Cistoscopia este procedura de diagnostic care ii permite medicului sa examineze direct tractul urinar. O cistoscopie poate fi recomandata atunci cand este suspectata o tulburare a tractului urinar, inclusiv probleme structurale care pot duce la blocarea fluxului de urina sau la alte probleme cu fluxul de urina.

Cand ti se recomanda efectuarea cistoscopiei? 

Este utila atunci cand apar:

 - probleme legate de sangerare sau durere la urinaresange in urina;

- blocarea tractului urinar (retenție urinară) sau pentru a depista pietre la rinichi sau calculi uretrali;

- probleme cu mucoasa vezicii urinare;

- tumori uretrale;

- strictura uretrala;

- infectii urinare repetate;

-cistocel;

-diverticul uretral,

-sindrom uretral,

-caruncul uretral,

-cistita cronica și cistia acută;

- incontinenta urinara;

- urinari frevente sau dureri la urinare;

Cand mai este indicata cistoscopia? In urmatoarele cazuri: pentru a preleva probe de biopsie din vezica sau uretra. Aceasta se realizeaza prin trecerea unor instrumente lungi si subtiri prin cistoscop, cum ar fi mici pensete pentru a colecta probele. Probele de biopsie sunt apoi analizate in laborator.

Cistoscopia poate fi folosita pentru a trata unele probleme la nivelul vezicii urinare. De exemplu, instrumentele lungi si subtiri pot fi transmise printr-un cistoscop rigid pentru a elimina tumorile mici (cresteri) in vezica, intr-o operatie cunoscuta ca rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare.

Ce riscuri presupune o cistoscopie? In general, aceasta procedura este efectuata fara sa apara probleme, dar ar putea surveni, rareori, efecte secundare, precum:

 - o senzate de arsura
 - o usoara sangerare

 Alti pacienti ar putea acuza complicatii mai grave ca leziuni ale uretrei, uretra umflata si/sau infectii.

Ce recomandari ti se fac dupa cistoscopie? Medicul te va sfatui sa te odihnesti, daca in cazul tau s-a folosit sedarea sau anestezia generala. Ar putea aparea, izolat, si urmatoarele reactii adverse: sangerari din uretra sau urina roz; senzatie de arsura la urinare; urinari mai frecvente, vreme de 48 de ore dupa procedura.

Ce rezultate poate indica o cistoscopie? 

Un rezultat anormal este unul dintre urmatoarele: prostatita, litiaza vezicala, polipi vezicali, cancerul vezicii urinare, hiperplazie benigna de prostata, blocarea ureterelor, vezică neurogenă, o deschidere anormala intre vezica si alte organe.

Ulterior, in raport cu rezultat, specialistul care a supravegheat cazul tau va decide daca trebuie sa se faca mai multe teste, proceduri, ingrijire ulterioara sau tratament. Daca se depisteaza cancerul, se vor face mai multe teste pentru a ajuta echipa medicala sa depisteze tipul de cancer si cat de avansat este acesta.

TESTIMONIALE CISTOSCOPIE

 Iti prezentam, in continuare, cazuri de pacienti care au efectuat cistoscopii in cadrul Spitalului Clinic SANADOR:

  1. Adriana C. a ales SANADOR pentru efectuarea unei cistoscopii, interventie ce a ajutat la stabilirea unui diagnostic corect – TBC Renovezical.

 “Numele meu este Adriana C. Anul trecut am inceput sa simt un disconfort in zona rinichilor si, desi simptomele erau vagi, am ales sa merg la un control unde mi-a fost recomandat un RMN.

In urma RMN-ului, a trebuit sa fac o cistoscopie. Am optat sa am aceasta procedura la dl Conf. Gingu, deoarece unul dintre colegii de munca m-a indrumat catre dansul. Ma bucur ca am facut aceasta alegere, interactiunea cu dl dr. a fost foarte, foarte buna. Un profesionist desavarsit, mi-a explicat tot ce a facut in timpul interventiei si mi-a raspuns la toate intrebarile cu rabdare si empatie.

Desi eu sunt din Craiova si trebuie sa fac un drum destul de lung pentru fiecare control, nu regret alegerea facuta.”

2. O pacienta in varsta de 35 de ani, insarcinata in 35 de saptamani, diagnosticata cu o afectiune severa si rara a sarcinii – placenta praevia percreta (incidenta de 1 caz la mii de sarcini) a fost salvata impreuna cu fetita sa in urma unei interventii realizate de o echipa multidisciplinara de medici.

Pacienta a fost diagnosticata inca din primul trimestru al sarcinii cu o anomalie de insertie a placentei, afectiune denumita placenta praevia percreta , asociata frecvent cu hemoragie obstetricala severa, 80% dintre cazuri rezultand cu decesul pacientei.

Acest caz a fost unul deosebit si a necesitat un management medical extrem de bine gandit si organizat, incepand de la colectarea de sange izogrup si izoRh, pana la intrunirea unei echipe chirurgicale multidisciplinare, pregatite sa intervina in orice moment. Operatia a fost una dificila si complexa, din cauza riscului foarte ridicat de hemoragie, insa a fost finalizata cu succes, iar evolutia postoperatorie este favorabila, fara complicatii, atat pentru mama cat si pentru bebelus. Fetita este sanatoasa, cantareste 2.5 kg si a primit nota 8 la nastere”, a declarat Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica – ginecologie, Director General Spitalul SANADOR.

Anterior operatiei chirurgicale, pacienta a fost admisa in sectia de urologie, unde i s-a efectuat controlat o cistoscopie exploratorie si montarea de stenturi pe ambele uretere, avand ca scop crearea de repere anatomice pentru histerectomia de necesitate.

Interventia a durat in total 5 ore si a fost realizata in mai multe etape, de catre o echipa chirurgicala complexa , cu multa experienta , compusa din: Conf. Dr. Doru Herghelegiu –medic primar obstetrica ginecologie , Dr. Emel Nuraltay- medic specialist obstetrica ginecologie , Dr. Mirela Nicolae- medic specialist obstetrica ginecologie , Conf. Dr. Gingu Constantin -medic primar urologie , dr. Bogdan Grigorescu- medic specialist ATI , dr Andrei Cristea -medic primar ATI .

Initial, echipa obstetricala a efectuat operatia de cezariana, extragand fatul printr-o incizie atipica la nivelul fundului uterin, iar in etapa a doua s-a efectuat histerectomia totala interanexiala in bloc cu masa placentara. In cea de-a treia etapa, din cauza invaziei placentei si aderentei sale excesive in peretele uterin anterior si vezica, s-a aplicat o solutie de continuitate vezicala, ce a fost suturata de dl Conf. Gingu. In cursul interventiei, pacienta a primit transfuzie cu patru unitati de masa proaspata congelata si doua unitati de concentrat eritrocitar.

PROGRAMEAZA UN CONSULT DE SPECIALITATE

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR