muscular cu o lungime de aproximativ 25 de centimetri, care transportă alimentele de la nivelul gâtului până în stomac. Cancerul începe atunci când celulele sănătoase suferă transformări și cresc necontrolat, formând o masă numită tumoră. Aceasta poate fi benignă sau malignă.

Cancerul este o tumoră malignă, ceea ce înseamnă că poate crește rapid în dimensiuni și celulele maligne se răspândesc și în alte organe ale corpului. Tumora benignă poate și ea să crească în dimensiuni, însă nu se poate răspândi.

Tipuri de cancer de esofag

În principal, există două tipuri de cancer de esofag: adenocarcinom esofagian, care apare, de regulă, în partea inferioară a esofagului și se dezvoltă din celulele care produc mucus, și carcinom scuamos, care apare în partea mijlocie și superioară a esofagului și se dezvoltă din celulele scuamoase care căptușesc esofagul. La nivel mondial, carcinomul scuamos este cel mai răspândit tip de cancer esofagian.

Cauzele și factori de risc

Nu se știe exact ce anume cauzează cancer la esofag, dar se cunoaște faptul că acesta apare atunci când celulele din esofag suferă mutații în ADN-ul lor. Aceste mutații genetice fac ca celulele de la nivelul esofagului să crească și să se înmulțească necontrolat. Celulele anormale formează astfel o tumoră care poate crește, poate invada țesuturile din vecinătatea esofagului și se poate răspândi și în organe situate la distanță de esofag.

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate cauza cancerului esofagian, există o serie de factori de risc care pot duce la apariția bolii:

  • vârsta peste 55 de ani;
  • sexul masculin;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • boala de reflux gastroesofagian: reprezintă trecerea de acid gastric din stomac în esofag;
  • esofagul Barrett: dacă refluxul de acid gastric din stomac în esofag continuă mai mult timp, va fi afectată mucoasa esofagului. Astfel, celulele scuamoase din partea inferioară a esofagului vor fi înlocuite cu celule glandulare, care devin celule anormale în timp. Esofagul Barrett este o leziune precanceroasă care, în timp, se poate transforma în adenocarcinom esofagian.
  • obezitatea;
  • consumul de lichide foarte fierbinți;
  • alimentație bogată în carne procesată;
  • lipsa activității fizice;
  • infecția cu papilomavirusul uman (HPV);
  • prezența în trecut a altor forme de cancer în regiunea capului sau gâtului;
  • ingestia accidentală de substanțe chimice (sodă caustică, detergenți de uz casnic);
  • acalazia cardiei: este o afecțiune în care sfincterul situat între esofag și stomac nu se relaxează așa cum ar trebui, iar alimentele înghițite nu pot trece în stomac și se adună în partea inferioară a esofagului. Alimentele care se adună la acest nivel irită celulele din mucoasa esofagului, care în timp suferă modificări și devin maligne.
  • tiloza: este o afecțiune în care se îngroașă pielea de la nivelul palmelor și tălpilor și se asociază cu mici creșteri de țesut în esofag, numite papiloame. Aceste papiloame cresc riscul de apariție a unui cancer de esofag.
  • sindromul Plummer-Vinson: este o boală rară, în care apar fragmente de țesut ca niște pânze în partea superioară a esofagului, însoțite de anemie (scăderea globulelor roșii din sânge). Aceste pânze de țesut împiedică trecerea alimentelor în esofag, provocând o iritație cronică a celulelor esofagului, care în timp suferă transformări și devin maligne.

Semne și simptome ale cancerului esofagian

Principalele semne și simptome întâlnite în cancerul esofagian sunt:

  • disfagia: reprezintă dificultatea de înghițire a alimentelor, apare mai întâi pentru alimentele solide, apoi și pentru cele lichide;
  • odinofagia: durere la înghițirea alimentelor;
  • durere în piept;
  • senzație de arsură în piept sau în regiunea stomacului;
  • scăderea în greutate;
  • răgușeală;
  • tuse persistentă;
  • vărsături cu sânge.
Cancerul esofagian se manifestă prin durere în piept, senzația de arsură și disfagie.

