INTERVIU: Osteoporoza, o boala asimptomatica pana la aparitia primelor fracturi

Osteoporoza este o boala a batranetii, dar pentru a o preveni este nevoie să iei masuri din tinerete. Medicul endocrinolog Emin Mammadov, Seful Departamentului de Terapie Izotopica din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, a vorbit intr-un interviu acordat Click Sanatate despre aceasta boala. Care sunt factorii de risc? Ce teste de screening se pot face? Cum poate fi tratata aceasta afectiune? Citeste interviul de mai jos pentru a afla raspunsul la toate aceste intrebari.

Ce este si de ce apare osteoporoza?

Dr. Mammadov: Osteoporoza este o boala care afecteaza structura si densitatea osului, il face mai fragil si astfel creste riscul de aparitie a fracturilor. Aceste fracturi se pot produce fara un traumatism major si sunt considerate fracturi de fragilitate.

Care sunt factorii de risc pentru osteoporoza?

Dr. Mammadov: Principalii factori de risc sunt:

 • pentru femei, menopauza, mai ales in cazul in care aceasta s-a instalat precoce si nu a fost initiat tratamentul hormonal de menopauza, precum si medicamentele care se folosesc in terapia hormonala a cancerului de san, precum inhibitorii de aromataza (Letrozol, Anastrozol etc.) sau agonistii de GnRH (Leuprorelin, Goserelin etc);
 • pentru barbati, hipogonadismul primar sau secundar (insuficienta hormonilor androgeni), precum si tratamentele de deprivare androgenica folosite in cazul cancerului de prostata (preparatele antiandrogenice sau agonistii de GnRH);
 • urmatoarele cauze pot afecta atat femeile, cat si barbatii:
  • Subponderalitate (greutatea scazuta in raport cu inaltime), fumatul activ, istoricul familial de fracturi de sold, imobilizare pe perioade lungi;
  • Cauze endocrine: hipertiroidismul sau tirotoxicoza (excesul de hormoni tiroidieni), hiperprolactinemia (exces de hormon prolactina, produs de glanda hipofiza), hiperparatiroidismul (exces de hormon PTH, produs de glande paratiroide), sindromul Cushing (exces de hormon cortizol, produs de glande suprarenale), acromegalia (exces de hormon de crestere GH, produs de glanda hipofiza), macroadenoame hipofizare (tumori benigne ale glandei hipofize care duc la osteoporoza secundara prin hipopituitarism, adica deficit de hormoni hipofizari), alte cauze de hipopituitarism (tumori din regiunea hipotalamo-hipofizara, interventii neurochirugicale sau traumatisme cerebrale), diabetul zaharat;
  • Alte afectiuni: poliartrita reumatoida si alte afectiuni reumatice, mastocitoza sistemica, mielomul multiplu, talasemia majora, hemocromatoza, osteogeneza imperfecta, homocistinuria, anorexia nervosa, sindroame de malabsorptie (boala celiaca, interventii chirurgicale cu rezectia stomacului sau intestinelor, inclusiv ca urmare a chirurgiei bariatrice, in cazul in care deficite de absorbtie nu sunt compensate corespunzator);
  • Medicamente: glucocorticoizii folositi pe termen lung si in doze mari (Prednison, Medrol, Dexamethasone), imunosupresante (Cyclosporine), antiepileptice (Phenobarbital, Phenytoin), tiazolidindione (Pioglitazone, Rosiglitazone), hormonii tiroidieni in doza excesiva (Euthyrox, L-Tiroxina, Novothyral etc).

Cum se manifesta osteoporoza? Sunt anumite semne initiale care trebuie sa ne dea de gandit?

Dr. Mammadov: Osteoporoza este o boala asimptomatica (silentioasa) pana la aparitia primelor fracturi de fragilitate. De multe ori, durerile articulare sunt considerate simptome de osteoporoza, insa acestea au alta cauza (artroze, artite, osteomalacie etc.). Fiind asimptomatica, osteoporoza este, de obicei, detectata prin screening la pacientii care au factorii de risc pentru aceasta afectiune sau in cadrul investigatiilor pentru fractura.

Exista diferente intre modul in care se manifesta osteoporoza la femei si la barbati?

Dr. Mammadov: Clinic, nu exista diferente intre osteoporoza la femei si la barbati. In ambele situatii, nu prezinta niciun fel de simptome, insa poate duce la fracturi de fragilitate. Osteoporoza la femei in postmenopauza este mult mai des cautata, decat la alte categorii de pacienti, precum pacientii expusi la tratamentele mentionate sau pacientele tinere cu perioade lungi de amenoree (lipsa menstruatiei, mai ales daca depaseste 6 luni).

Exista vreo legatura intre problemele coloanei de tipul scolioza, cifoza, rahitism si osteoporoza? Dar intre numarul de sarcini si aceasta afectiune?

Dr. Mammadov: Deformarile coloanei vertebrale, precum scolioza si cifoza, nu cauzeaza osteoporoza, in schimb, deformarile mentionate pot fi o consecinta a osteoporozei severe, cand s-au produs fracturile (tasarile) vertebrale.

Rahitismul este o boala a copilariei, cand oasele inca sunt in proces de formare. Aceasta afectiune este, de obicei, cauzata de deficit de vitamina D. Deficitul de vitamina D la adulti provoaca osteomalacie care poate duce la valori scazute de densitate osoasa la DXA, precum si la fracturi, insa trebuie diferentiata de osteoporoza.

Numarul de sarcini nu influenteaza densitatea osoasa, incidenta osteoporozei de postmenopauza este aceeasi la femei cu multiple nasteri comparativ cu cele care au avut o singura nastere. Insa, unele studii au observat ca femeile care alapteaza peste 12 luni, au riscul mai mare de osteoporoza in postmenopauza, ceea ce, probabil, poate fi prevenit prin suplimentarea adecvata cu vitamina D si calciu pe perioada alaptarii.

Care sunt testele pe care le recomandati pentru a depista din timp osteoporoza?

Dr. Mammadov: Testul recomandat se numeste DXA (absorptiometrie duala cu raze X), care foloseste doza minima de raze X pentru a masura densitatea osului (de regula, la nivelul coloanei lombare si soldului, insa in anumite situatii se masoara si la antebrat). In absenta unor factori de risc, screening-ul de osteoporoza poate incepe la femei de la 65 ani, iar la barbati de la 70 ani.
Este important de retinut ca osteoporoza este clasificata severa numai dupa aparitia primei fracturi de fragilitate, indiferent de scorul obtinut la DXA.

De ce nu trebuie sa neglijam osteoporoza? Care sunt cele mai grave consecinte ale bolii?

Dr. Mammadov: Fracturile de fragilitate reprezinta cea mai importanta consecinta a osteoporozei, mai ales fracturile de coloana vertebrala si de sold. Tratamentul osteoporozei are ca scop principal preventia fracturilor.

In ce consta tratamentul osteoporozei?

Dr. Mammadov: Tratamentul osteoporozei consta in urmatoarele:

• tratamentul propriu-zis (in Romania, sunt disponibile trei grupe de medicamente: bisfosfonatii, Denosumab – acestea previn pierderea masei osoase, si Teriparatide care creste densitatea osoasa in mod direct) – fiecare din acestea are anumite beneficii si limitari, fiind necesara o discutie cu pacientul pentru a alege tratamentul potrivit;
• suplimentarea cu vitamina D si calciu;
• posibile interventii ortopedice, in cazul unor fracturi instalate.

Cum modifica osteoporoza viata unei persoane?

Dr. Mammadov: Osteoporoza nu are nicio influenta asupra calitatii vietii pana la aparitia fracturilor. O fractura osteoporotica, mai ales una majora (coloana, sold etc.), creste riscul de a face alte fracturi si poate duce la dizabilitate, reducerea nivelului de independenta, influentand astfel calitatea vietii pacientului. Un alt aspect important este ca fracturile de sold cresc mortalitatea.

De la ce varsta ar trebui sa ne preocupe prevenirea osteoporozei? Mentionati cateva masuri concrete pe care le putem lua pentru a preveni aceasta boala.

Dr. Mammadov: Cea mai buna metoda de preventie a osteoporozei este stilul de viata sanatos, chiar din tinerete, avand in vedere ca densitatea osoasa ajunge la nivelul maxim din viata intre 20-30 ani. Activitatea fizica si dieta echilibrata cu nivelul optim de nutrienti, vitamine si minerale reprezinta o reteta pentru sanatatea osoasa.