Ce este constipația

Constipația este o problemă des întâlnită, care se manifestă prin evacuarea dificilă și cu frecvență redusă a materiilor fecale, tranzitul intestinal fiind încetinit. Este cea mai cunoscută afecțiune digestivă, deseori persoanele amânând consultul la medicul gastroenterolog, în speranța unei ameliorări spontane.

Persoanele care suferă de constipație au mai puțin de trei scaune pe săptămână sau nu au scaun timp de trei zile consecutive. Deși constipația ocazională cu rezolvare spontană este relativ frecvent întâlnită, unele persoane pot suferi de constipație ce durează de mai mult de 6 luni. Aceasta se numește constipație cronică și poate afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Atât adulții, cât și copii se pot confrunta cu constipație. Este indicată consultația de specialitate, la medicul gastroenterolog sau la un gastroenterolog pediatru, pentru a descoperi cauza constipației, pentru ameliorarea simptomelor și pentru a preveni complicațiile.

Watch on YouTube

Cauzele constipației

De ce apare constipația? Constipația cronică înseamnă blocarea materiilor fecale în colon sau rect și poate fi întâlnită la cei ce suferă de fisuri anale, ocluzie intestinală, stenoză anală, hipercalcemie, cancer de colon, stricturi intestinale, cancere ale altor organe abdominale, cancer rectal, rectocel, megacolon, colon inert etc. Bolile neurologice ale colonului și ale rectului, apărute prin afectarea măduvei spinării, se asociază cu tranzit intestinal încetinit. Afecțiuni precum scleroza multiplă și boala Parkinson pot fi, de asemenea, cauze de apariție a constipației cronice.

La rândul lor, dereglările hormonale care apar în diabet zaharat, în sarcină (este una dintre tulburările digestive în sarcină) și în disfuncțiile glandei tiroide pot duce la apariția acestei tulburări de tranzit intestinal. Constipația poate apărea ca efect secundar al tratamentului pentru insuficiența pancreatică exocrină.

De menționat sunt și alte boli precum sindromul intestinului iritabil, boala Hirschsprung (megacolonul congenital), botulismul, ileusul paralitic, aderențele peritoneale, slăbiciunea mușchilor pelvieni sau inabilitatea de relaxare a mușchilor sfincterieni.

Este bine de știut că amânarea mersului la toaletă sau frica de a folosi o altă toaletă decât cea proprie pot duce la instalarea constipației cronice. Tulburarea de tranzit intestinal poate apărea și ca o reacție adversă la un anumit tratament medicamentos, care poate crea modificări ale florei intestinale.

Factori de risc pentru constipație

Constipația cronică se instalează frecvent la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, preponderent la femei. Lipsa consumului de lichide, asociată cu o dietă alimentară săracă în fibre, absența exercițiilor fizice, asociată cu un stil de viată sedentar, predispun la apariția constipației cronice.

Tratamentul de lungă durată pentru alte afecțiuni poate da reacții adverse, precum constipația. Sedativele, antalgicele opioide, antidepresivele, antihipertensivele, anticolinergicele sunt medicamente ce încetinesc tranzitul intestinal.

Stresul zilnic, tulburări psihice precum depresia, anorexia și tulburările apetitului sunt factori predispozanți importanți în apariția constipației.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă constipația?

Constipația este considerată cronică dacă o persoană a avut două sau mai multe dintre următoarele semne și simptome pe o perioadă mai mare de 3 luni:

  • Eliminarea de trei sau mai puține scaune pe săptămână;
  • Materii fecale de consistență dură și în cantitate mică;
  • Dificultate la eliminarea materiilor fecale;
  • Encoprezis;
  • Senzație de plenitudine, balonare;
  • Enurezis, din cauza afectării mușchilor responsabili de micțiune;
  • Persistența senzației de defecație după eliminarea de materii fecale;
  • Nevoia de a pune presiune pe abdomen cu ajutorul mâinilor în timpul defecației.

Dacă apar manifestări clinice care nu au mai fost observate anterior, este recomandată prezentarea imediată la medic. Simptomele de alarmă precum sângerare rectală, scaun în formă de bandă sau de creion, febră, episoade de vărsături și scădere inexplicabilă în greutate necesită programarea imediată la medicul gastroenterolog.

Diagnosticul constipației

Constipația se diagnostichează ușor, prin descrierea detaliată a simptomelor. În vederea diagnosticării prompte și as excluderii altor boli, medicul va efectua un examen clinic riguros și va recomanda o serie de teste diagnostice. Examinarea rectului prin tușeu rectal este importantă pentru identificarea hemoroizilor sau a altor anomalii.

Analizele de sânge recomandate de medic pot exclude alte suferințe, precum disfuncția glandei tiroide. Testele imagistice, precum radiografia abdominală, colonoscopia sau sigmoidoscopia pot descoperi un blocaj intestinal.

Evaluarea rectului cu ajutorul unui RMN este utilă pentru diagnosticul constipației cronice, mai ales când este suspectată o anormalitate în evacuarea materiilor fecale.

Examinarea tubului digestiv inferior cu ajutorul colonoscopiei este o metodă modernă de diagnostic, cu ajutorul căreia medicul va căuta anomalii de structură ale intestinului, ce ar putea cauza constipația.

Constipația cronică trebuie diferențiată de constipația care apare în cancerul de colon, diverticuloză, sindromul de intestin iritabil, megacolonul toxic, hernie abdominale, bolile inflamatorii intestinale, tulburările de motilitate etc. Un consult de specialitate este indicat în astfel de cazuri, pentru a stabili cu certitudine ce anume a dus la instalarea constipației cronice.

Tratamentul constipației

În primă fază, tratamentul constipației include schimbarea obiceiurilor de zi cu zi, diminuarea stresului, stabilirea unei rutine și evitarea amânării mersului la toaletă.

Este importantă introducerea în dietă a alimentelor bogate în fibre. Acestea sunt pâinea integrală, cerealele, fructe (merele, bananele, prunele), legume (fasolea verde, spanacul, roșiile etc.). Consumul de minimum 2 litri de lichide pe zi, inclusiv sucuri din legume și fructe proaspete, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu efectuarea de exerciții fizice zilnice pentru stimularea eliminării materiilor fecale, este baza unui tratament de succes al constipației cronice.

Dacă simptomele nu se ameliorează, iar constipația persistă, o vizită la medicul gastroenterolog este recomandată. Medicul poate prescrie medicamente cu administrare orală, precum laxativele stimulante sau osmotice și suplimente alimentare cu fibre. De asemenea, medicul poate propune un tratament cu lubrefiante și laxative sub formă de supozitoare sau chiar efectuarea de clismă la domiciliu.

Kinetoterapia poate fi utilă pentru coordonarea mușchilor pelvieni în timpul eliminării materiilor fecale. Tratamentul chirurgical este o opțiune rar indicată de medicul specialist și numai în cazul unei afecțiuni severe, precum un blocaj intestinal.

Complicații provocate de constipație

Prezentarea întârziată la medic și tratamentul administrat fără recomandarea specialistului pot duce la apariția complicațiilor. Constipația cronică poate duce la apariția unor complicații, precum hemoroizi, fisuri anale, materii fecale „pietrificate” la nivelul intestinului, abcese anale, fistulele anale, hernie hiatală, hernie perineală, prolaps rectal, volvulus, hernie ventrală și chiar la apariția diareii acute.

  • Pentru a preveni apariția complicațiilor constipației cronice, vino la SANADOR!

Metode de prevenție pentru constipație

Prevenirea constipației poate fi realizată prin introducerea în alimentație a alimentelor bogate în fibre, precum leguminoasele, fructele și cerealele integrale. Este recomandată scoaterea din alimentație a alimentelor ultraprocesate și a cărnii.

Hidratarea zilnică cu minimum doi litri de lichide pe zi, efectuarea de exerciții fizice regulate și reducerea stresului sunt pași importanți, ce trebuie efectuați pentru a evita apariția constipației. De asemenea, stabilirea și menținerea unui program fix în ceea ce privește mersul la toaletă poate preveni constipația.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care suferă de constipație au acces la consultații de gastroenterologie efectuate de medici foarte bine pregătiți și la toate investigațiile necesare pentru a stabili cauza acestei tulburări de tranzit intestinal. Colonoscopia, atunci când este indicată, este realizată în cele mai bune condiții de confort și de siguranță, cu echipamente moderne, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de severitatea constipației și de cauza identificată. Pentru o dietă personalizată, care să prevină și să amelioreze constipația, pacienții se pot adresa unui medic SANADOR specializat în nutriție. În cazul în care constipația este provocată de o afecțiune severă, care necesită tratament chirurgical, intervenția se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, echipa chirurgicală având o vastă experiență.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR