Anemia debuteaza atunci cand numarul de globule rosii (eritrocite) din organism este mai mic decat in mod normal sau cantitatea de hemoglobina este scazuta. Hemoglobina este o heteroproteina care are rol in transportul oxigenului, legand temporar si reversibil acest compus chimic. Astfel, anemia survine in momentul in care celulele nu primesc destul oxigen. In urma testelor, diagnosticul de anemie este pus atunci cand cantitatea de hemoglobina este sub 13.5g/100ml sange, in cazul barbatilor si sub 12g/100 ml sange, in cazul femeilor.

Globulele rosii sunt cele mai numeroase celule din sange, avand o forma biconcava ce le permite fluxul rapid prin vasele de sange. Rolul acestora este de a transporta oxigen de la plamani catre celulele organismului si dioxid de carbon de la tesuturi inapoi la plamani. Elementul principal care intra in structura globulelor rosii este hemoglobina, o proteina care contine fier si face legatura in mod reversibil cu gazele respiratorii (oxigen si CO2). In acelasi timp, hemoglobina ofera sangelui culoarea caracteristica.

Anemie - Simptome

Cele mai multe persoane care sufera de anemie pot sa nu prezinte simptome. Acesta este cazul celor care sufera de anemie cronica, al caror organism s-a adaptat cu timpul la nivelurile scazute de oxigen. In schimb, anemia acuta survine rapid si poate prezenta simptome precum oboseala severa, ameteli, lipsa energiei, paloarea tenului, palpitatii.

Anemie - Cauze

Exista peste 400 de tipuri de anemie, fiind grupate in trei clase:

  • anemie cauzata de moartea globulelor rosii;
  • anemie cauzata de productia deficitara de globule rosii;
  • anemie cauza de pierdei de sange.

Dintre cele mai comune tipuri, putem distinge:

Anemia feripriva

Fierul este o componenta de baza in rolul jucat de globulele rosii, facand atat parte din structura acestora, cat si fiind esential la producerea eritrocitelor de catre maduva osoasa. Atunci cand aportul de fier al unei persoane este deficitar, poate surveni anemia feripriva.

Anemia aplastica

Atunci cand maduva hematogena nu produce suficiente elemente figurate (precum globule rosii, albe sau trombocite) survine anemia aplastica. Cauzele acesteia sunt de regula factori de risc, care includ medicamentele (antibiotice, anticonvulsive, chimioterapeutice), virusurile (HIV, Epstein-Barr) sau expunerea la chimicale (benzen). Ca simptome, se pot distinge: paloarea fetei, dispnee, palpitatii, infectii acute recurente, edem la nivelul picioarelor.

Anemie cauzata de carente ale vitaminelor

Aceste anemii sunt cauzate de deficitul de vitamina B12, uneori cauzata de absorbtia defectuoasa la nivelul gastro-intestinal. In aceste cazuri se pot distinge anemia megaloblastica (nivel scazut de B12, acid folic sau ambele) si anemia pernicioasa, cauzata de absorbtia scazuta de B12 din cauza Bolii Chron sau HIV.

Anemie falciforma (Siclemie)

In unele cazuri, anemia poate fi cauzata de producerea unor molecule de hemoglobina anormale, afectand atat calitatea, cat si functionalitatea globulelor rosii. Acestea au forma de secera, de unde si numele bolii (Sickle inseamna secera). Siclemia poate varia ca severitate.

Anemie cauzata de sangerari

Acest tip de anemie poate aparea in urma unei sangerari cronice, cum este in cazul nasterilor sau la perioada menstruatiei, fiind cauzata de pierderea unui numar mare de eritrocite.

Anemie - Diagnostic

Pentru diagnosticarea acestei afectiuni se folosesc urmatoarele teste de laborator:

Hemoleucograma - Permite analiza in detaliu a elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, albe si trombocite). Se urmareste determinarea volumului de globule rosii raportate la volumul de sange (hematocrit), precum si cantitatea de hemoglobina prezenta intr-un anumit volum. Determinarea numarului de reticulocite - Reticulocitele sunt globulele rosii tinere produse de maduva spinarii. Un numar mare poate indica o pierdere de sange, pe care organismul incearca sa o compenseze, pe cand un numar mic indica un deficit de productie, cel mai probabil cauzat de lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic. Numarul mic de reticulocite poate indica si un deficit de eritropoietina, un hormon care stimuleaza productia de globule rosii