Anemia megaloblastică este o formă de anemie macrocitară, cauzată de un defect de sinteză a ADN-ului, care determină modificări morfologice ale globulelor roșii (eritrocite). Poate fi cauzată de o carență a vitaminei B12 sau a acidului folic, factori de bază în sinteza normală a ADN-ului.

Vitamina B12 și acidul folic nu pot fi sintetizate de organism, motiv pentru care acești compuși trebuie procurați prin aportul alimentar. Acidul folic poate fi întâlnit într-o gamă vastă de alimente (fasole, sparanghel, broccoli, spanac avocado, banane, portocale, ouă, varză de Bruxelles, ficat de vițel), în schimb vitamina B12 poate fi procurată doar din alimentele de origine animală.

Anumite afecțiuni gastrice pot conduce la anemie megaloblastică, din cauza malabsorbției vitaminei B12 la nivelul tractului gastro-intestinal. De asemenea, din cauza fenomenului de recirculare a vitaminei B12 la nivel digestiv (circuitul enterohepatic), persoanele cu deficit de absorbție sunt mai afectate decât cele cu un deficit de aport (în cazul persoanelor vegane).

În cazul acidului folic, acesta este absorbit la nivel intestinal, având un traseu asemănător vitaminei B12. În organismul uman, atât vitamina B12, cât și acidul folic se acumulează sub formă de depozite, însă acestea sunt suficiente pentru 3-5 ani în cazul vitaminei B12, și doar pentru 3-4 luni în cazul acidului folic.

Vitamina B12 are rol în activarea acidului folic, care deține un rol important în sinteza acizilor nucleici, precum ADN-ul. Carența de vitamina B12 diminuează sinteza de ADN, conducând astfel la formarea de eritrocite deficitare, formate incomplet, sub denumirea de megaloblaste.

Sinteza deficitară de ADN afectează hematopoieza (formarea liniilor celulare medulare: eritrocite, leucocite, trombocite) conducând astfel la manifestări multiple: echimoze (vânătăi) ca urmare a trombocitopeniei, predispoziția la infecții, anemie megaloblastică.

Cauzele anemiei megaloblastice

Printre cauzele deficitului de vitamină B12 sau acid folic care conduc la anemie megaloblastică, se numără:

  • Dieta strict vegană;
  • Gastrita atrofică, aclorhidrie (lipsa acidului clorhidric);
  • Afecțiuni ale intestinului subțire (boală inflamatorie intestinală, limfom);
  • Expunere la oxid nitric;
  • Parazitoze;
  • Aport insuficient de acid folic (din cauza distrugerii acestuia de către temperaturile crescute folosite la prepararea alimentelor);
  • Necesarul crescut, întâlnit în cazul sarcinii, alăptării, dializei.

Simptome

În majoritatea cazurilor, pacienții cu deficit de vitamina B12 sau acid folic sunt asimptomatici până la instalarea anemiei.

Simptomele sunt cele specifice anemiei (stare de oboseală, paloare, scăderea apetitului, diaree, palpitații), însă, în cazurile severe, pot apărea glosita (inflamarea limbii), fisuri la colțurile buzelor, febră ușoară spre moderată. Carența de vitamină B12 și acid folic favorizează și apariția echimozelor (vânătăi), ca urmare a trombocitopeniei.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului, pe lângă datele furnizate de examenul clinic, medicul specialist are nevoie de rezultatele unor parametri specifici bolii:

  • frotiu de sânge periferic;
  • indici eritrocitari;
  • numărarea reticulocitelor și hemoleucogramă completă;
  • dozarea vitaminei B12;
  • dozarea acidului folic.

Tratament

Pentru a trata anemia megaloblastică, se corectează deficitul de vitamină B12 și de acid folic.

În cazul în care nu se obține succesul terapeutic pentru corectarea nivelului optim de vitamina B12, pot apărea simptome neurologice.

Se recomandă, de asemenea, ca medicamentele care cauzează anemia megaloblastică să fie oprite sau administrate în doză redusă.

SANADOR