Anemia debutează atunci când numărul de globule roșii (eritrocite) din organism este mai mic decât în mod normal sau cantitatea de hemoglobină este scazută. Hemoglobina este o heteroproteină care are rol în transportul oxigenului, legând temporar și reversibil acest compus chimic. Astfel, anemia survine în momentul în care celulele nu primesc destul oxigen. În urma testelor, diagnosticul de anemie este pus atunci când cantitatea de hemoglobină este sub 13.5g/100ml sânge, în cazul bărbaților și sub 12g/100 ml sânge, în cazul femeilor.

Globulele roșii sunt cele mai numeroase celule din sânge, având o formă biconcavă ce le permite fluxul rapid prin vasele de sânge. Rolul acestora este de a transporta oxigen de la plămâni către celulele organismului și dioxid de carbon de la țesuturi înapoi la plămâni. Elementul principal care intră în structura globulelor roșii este hemoglobina, o proteină care conține fier și face legătura în mod reversibil cu gazele respiratorii (oxigen și dioxid de carbon). În același timp, hemoglobina oferă sângelui culoarea caracteristică.

Simptomele anemiei

Cele mai multe persoane care suferă de anemie pot să nu prezinte simptome. Acesta este cazul celor care suferă de anemie cronică, al căror organism s-a adaptat cu timpul la nivelurile scăzute de oxigen. În schimb, anemia acută survine rapid și poate prezenta simptome precum oboseală severă, amețeli, lipsa energiei, paloarea tenului, palpitații.

Cauzele anemiei

Există peste 400 de tipuri de anemie, fiind grupate în trei clase:

  • anemie cauzată de moartea globulelor roșii;
  • anemie cauzată de producția deficitară de globule roșii;
  • anemie cauzată de pierderi de sânge.

Tipuri de anemie

Dintre cele mai comune tipuri, putem distinge:

Anemia feriprivă

Fierul este o componentă de bază în rolul jucat de globulele roșii, făcând atât parte din structura acestora, cât și fiind esențial la producerea eritrocitelor de către măduva osoasă. Atunci când aportul de fier al unei persoane este deficitar, poate surveni anemia feriprivă.

Anemia aplastică

Atunci când măduva hematogenă nu produce suficiente elemente figurate (precum globule roșii, albe sau trombocite) survine anemia aplastică. Cauzele acesteia sunt de regulă factori de risc, care includ medicamentele (antibiotice, anticonvulsivante, chimioterapice), virusurile (HIV, Epstein-Barr) sau expunerea la chimicale (benzen). Ca simptome, se pot distinge: paloarea feței, dispnee, palpitații, infecții acute recurente, edem la nivelul picioarelor.

Anemie prin carențe vitaminice

Aceste anemii sunt cauzate de deficitul de vitamină B12, uneori cauzată de absorbția defectuoasă la nivelul gastro-intestinal. În aceste cazuri se pot distinge anemia megaloblastică (nivel scăzut de B12, acid folic sau ambele) și anemia pernicioasă, cauzată de absorbția scăzuta de B12 din cauza Bolii Chron sau a infecției HIV.

Anemie falciformă (siclemie)

În unele cazuri, anemia poate fi cauzată de producerea unor molecule de hemoglobină anormale, afectând atât calitatea, cât și funcționalitatea globulelor roții. Acestea au formă de seceră, de unde și numele bolii (Sickle înseamnă seceră). Siclemia poate varia ca severitate. Siclemia este o afecțiune de cauze ereditare, în acest caz fiind indicat un consult de genetică medicală.

Anemie cauzată de sângerări

Acest tip de anemie poate apărea în urma unei sângerări cronice, cum este în cazul nașterilor sau în perioada menstruației, fiind cauzată de pierderea unui număr mare de eritrocite. Există însă și alte căi prin care un pacient poate pierde sânge: materii fecale, urină, sângerări digestive, epistaxis.

Diagnosticul anemiei

Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni se folosesc următoarele teste de laborator:

Hemoleucograma - Permite analiza în detaliu a elementelor figurate ale sângelui (globule roșii, albe și trombocite). Se urmărește determinarea volumului de globule roșii raportate la volumul de sânge (hematocrit), precum și cantitatea de hemoglobină prezentă într-un anumit volum. Determinarea numărului de reticulocite - reticulocitele sunt globulele roșii tinere produse de măduva spinării. Un număr mare poate indica o pierdere de sânge, pe care organismul încearcă să o compenseze, pe când un număr mic indică un deficit de producție, cel mai probabil cauzat de lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic. Numărul mic de reticulocite poate indica și un deficit de eritropoietină, un hormon care stimulează producția de globule roșii.

Inițial, pacientul poate semnala manifestările anemiei medicului de familie, urmând ca ulterior, în cazul unui diagnostic mai complex, ar putea necesita și expertiza hematologului, medicului internist sau gastroenterologului.

SANADOR