Ce este neutropenia?

Neutropenia reprezintănumărul scăzut de neutrofile din sânge, situație care crește semnificativ riscul de infecții și inflamație. Neutrofilele sunt numite și leucocite polimorfonucleare (PMN) și sunt cel mai frecvent tip de globule albe din organism, cu rol esențial în sistemul imunitar, pentru că ajută la identificarea și distrugerea agenților patogeni, precum bacteriile și ciupercile, și la vindecarea rănilor.

Neutropenia poate să apară atât la adulți, cât și la copii, iar la cei din urmă poate avea consecințe deosebit de serioase asupra sistemului lor imunitar, care este încă în plină dezvoltare. În funcție de severitate, afecțiunea poate fi clasificată ca neutropenie ușoară, când numărul de neutrofile este doar puțin scăzut, fie ca neutropenie severă, atunci când numărul de neutrofile este mult redus față de cel normal.

Cauze și factori de risc pentru număr scăzut de neutrofile

Neutropenia poate apărea în contexte diferite, în funcție de prezența altor afecțiuni sau de urmarea unui stil de viață inadecvat.

Deoarece măduva osoasă reprezintă sursa neutrofilelor, afectarea acesteia poate duce la leucopenie cu neutropenie. Afectarea măduvei poate avea, la rândul său, mai multe cauze:

  • Boli care afectează direct măduva: anemia aplastică, sindroamele mielodisplazice și leucemia, afecțiuni care pot inhiba producția de neutrofile.
  • Expunerea la radiații, fie prin radioterapie pentru tratamentul cancerului, fie prin expunere accidentală, poate afecta măduva osoasă și poate duce la neutropenie.
  • Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi benzenul și unele insecticide, poate afecta măduva osoasă și duce la instalarea de leucopenie cu neutropenie secundară.
  • Afecțiunile hematologice, precum mielofibroza, pot avea un impact asupra producției și eliberării de neutrofile din măduva osoasă.
  • Cancerul poate invada măduva osoasă și poate perturba producția de neutrofile. În plus, cancerul care s-a răspândit (metastaze) în măduva osoasă poate suprima producția de neutrofile.

Unele afecțiuni genetice rare, cum ar fi neutropenia congenitală, pot avea ca rezultat o predispoziție la niveluri scăzute de neutrofile pe tot parcursul vieții. Un exemplu de neutropenie congenitală este sindromul Kostmann, care se prezintă cu număr scăzut de neutrofile la copii.

De asemenea, afecțiuni precum lupusul eritematos sistemic (LES) și artrita reumatoidă pot duce la distrugerea neutrofilelor de către sistemul imunitar. Anumite infecții, cum ar fi HIV, hepatita, infecția cu citomegalovirusul (CMV) sau tuberculoza, pot inhiba capacitatea măduvei osoase de a produce neutrofile. Infecțiile bacteriene și hipersplenismul pot duce, de asemenea, la neutropenie.

La rândul lor, unele medicamente, cum ar fi chimioterapicele, anticonvulsivantele și antibioticele pot provoca leucopenie cu neutropenie ca efect secundar. Numărul de neutrofile poate să scadă și din cauza unui deficit de substanțe nutritive, în special de vitamina B12 și de acid folic. În unele situații, cauza exactă a neutropeniei rămâne necunoscută, diagnosticul fiind neutropenie idiopatică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semnele și simptomele neutropeniei

Persoanele cu număr scăzut de neutrofile sunt mai predispuse la infecții și pot prezenta:

  • infecții recurente sau severe ale pielii: roșeață, căldură, umflături sau leziuni pline de puroi;
  • infecții respiratorii, manifestate prin: tuse, dificultăți de respirație și dureri în piept;
  • infecții ale tractului gastro-intestinal: diaree, greață, dureri abdominale;
  • infecții urinare.

Febra este adesea un semn precoce de infecție la persoanele cu neutropenie, iar frisoanele pot însoți febra. De asemenea, persoanele cu neutropenie se pot simți în general rău, obosite sau slăbite.

În unele cazuri, bolnavii pot prezenta dureri osoase sau articulare, care pot fi rezultatul unor afecțiuni subiacente, care afectează măduva osoasă.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul de neutropenie se realizează în urma investigării atente a pacientului. La examenul fizic, medicul poate observa semne cum ar fi febra, ganglioni limfatici inflamați (adenopatii) sau leziuni ale pielii.

Hemoleucograma completă este cel mai important test diagnostic pentru neutropenie. În funcție de numărul de neutrofile detectat prin această analiză, neutropenia poate fi clasificată ca fiind:

  • Neutropenie ușoară: 1.000 – 1.500;
  • Neutropenie moderată: 500 – 1.000;
  • Neutropenie severă: <500.

Alte analize pentru diagnosticul neutropeniei includ:

  • Frotiul de sânge periferic - este o examinare microscopică a unei probe de sânge, pentru a evalua aspectul celulelor sanguine. Acest lucru poate ajuta la identificarea oricăror modificări la nivelul structurii neutrofilelor sau a altor tipuri de celule sanguine.
  • Alte analize de sânge pot fi utilizate pentru a evalua starea generală de sănătate și funcția altor organe, cum ar fi ficatul și rinichii. Aceste teste pot ajuta la excluderea altor afecțiuni subiacente care pot contribui la neutropenie. De asemenea, în vederea diagnosticării infecțiilor, medicul poate cere hemoculturi sau uroculturi.
  • Se pot efectua și teste genetice, evaluări imunologice sau teste pentru a detecta infecții sau boli autoimune care se manifestă cu neutropenie.
  • Biopsia de măduvă osoasă prin aspirație se poate efectua pentru a determina cauza de bază a neutropeniei. Aceasta presupune introducerea unui ac special în interiorul unui os, pentru a colecta o mostră de măduvă osoasă, în vederea examinării microscopice.

Tratamentul pentru neutropenie

Tratamentul pentru neutropenie variază în funcție de cauza și contextul apariției acesteia. Astfel, medicul poate recomanda:

  • Antibiotice - în cazul infecțiilor sau atunci când neutropenia este însoțită de febră. Neutropenia febrilă este considerată amenințătoare de viață și necesită spitalizare imediată, cu începerea tratamentului antibiotic cât mai curând posibil.
  • Medicamente care stimulează producția de leucocite în măduvă - pot fi de ajutor mai ales în cazul persoanelor care fac chimioterapie.
  • Corticosteroizi - suprimă răspunsul imunitar în neutropenia de cauză autoimună.

În clinicile SANADOR, pacienții beneficiază de analize de sânge complete, pentru diagnosticul rapid și precis al neutropeniei și al altor afecțiune. Probele de sânge sunt recoltate în cele mai bune condiții de confort și siguranță, de asistenți medicali empatici și experimentați, apoi sunt prelucrate rapid în Laboratoarele SANADOR, acreditate RENAR, dotate cu echipamente medicale performante, reactivii folosiți fiind de cea mai înaltă calitate.

Cum poate fi prevenită neutropenia?

Pentru a preveni neutropenia, pot fi adoptate anumite măsuri profilactice. În primul rând, este important ca să existe un nivel de igienă adecvat, iar contactul apropiat cu persoanele bolnave să fie evitat, pentru a limita răspândirea infecțiilor. Monitorizarea regulată a neutrofilelor și consulturile medicale regulate sunt esențiale pentru a preveni instalarea unei neutropenii severe.

O dietă echilibrată este importantă, pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți, iar eventualele deficiențe nutriționale trebuie corectate. În unele cazuri, medicul poate prescrie antibiotice profilactice,pentru a reduce riscul de infecții, mai ales la persoanele cu neutropenie severă sau recurentă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR