Ce este chistul Baker?

Chistul Baker, cunoscut și sub denumirea de chist popliteal, este un chist sinovial care se manifestă sub forma unei umflături umplute cu lichid, care apare în spatele genunchiului. Acest chist se formează în urma deteriorării articulației genunchiului sau a țesuturilor din jur. Chistul este o cavitate umplută cu lichid. Atunci când articulația sau țesuturile din jurul lichidului sunt afectate, poate avea loc o acumulare excesivă de lichid sinovial. Chistul Baker poate provoca durere. Aceasta devine mai accentuată în timpul activității fizice sau când genunchiul este întins sau îndoit complet. Este important de menționat că chisturile popliteale nu sunt tumori și nu au nicio legătura cu cancerul.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele și factorii de risc

Chistul Baker are cauze variate, dar cele mai frecvente sunt diverse tipuri de artrită și leziuni. Cele mai comune forme de artrită asociate cu acest chist sunt osteoartrita, artrita reumatoidă și guta. Dacă suferi o leziune la nivelul genunchiului, aceasta poate provoca umflături care conduc la formarea unui chist la genunchi. Leziunile recurente din cauza suprasolicitării, rupturile de menisc, entorsele, dislocările și fracturile osoase sunt asociate cu chisturile sinoviale. Leziunile care afectează ligamentele genunchiului, cum ar fi ruperile ligamentului încrucișat anterior, leziunile ligamentului colateral medial, ale ligamentului colateral lateral și ale ligamentului încrucișat posterior, pot, de asemenea, duce la formarea chisturilor Baker.

Există anumite categorii de persoane mai predispuse la apariția unui chist popliteal, printre care se numără: persoanele cu vârsta între 35 și 70 de ani, cei pasionați de sport, cei care își supun genunchii la presiuni semnificative în timpul activităților de muncă și cei afectați de artrită. Chistul Baker poate să se dezvolte și la copii fără o cauză clară, însă este mai rar întâlnit în comparație cu cazurile înregistrate la adulți.

Cum se manifestă chistul Baker?

Chistul Baker este vizibil prin apariția unei proeminențe în partea din spate a genunchiului. Alte manifestări frecvente ale chistului sinovial includ dureri la nivelul genunchiului, rigiditate, dificultate în a flecta genunchiul și edem la nivelul genunchiului sau în jurul piciorului. Există cazuri în care pacienții sunt asimptomatici.

Chisturile popliteale pot prezenta simptome similare cu cele a unui cheag de sânge, precum umflături și modificări de culoare a piciorului. De asemenea, simptomele se pot înrăutăți după perioade de activitate fizică sau după statul îndelungat în picioare.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili diagnosticul de chist Baker, medicul va efectua o serie de evaluări și teste, inclusiv: anamneză, examinare fizică și investigații imagistice. În timpul examinării genunchilor, medicul va compara genunchiul afectat cu cel sănătos și va evalua amplitudinea mișcărilor, în special în cazul chisturilor de dimensiuni reduse. În cazul în care chistul se extinde rapid sau cauzează dureri intense sau febră, medicul ar putea sugera investigații imagistice non-invazive. Aceste proceduri pot include examenul RMN sau ecografia. Prin intermediul unui examen RMN, medicul poate examina chistul și să determine dacă există leziuni la nivelul cartilajului. Aceste investigații sunt utile și pentru a exclude alte cauze posibile ale umflăturii, cum ar fi tumorile. Deși chistul nu va fi vizibil pe o radiografie, medicul poate utiliza această metodă pentru a verifica existenței unei artrite.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de chistul Baker

Cea mai frecventă complicație a unui chist Baker este ruptura lui. Ruperea unui chist Baker apare atunci când presiunea sau volumul crescut al lichidului din interiorul sacului care conține chistul determină spargerea acestuia. În această situație s-ar putea ca pacientul să aibă senzația că lichidul curge în partea posterioară a piciorului. Chistul Baker rupt poate provoca simptome precum durere cu caracter de înțepătură, edem la nivelul membrelor inferioare, leziuni la nivelul nervilor și sindrom de compartiment. Ruptura chistului poate genera simptome asemănătoare cu tromboza venoasă profundă. Este important să se facă un diagnostic diferențial în astfel de situații pentru a distinge între simptomele cauzate de ruperea chistului Baker și cele care pot indica o tromboză venoasă profundă, deoarece cea din urmă necesită tratament imediat.

În majoritatea cazurilor, chisturile Baker rupte se vor vindeca în timp, de la sine. Se recomandă menținerea piciorului în poziție ridicată și odihnă pe perioada îndelungată. Organismul poate absorbi lichidul rezultat în urma rupturii în câteva săptămâni.  

Tratamentul recomandat

Tratamentul chistului Baker se va concentra pe cauza care l-a generat. Tipurile de tratamente necesare vor varia în funcție de natura leziunii și particularitățile pacientului.

Leziunile minore beneficiază în mod semnificativ de abordarea RICE, o metodă eficientă de gestionare a acestora. În primul rând, repausul este esențial; oprirea activității fizice care a generat leziunea previne agravarea acesteia. Apoi, aplicarea gheții sau a unei comprese reci pentru aproximativ 10 minute în fiecare oră în prima zi, urmată de intervale de trei până la patru ore în zilele următoare, contribuie la reducerea inflamației. Este important să se evite contactul direct al gheții cu pielea, prin înfășurarea pachetului de gheață într-un prosop. În plus, compresia joacă un rol crucial în diminuarea fluxului sanguin către zona afectată, reducând umflătura. În final, ridicarea piciorului și a genunchiului deasupra nivelului inimii, susținută de perne sau pături, completează acest protocol, facilitând recuperarea și reducând disconfortul asociat leziunii.

Pentru ameliorarea durerii și reducerea umflăturii se administrează antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen sau paracetamol. În cazul în care durerea și edemul persistă, medicul va recomanda corticosteroizi sau injecții cu cortizon.

Fizioterapia este recomandată pacienților cu artrită.

Intervenția chirurgicală devine necesară în cazul pacienților care suferă de fracturi osoase sau de rupturi ale ligamentelor. În situații rare, o operație poate fi recomandată pentru drenarea sau eliminarea unui chist Baker, mai ales dacă acesta cauzează dureri intense sau afectează capacitatea pacientului de a utiliza normal genunchiul.

Tratamentul chisturilor Baker la copii nu este necesar, deoarece acestea tind să dispară spontan.

Cum poate fi prevenită apariția unui chist sinovial?

Prevenirea eficientă a chistului Baker constă în evitarea leziunilor la nivelul genunchiului, mai ales în timpul activităților sportive sau altor eforturi fizice intense. Câteva recomandări esențiale sunt:

  • În timpul desfășurării activităților, trebuie folosit echipament potrivit de protecție.
  • Senzațiile de durere la nivelul genunchilor în timpul sau după exercițiile fizice nu trebuie ignorate.
  • Corpul trebuie odihnit suficient după eforturi intense.
  • Întinderea și încălzirea înainte de a începe orice activitate sportivă sunt esențiale.
  • În cazul dificultăților în deplasare sau a riscului crescut de căderi, se recomandă utilizarea unui baston sau a unui cărucior pentru sprijin.

Tratament la SANADOR

La Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, persoanele cu chist Baker sunt diagnosticate cu echipamente de ultimă generație, ca echipamentele RMN cu magneți de putere 3T, care oferă imagini foarte clare, cu detalii submilimetrice. Medicii experimentați ai SANADOR aleg tratamentul potrivit și oferă recomandări pentru recuperare.

În cazul în care este nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta se realizează într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, în condiții de maximă siguranță. Pacienții sunt îngrijiți la cele mai înalte standarde și monitorizați atent, atât în perioada tratamentului, cât și după aceea.

Pentru redobândirea capacităților motrice normale, persoanele care au fost tratate de chist Baker au la dispoziție Departamentul de recuperare SANADOR, unde terapeuți specializați realizează programe de kinetoterapie, fizioterapie și alte forme de terapii cu rol de refacere a funcțiilor motorii ale genunchiului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR