Ce sunt varicele esofagiene?

Varicele esofagiene sunt vene varicoase formate în esofag, la persoanele care suferă de hipertensiune portală. Tensiunea în vena portă crește de cele mai multe ori din cauza cirozei hepatice, iar sângele pune presiune pe căile colaterale, cum sunt venele esofagului. În lipsa tratamentului adecvat, pot să apară complicații severe, precum hemoragia digestivă. La SANADOR, pacienții au acces la proceduri avansate pentru identificarea și tratarea varicelor esofagiene.

Cel mai des, varicele esofagiene apar la pacienți cu boli hepatice grave, când fluxul de sânge spre ficat este blocat de un cheag de sânge sau de țesut cicatricial.

Prezența de varice în esofag are un risc mare de hemoragie digestivă superioară, prin ruperea acestor vase de sânge, fenomen care poate fi brusc și extrem de sever. În prezent, sunt disponibile medicamente și proceduri medicale care pot preveni sau opri sângerarea din varicele esofagiene rupte, precum hemostaza endoscopică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Clasificarea varicelor esofagiene

Clasificarea venelor varicoase în esofag se face în principal în funcție de riscul de sângerare, folosind un sistem bazat pe aspectul varicelor, incluzând dimensiunea și semnele de sângerare recentă.

Astfel, varicele esofagiene se clasifică în:

  • varice esofagiene de gradul 1 - varice mici, liniare, fără semne de sângerare recentă,
  • varice esofagiene de gradul 2 - varice ușor tortuoase, cu aspect roșiatic,
  • varice esofagiene de gradul 3 - varice mari, tortuoase, cu semne de sângerare recentă,
  • varice esofagiene de gradul 4 - varice cu aspect ceruit, cu risc extrem de mare de ruptură și de hemoragie.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru venele varicoase în esofag

Venele varicoase din esofag se formează atunci când fluxul de sânge către ficat este blocat, fenomen care poate să apară în următoarele situații:

  • ciroză hepatică - poate fi cauzată de țesutul cicatricial și de fibroza apărută în urma infecției cronice cu diverse virusuri hepatitice, consumului excesiv de alcool, acumulării excesive de grăsimi la nivelul ficatului (ficat gras) sau unei tulburări autoimune a căilor biliare, numită colangită biliară primară; toate acestea cresc presiunea în vena portă, determinând hipertensiune portală;
  • tromboză - un cheag de sânge în vena portă sau într-o venă adiacentă (vena splenică);
  • infecție parazitară - schistosomiaza este o infecție parazită întâlnită în anumite părți din Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia de Est, determinată de un parazit care poate afecta ficatul, plămânii, intestinul, vezica urinară și alte organe.

Cei mai importanți factori de risc pentru apariția varicelor esofagiene sunt continuarea consumului de alcool la pacienții cunoscuți cu afectare hepatică, lipsa tratamentului pentru hepatitele virale și consumul excesiv de grăsimi. Acești factori determină avansarea fibrozei hepatice și creșterea presiunii din vena portă.

Semnele și simptomele varicelor esofagiene

În general, varicele esofagiene nu provoacă simptome decât în momentul în care se rup și apare sângerare gastrointestinală. Simptomele sângerării varicelor esofagiene includ:

Investigații pentru diagnosticul varicelor esofagiene

Pentru diagnosticul de varice în esofag sunt recomandate diverse investigații, în funcție de cauza acestora. În cazul pacienților cu ciroză hepatică, medicul gastroenterolog efectuează un screening pentru prezența varicelor în momentul diagnosticul de ciroză și apoi, în funcție de starea pacientului, la intervale regulate.

Principalele investigații utilizate pentru diagnosticarea varicelor esofagiene sunt:

  • Endoscopia digestivă superioară - procedură preferată de screening pentru varicele esofagiene, care implică introducerea unui tub subțire, flexibil, luminat la capăt, numit endoscop, prin gură până în esofag, care permite medicului să examineze esofagul, stomacul și prima parte a intestinului subțire, numită duoden; medicul caută venele dilatate, care sunt măsurate și verificate pentru semne de sângerare recentă.
  • Investigații imagistice - tomografia computerizată (CT) abdominală și ecografia Doppler a venelor splenică și portă pot identifica prezența varicelor esofagiene.

Complicațiile varicelor esofagiene

Cea mai gravă complicație a varicelor esofagiene este sângerarea, care apare la 50% dintre pacienții cu vene varicoase în esofag. Riscul de varice esofagiene rupte crește pe măsură ce hipertensiunea portală crește, iar după un episod de sângerare, riscul de resângerare crește foarte mult. Un episod de hemoragie din varice esofagiene rupte poate fi suficient de sever încât pacientul să sufere un șoc hipovolemic, care poate duce la deces.

Metode de tratament pentru venele varicoase esofagiene

Scopul principal în tratarea varicelor esofagiene este prevenirea sângerării, care poate pune viața în pericol.

Tratamentul varicelor esofagiene este stabilit în funcție de gradul lor, astfel:

  • pentru varice esofagiene de grad 1 - monitorizare endoscopică la doi ani,
  • începând cu varicele esofagiene de gradul 2, medicul poate recomanda tratament medicamentos, care scade presiunea sângelui în sistemul venei porte,
  • la varicele esofagiene de grad 3 și la varice esofagiene de grad 4 este indicată, preventiv, ligatura endoscopică sau bandarea variceală: medicul montează niște benzi elastice de cauciuc la nivelul varicelor, prin endoscopie digestivă superioară, astfel încât acestea să nu poată sângera; procedura prezintă un risc mic de complicații, cum ar fi sângerarea și formarea de cicatrici la nivelul esofagului.

Dacă apare sângerarea din varice esofagiene rupte, situație care este o urgență medicală și pentru care trebuie acționat imediat, pot fi recomandate următoarele tratamente:

  • ligatura endoscopică - tratamentul de elecție, care poate salva viața pacientului,
  • restabilirea volumului sanguin - administrarea unor transfuzii de sânge, pentru a înlocui sângele pierdut,
  • prevenirea infecției - din cauză că există un risc crescut de infecție în urma hemoragiei, se recomandă tratament antibiotic preventiv,
  • încetinirea fluxului de sânge în vena portă - medicamente care trebuie administrate timp de maxim 5 zile după un episod de sângerare, care scad presiunea din vena portă,
  • aplicarea de presiune pe varice - umflarea unui balon, pentru a exercita presiune asupra varicelor, timp de până la 24 de ore, procedură temporară, numită tamponare cu balon, folosită dacă medicamentele și tratamentele endoscopice nu au rezultat, însă prezintă un risc ridicat de reapariție a sângerării după dezumflarea balonului și de ruptură a esofagului,
  • devierea fluxului sanguin departe de vena portă - procedură numită șunt portosistemic intrahepatic transjugular (TIPS), folosită dacă medicamentele și tratamentele endoscopice nu au succes, presupune crearea unei comunicări între vena portă și vena hepatică, reducând astfel presiunea în vena portă și adesea oprind sângerarea din varice,
  • transplantul hepatic - înlocuirea ficatului bolnav cu unul sănătos este o opțiune pentru persoanele cu boli hepatice severe sau pentru cei care suferă de sângerări recurente din varice esofagiene.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții boli hepatice, care pot duce la apariția de varice esofagiene, beneficiază de managementul multidisciplinar al acestor afecțiuni la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Pentru a preveni complicațiile asociate, pacienții au acces la consultații de specialitate și la toate analizele și investigațiile medicale indicate, inclusiv la endoscopie digestivă superioară, care asigură diagnosticul și tratamentul varicelor esofagiene.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate proceduri endoscopice performante, efectuate în cele mai bune condiții de siguranță și confort, cu sedare, sub monitorizarea unui medic ATI. Ligatura varicelor esofagiene este efectuată prin intervenții avansate de endoscopie intervențională, cu rezultate bune pe termen lung.

Cazurile care constituie o urgență medicală, cum sunt varicele esofagiene rupte, care produc hemoragie digestivă, sunt evaluate și tratate prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR