Osteopenia reprezintă scăderea densității minerale osoase sub valoarea normală și este stadiul premergător apariției osteoporozei. Osteopenia apare odată cu îmbătrânirea sau în anumite afecțiuni predispozante.

Osul este un țesut viu, care se reînnoiește permanent printr-un proces numit remodelare (turnover osos). Acesta presupune un echilibru între formarea osului nou și distrugerea celui vechi. Masa osoasă atinge un maximum de formare în decada a treia de viață, iar ulterior acest proces încetinește. Atunci când distrugerea osoasă se face în ritm mai accelerat în raport cu formarea osoasă, apare scăderea densității osoase și modificarea arhitecturii normale a osului, ceea ce duce inițial la osteopenie, ulterior la osteoporoză.

Osteopenia este asimptomatică. Atunci când apar fracturi de fragilitate, se consideră deja că persoana suferă de osteoporoză.

Diagnosticul se realizează măsurând densitatea osoasă prin diverse metode. Dintre acestea, cea mai populară, non-invazivă, nedureroasă și unanim acceptată de ghidurile internaționale este osteodensitometria prin absorbțiometrie duală cu raze X (DEXA). Această metodă este indicată tuturor femeilor cu vârsta peste 65 de ani, bărbaților cu vârsta peste 70 de ani, femeilor la menopauză sau bărbaților cu factori de risc pentru scăderea densității osoase (afecțiuni asociate, greutate mică, administrarea de medicamente cu risc – corticosteroizi, imunosupresoare etc.), precum și tuturor pacienților care au suferit fracturi de fragilitate.

Depistarea osteopeniei în urma evaluării prin analiza DXA reprezintă un semnal de alarmă pentru instituirea unor măsuri de prevenție a osteoporozei prin identificarea factorilor de risc ce pot fi corectați (deficit de vitamina D, sedentarism, fumat, alcoolism, afecțiuni asociate – endocrine, inflamatorii etc, medicație la risc). Ulterior, este necesară urmărirea evoluției prin măsurarea la intervale regulate a densității minerale osoase și depistarea la timp a osteoporozei, înainte de apariția fracturilor de fragilitate. De asemenea, scăderea densității osoase crește riscul unor fracturi severe, cum este fractura de șold sau fractura de femur.

Dieta, renunțarea la fumat, alcool sau cafea în exces, exercițiile fizice regulate, precum și tratarea afecțiunilor cu risc sunt măsuri care pot întârzia sau chiar preveni apariția osteoporozei la pacienții cu osteopenie.

Informații oferite de Dr. Claudia Haralambie, medic specialist Reumatologie la SANADOR

SANADOR