Aceasta boala rara isi face aparitia atunci cand organismul nu poate descompune si recicla proteinele amiloide, rezultand in depuneri la nivelul tesuturilor si organelor. Aceste depozite de amiloid pot dauna in timp organelor si tesuturilor, afectand in mod frecvent rinichii, inima, ficatul, tractul digestiv si sistemul nervos. Atat severitatea, cat si simptomele sunt dictate de regiunea afectata.

Amiloidoza se manifesta din cauza unei plieri anormale a proteinelor amiloide, ceea ce conduce la depozitarea de fibrina in tesuturile afectate. In mod normal, proteinele sunt degradate cu aceeasi viteza cu care sunt produse, insa, in acest caz, acestea sunt distruse mai lent. Acumularea depozitelor de proteine, ce poarta numele de amiloid, duce la o disfunctionalitate progresiva a organului afectat, pana la esecul acestuia.

De regula, aceasta afectiune are un factor de risc ridicat in cazul persoanelor cu boli inflamatorii cronice (artrita reumatica, spondilita anchilozanta, artrita juvenila cronica, artrita psoriazica, boala inflamatorie intestinala si febra mediteraneana familiala) sau boli infectioase cronice (lepra, tuberculoza, pielonefrita, osteomielita).

Tratament

Tratamentul acestei boli depinde de starea clinica a pacientului si tipul de amiloidoza. In multe cazuri se utilizeaza chimioterapia.