10 investigații medicale obligatorii după 40 ani

Investigațiile medicale anuale, în special după vârsta de 40 de ani, ajută la depistarea precoce a unor afecțiuni, care dacă sunt descoperite timpuriu pot avea o rezolvare terapeutică adecvată.

Există numeroase studii care demonstrează că prevenția salvează vieți. Alimentarea corespunzătoare, sănătoasă, exercițiile fizice, evitarea tutunului și efectuarea analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană se poate îngriji. 

Orice afecțiune depistată din timp, poate fi tratată cu succes, permițându-i pacientului să revină la viață să obișnuită într-o perioada scurtă de timp. Analizele de sânge, ecografiile obligatorii anuale, atât la bărbați, cât și la femei, precum și menținerea unui stil de viață sănătos pot evita o tragedie.

Există numeroase "boli silențioase" care nu își fac simțită prezența, decât atunci când este prea târziu. În tot acest contex vizitele constante la medic, pentru verificarea stării generale de sănătate, sunt de o importantă crucială.

După vârsta de 40 ani , organismul trebuie verificat. Chiar dacă trupul arată bine și e îngrijit corespunzător. O trimitere de la medicul de familie, o dată pe an, te poate ajuta să afli tot ce se petrece în organismul tău. Iar testele imagistice pot dezvălui afecțiuni silențioase, încă din momentul în care acestea se află la stadiul de milimetri. De la 40 de ani încolo, din lista investigațiilor anuale obligatorii nu ar trebui să lipsească electrocardiograma, controlul oftalmologic, consultul ginecologic, mamografia, consultul dermatologic și ecografia. Ar trebui luate în calcul și colonoscopia, care se repetă la 5 ani, și analiza densității osoase. Iată care investigații medicale te scapă de stres:

1. Analize de sânge recomandate de medicul de familie

Hemoleucograma este indispensabilă la orice vârstă și cu atât mai mult peste 40 de ani. În urmă vizitei la medicul de familie ți se va recomanda un set de analize de sânge complet, în funcție de necesități. De obicei, se analizează valorile glicemiei, trigligeridele, creatinină, ureea, transaminazele, nivelurile de colesterol și bilirubină. Se poate verifica și nivelul calciului și se recomandă și un sumar de urină.

2.Ecografia

Durerile abdominale, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, chisturi ovariene, sau chiar ale cancerului de ovar. O ecografie abdominală și pelvina îți poate spune dacă suferi sau nu de ceva. Mai mult, poți afla starea organelor interne.(ecografia abdominală și elastografia oferă informații certe despre starea ficatului). Ecografia transvaginală este esențială pentru verificarea aparatului genital feminin.

3. Endoscopia digestivă superioară

Este în topul investigațiilor care poate confirma sau infirma prezența afecțiunilor grave la nivelul tractului digestiv superior.

4. Colonoscopia

Este o investigație de bază pentru depistarea diferitelor afecțiuni de tract digestiv inferior, precum polipoza colonică, diverticulita, diverticuloza, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, precum si pentru depistarea tumorilor colonice.

5. Investigații pentru afecțiunile articulare

Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia digitală. Pentru detalii mai amănunțite se apelează la CT și RMN.

6.Ecografia Doppler

Această procedura este non-invazivă și permite analiza în profunzime a țesuturilor vascularizate. Se recomandă pacienților care au varice, care se confruntă cu dureri musculare sau cărora li se umflă picioarele sau mâinile. Dacă există și cel puțin doi dintre factorii de risc cardiovascular - colesterol mărit, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism - atunci se impune o examinare periodică, pentru a vedea dacă există o micșorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

7. Colposcopia e necesara uneori

Aceasta evidențiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine și ajută la depistarea cancerului de col.

8. Nu uita de sănătatea aparatului reproducător

Cancerul de col și de sân sunt frecvente printre femei, din păcate, tot mai tinere. Și asta pentru că evită consulturile ginecologice. Prin urmare, fă-ți o programare pentru un consult ginecologic complet, care să includă mamografie, test Babeș Papanicolau, ecografie transvaginala, analiză de secreții vaginale. În cazul bărbaților, e ceva mai simplu. Se impune evaluarea prostatei, prin ecografie sau testele PSA, ca screening pentru cancerul de prostată.

9.Consult endocrinologic

Cel mai des solicitate pentru depistarea unor eventuale afecțiuni tiroidiene sunt TSH, T3 și T4. În completare, ecografia tiroidiană scoate la iveală detalii importante. Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în vreme ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel determina o posibilă hiper sau hipotiroidie. În plus, se recomandă verificarea tiroxinei libere sau Free T4 (FT4). Împreună cu valorile TSH arată circuitul de reglare a glandei tiroide. Verificarea hormonilor poate duce și la depistarea altor probleme.

10. Și vitaminele au rolul lor

Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne și previne apariția osteoporozei. Un nivel optim al vitaminei B12 este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12. Așadar, verificarea nivelului acestora în organism este obligatorie.

SANADOR