Diagnosticarea cancerului la esofag

Există numeroase metode care pot fi folosite pentru a depista cancerul esofagian. Astfel, medicul gastroenterolog poate recomanda:

Analizele de sânge sunt utile pentru a vedea dacă pacientul are anemie (scăderea globulelor roșii din sânge ca urmare a sângerării) sau dacă sunt prezenți în sânge markerii tumorali CA19-9 și ACE (antigenul carcinoembrionar), care pot ridica suspiciunea de cancer de esofag.

Radiografia cu bariu este o altă investigație utilă. În timpul acestei explorări, pacientul înghite un lichid care conține bariu, iar medicul face mai multe radiografii. Lichidul cu bariu colorează esofagul și îl face mai bine vizibil, ceea ce face ca o tumoră sau altă modificare să fie ușor de observat.

Endoscopia digestivă superioară constă în introducerea unui tub subțire cu o cameră video la vârf prin cavitatea bucală, până în esofag și stomac. Această procedură permite medicului să vadă direct în interiorul esofagului, să vizualizeze tumora, dimensiunea acesteia și dacă aceasta s-a extins la stomac sau la prima parte a intestinului subțire. Un mare avantaj al endoscopiei este faptul că în timpul acesteia, medicul poate lua o mostră de țesut (biopsie), care apoi va fi trimisă la un laborator de anatomie patologică și examinată la microscop. Doar prin observarea la microscop a celulelor canceroase se poate pune cu certitudine diagnosticul de cancer esofagian.

Ecoendoscopia este o investigație care se face în același timp cu endoscopia digestivă superioară. Endoscopul care este introdus prin cavitatea bucală până în esofag are la capăt o sondă care emite ultrasunete. Procedura este foarte utilă pentru a determina mărimea tumorii și dacă s-a extins în zonele din apropiere, precum și pentru a vedea dacă ganglionii limfatici din apropiere ar putea fi afectați de cancer.

Tomografia computerizată sau examenul RMN sunt investigații imagistice care se fac atunci când cancerul esofagian a fost deja diagnosticat, pentru a vedea cât de mult s-a extins cancerul și dacă există metastaze în alte organe.

Tratamentul cancerului de esofag

Tratament cancerului esofagian va fi unul integrat, multimodal, și va fi stabilit, într-o formulă ideală, de o comisie oncologică muntidiciplinară (Tumor Board). Alegerea tratamentului optim se va face în funcție de starea generală de sănătate a pacientului, de comorbidități și de stadiul în care a fost descoperit.

  • La Centrul Oncologic SANADOR, ai acces la toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul avansat la cancerului esofagian. Programează-te!

Stadiile cancerului esofagian sunt:

Stadiul 1: celulele canceroase se găsesc doar în stratul care căptușește la interior esofagul;

Stadiul 2: cancerul a pătruns în interiorul peretelui esofagian, în stratul muscular și în stratul de la exterior. În plus, pot fi afectați și 1-2 ganglioni limfatici din apropiere;

Stadiul 3: cancerul s-a răspândit dincolo de peretele esofagului, cu extinderea la organele din jur și cu afectarea mai multor ganglioni limfatici din apropiere;

Stadiul 4: cancerul s-a extins la organe situate mai departe de esofag, cu apariția metastazelor la distanță.

În stadiile 1, 2 și 3, tratamentul poate include tratament chirurgical, chimioterapie și radioterapie, iar

în stadiul 4 se poate opta pentru terapie paliativă prin chimioterapie, radioterapie, imunoterapie și terapie țintită. Terapia paliativă are rolul de a ușura simptomele cancerului esofagian (ameliorarea durerii și a problemelor de respirație).

Intervenția chirurgicală

Intervenția de chirurgie oncologică constă în îndepărtarea tumorii esofagiene, precum și a unor țesuturi sănătoase din jur. Cea mai frecventă operație pentru cancerul esofagian se numește esofagectomie și constă în îndepărtarea porțiunii afectate de esofag și conectarea porțiunii sănătoase a esofagului la stomac. Dacă acest lucru nu este posibil, medicul ia o parte din intestin și o conectează între esofag și stomac.

Pentru majoritatea persoanelor cu cancer esofagian se recomandă chimioterapia sau radio-chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală, deoarece studiile au demonstrat că terapia combinată ajută oamenii să trăiască mai mult.

Radioterapia pentru cancerul de esofag

Radioterapia folosește raze X sau protoni pentru a distruge celulele maligne. De cele mai multe ori, radiațiile provin de la un aparat din afara corpului pacientului, care direcționează razele către tumoră (radioterapie externă). În cazuri mai rare, radiațiile provin dintr-un dispozitiv introdus cu ajutorul unei sonde, sub ghidaj endoscopic, în apropiere de tumoră (brahiterapie sau radioterapie internă).

Chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele pot fi administrate înainte sau după intervenția chirurgicală și pot fi combinate cu radioterapia. La persoanele care prezintă cancer avansat care a dat metastaze la distanță, chimioterapia poate fi utilizată singură, ca tratament paliativ, pentru a ameliora simptomele cancerului esofagian.

Imunoterapia în cancerul esofagian

Imunoterapia constă în administrarea unor medicamente care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Aceasta se folosește atunci când cancerul a dat metastaze în alte organe sau când cancerul a fost tratat, dar a recidivat.

Terapia țintită

Unele celule maligne au o cantitate foarte mare de HER2. Aceasta este o proteină care ajută tumora să crească. Terapia țintită consta în administrarea unor medicamente care blochează proteina HER2 și astfel blochează și creșterea tumorii.

Diagnosticul și tratamentul cancerului de esofag la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație pentru diagnosticul avansat și tratamentul modern al cancerului esofagian. Astfel, pacienții au acces la investigații imagistice performante – RMN cu putere 3 Tesla, CT și PET-CT, astfel încât metastazele să fie localizate cu precizie, iar stadializarea afecțiunii să fie realizată rapid și corect.

Pacienții beneficiază de acces la Tumor Board, comisia oncologică multidisciplinară fiind formată din medici primari cu experiență îndelungată și diferite specializări, care vor recomanda un tratament personalizat, adaptat nevoilor fiecărei persoane. De asemenea, pacienții pot cere la Centrul Medical SANADOR o a doua opinie medicală.

Pentru tratamentul modern al cancerului esofagian, pacienții beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de intervenții performante de chirurgie oncologică, radioterapie externă și brahiterapie realizate cu echipamente de top: acceleratoare liniare TrueBeam și TrueBeam STX High Definition produse de Varian pentru radioterapie externă și VarianGammaMed Plus TM iX HDR pentru brahiterapie pentru cancerul esofagian.

De asemenea, pacienții care au cancer esofagian inoperabil pot beneficia de montarea unor stenturi esofagiene, pentru ameliorarea simptomelor, printr-o intervenție de endoscopie digestivă intervențională realizată în cele mai bune condiții de confort și siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. Procedura durează numai 20 de minute, este realizată de medici gastroenterologi supraspecializați în endoscopie intervențională, și ameliorează semnificativ calitatea vieții pacientului.

Prevenția cancerului esofagian

Cancerul esofagian poate fi prevenit prin:

  • renunțare la fumat;
  • reducerea consumului de alcool;
  • alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume;
  • scădere ponderală în caz de obezitate;
  • vaccinare împotriva HPV;
  • controale regulate pentru boala de reflux gastroesofagian și esofagul Barrett.
  • Centrul Oncologic SANADOR dispune de tehnologii de ultimă generație pentru tratamentul modern al cancerului de esofag. Programează o consultație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR