Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice diagnosticate la bărbați în România. De obicei, boala are o evoluție lentă, afectează preponderent bărbații vârstnici și de cele mai multe ori este lipsită de simptome în stadiile incipiente.

 • Dacă ai probleme cu prostata, programează-te fără întârziere la o consultație de urologie la SANADOR!
Watch on YouTube

Prostata este o glandă ce aparține sistemului reproducător masculin, dar și aparatului urinar, și îndeplinește multiple roluri în organism: asigură secreția fluidului din compoziția lichidului seminal, are un rol important în urinare și în funcția erectilă. Afecțiunile prostatei includ hiperplazia (adenomul de prostată), prostatita (afecțiune inflamatorie acută sau cronică) și cancerul de prostată.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de servicii de înaltă performanță și de tehnologii de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentului cancerului de prostată!

În lipsa tratamentului necesar, cancerul de prostată poate duce la complicații severe, printre care se numără cancerul pelvin avansat.

Semne și simptome în cancerul de prostată

În primele stadii ale cancerului de prostată, simptomatologia poate fi absentă, atipică sau asemănătoare celei provocate de hiperplazia de prostată. În stadiile mai avansate, pacienții pot acuza mai multe semne și simptome, precum:

 • Scăderea presiunii jetului urinar;
 • Polakiurie (urinări frecvente, în cantități mici);
 • Disurie (durere la urinare);
 • Retenție urinară;
 • Hematurie (prezența sângelui în urină) sau hemospermie (prezența sângelui în spermă);
 • Disfuncție erectilă;
 • Scădere în greutate.

Cauze și factori de risc în cancerul de prostată

Frecvent, boala este diagnosticată după vârsta de 50 ani, vârsta medie la momentul diagnosticului fiind de 60-65 ani. Riscul dezvoltării cancerului de prostată crește pe măsura înaintării în vârstă.

Un factor de risc important în această patologie este reprezentat de antecedentele familiale de cancer de prostată sau un istoric familial de cancer mamar. În aceste situații, pacientul poate beneficia de un consult de genetică medicală și de testare BRCA, pentru evaluarea riscului apariției cancerului de prostată. Dacă va considera necesar, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice pentru cancer.

 • Consultul urologic și investigațiile de screening sunt recomandate anual bărbaților de peste 50 de ani. Vino la SANADOR!

Printre alți factori de risc implicați se numără:

 • Expunerea la agenți toxici;
 • Fumatul;
 • Episoadele recurente de prostatită;
 • Obezitatea.

Screening pentru cancerul de prostată

Bărbaților cu vârsta peste 50 de ani li se recomandă consult urologic anual, cu examinare clinică (tușeu rectal), completată de investigații paraclinice precum: dozarea PSA (antigenul specific prostatic), Free PSA, analiza urinei și examinarea ecografică a aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată), mai ales dacă sunt prezenți anumiți factori de risc, precum istoricul familial.

PSA este cel mai utilizat marker în evaluarea cancerului de prostată, atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea evoluției bolii. PSA, adică antigenul specific prostatic, este o proteină esențială a plasmei seminale, sintetizată exclusiv de prostată, sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron). 

În mod normal, PSA este prezent în ser în concentrații reduse, iar atunci când se produce alterarea structurii prostatei, valorile PSA în sânge cresc. Acest test este aproape în exclusivitate asociat cu afecțiunile prostatei, valori crescute fiind întâlnite în adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică și în cancerul de prostată.

Diagnosticul cancerului de prostată

Diagnosticul cancerului de prostată se stabilește în baza anamnezei minuțioase, a examenului clinic și a investigațiilor paraclinice și imagistice. Cea mai nouă metodă imagistică de evaluare a prostatei este imagistica prin rezonanță magnetică multiparametrică(mpMRI). Această investigație este neinvazivă, nedureroasă, nu iradiază și permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunii.

Examenul RMN multiparametric de prostată aduce informații esențiale în vederea diagnosticului, precum: localizare, volum tumoral, grad de agresivitate (caracterizare) și stadializare, aceste informații contribuind la stabilirea conduitei terapeutice ulterioare. Cancerul de prostată netratat poate duce la metastaze osoase.

 • La SANADOR, pacienții au acces la analize și investigații imagistice performante, pentru diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată. Programează-te!

Dacă în urma examenului imagistic (RMN) se menține suspiciunea de cancer de prostată, atunci este necesară biopsia. În prezent, puncția prostatică de fuziune (fusion biopsy) este standardul de aur pentru diagnosticul cancerului de prostată.

Watch on YouTube

Tratamentul pentru cancer de prostată

Tratamentul pentru cancerul de prostată depinde de mai mulți factori, precum gradul de dezvoltare al tumorii, gradul de răspândire și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale terapiei. Astfel, tratamentul poate presupune:

Watch on YouTube
 • La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de un tratament personalizat, multimodal, al cancerului de prostată. Vino la consultație!

Chirurgia robotică pentru cancerul de prostată

Cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă. Astfel, în cazurile atent selecționate, în care prostatectomia radicală reușește să îndeplinească obiectivele oncologice și funcționale, soluția eficientă poate fi reprezentată de chirurgia robotică.

În cancerul de prostată care necesită prostatectomia radicală, chirurgia robotică oferă avantajul măririi de până la 10 ori a câmpului operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, brațele robotice adăugând și un grad suplimentar de finețe, permițând suturi de înaltă precizie.

Diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu cancer de prostată beneficiază de servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul de precizie și tratamentul modern al afecțiunii, cu rezultate bune pe termen lung și păstrarea unei bune calități a vieții.

La Spitalul Clinic SANADOR, puncția biopsie prostatică se realizează prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică. Biopsia de fuziune este o tehnică nouă, realizată cu ajutorul ecografului bk3000, aparat care permite fuzionarea imaginilor ecografice cu imaginile de la RMN prostatic multiparametric obținute anterior, crescând semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni. Cu ajutorul imaginilor de fuziune furnizate de ecograful bk3000, diagnosticul este rapid și precis, iar cazurile de repuncționare sunt evitate.

După stabilirea diagnosticului de certitudine, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer de prostată beneficiază de tratament personalizat. În acest sens, se întrunește o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici din diferite specialități (Oncologie, Radioterapie, Chirurgie, Medicină nucleară, Imagistică medicală), în cadrul căreia fiecare caz medical este analizat individual, în vederea adoptării celei mai potrivite conduite terapeutice pentru pacient.

Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR asigură testare genetică prin panel BRCA somatic, din țesut tumoral, pentru identificarea mutațiilor care au produs cancerul și stabilirea unui tratament țintit.

La Spitalul Clinic SANADOR intervențiile chirurgicale urologice se realizează cu ajutorul sistemului da Vinci Xi. Prin intermediul robotului chirurgical da Vinci Xi, chirurgul poate exciza structurile anatomice afectate de cancerul de prostată și poate prezerva elementele neurovasculare, sfincterul uretral extern și continența urinară, esențiale în recuperarea funcțională a pacienților după intervenția chirurgicală.

Pacienții au acces la intervenții urologice complexe, realizate de medici cu o bogată experiență în chirurgia minim invazivă, și la echipamente medicale de ultimă generație.

 • La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale pentru cancerul de prostată se pot realiza și minim invaziv, cu sistemul robotic da Vinci Xi.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR