Osteoporoza este o conditie care se manifesta prin fragilitatea tesutului osos, cauzata de pierderea graduala a calciului din os. Astfel, structura osoasa capata un aspect spongios (ca de burete), ce poate conduce la deformari sau chiar la fracturi osoase. De altfel, osteoporoza este cea mai frecventa cauza a fracturilor, aceasta afectiune fiind prevalenta la persoanele in etate. De regula, sunt afectate oasele din regiunea vertebrala, cele de la nivelul soldurilor sau cele ale antebratului.

Investigatii

Diagnosticarea acestei afectiuni se stabileste in urma mai multor investigatii paraclinice, precum:

Metode de tratament

Tratament medicamentos - la recomandarea medicului specialist pot fi administrati hormoni estrogeni, calciu, vitamina D, calcitonia sau bifosfati.

Exercitii fizice - in cazul prevenirii osteoporozei, pot fi luate in calcul o serie de activitati sportive care solicita oasele, precum alergat, volei, tenis sau urcatul scarilor. Celor care sufera deja de osteoporoza li se vor recomanda exercitii cu intensitate redusa, precum mersul pe jos sau pe bicicleta. Se va acorda o atentie deosebita si posturii, cu scopul evitarii deformarilor osoase.

Aport de calciu - pentru a preveni aceasta afectiunie, se pot consuma lactate, dar si legume (fasole, mazare, varza), somon, cereale, nuci.

Renuntarea la vicii - fumatul sau consumul de alcool scad riscul aparitiei osteoporozei.

SANADOR