Durerea de spate: când este necesară o consultație la medicul reumatolog?

Câți dintre noi nu am experimentat durerea de spate? Se apreciază că aproximativ 80% din populația lumii suferă, la un moment în viață, de dureri lombare. Cele mai frecvente cauze pentru apariția durerii de spate sunt de origine musculară (întinderi musculare, contracturi), dar există și situații care implică în mod direct coloana vertebrală, cum ar fi fracturile vertebrale, hemangiomul vertebral, tumorile măduvei spinării sau spondilolistezisul.

Spondiloza vertebrală

Spondiloza este numele generic dat modificărilor produse odată cu înaintarea în vârstă la nivelul vertebrelor și al discurilor intervertebrale. Aceste modificări sunt cunoscute și ca boală discală degenerativă și osteoartrită.

Discurile intervertebrale funcționează ca un tampon, având un rol important în absorbția șocurilor de la nivel vertebral. Pe măsură ce discul îmbătrânește și devine mai puțin funcțional, șocurile sunt tot mai mult transmise către vertebre. În timp, apar modificări ale vertebrelor, de exemplu prin formarea osteofitelor (așa-numitele „ciocuri”).

Conform estimărilor, la nivel mondial, artroza vertebrală afectează aproximativ 75% din populația cu vârsta peste 60 de ani. Sunt însă pacienți care acuză primele simptome la vârste mult mai mici (20–50 ani).

Spondiloza cervicală asociază frecvent dureri de cap (precum cefaleea suboccipitală cronică). Poate fi generată de mecanisme diverse – compresii radiculare, degenerări ale discurilor intervertebrale, ale articulațiilor sau ale ligamentelor. Durerea poate fi localizată sau difuză (de exemplu, durere iradiată la nivelul occiputului, umerilor, mâinilor), poate fi accentuată de anumite poziții sau poate interfera cu somnul. Se însoțește de contracturi musculare și, secundar, de reducerea mobilității articulare.

Simptomatologia este complexă, de la parestezii (amorțeli) la nivelul mâinilor, până la vertij sau, în cazuri mai rare, disfagie (tulburări ale deglutiției ca urmare a unui osteofit suficient de mare cât să exercite compresie esofagiană).

Spondiloza lombară prezintă similitudini cu cea de la nivel cervical. însă durerea se localizează inferior, la nivel lombar (lumbago), la nivelul feselor sau sub formă de sciatică.

Tulburări de statică vertebrală

Tulburările de statică vertebrală reprezintă o accentuare sau o diminuare a curburilor fiziologice vertebrale, cum ar fi cifoza sau scolioza. Se întâlnesc frecvent în practica medicală și sunt adesea urmarea unor poziții vicioase prelungite – de exemplu, menținerea îndelungată a unei poziții incorecte sau utilizarea unui mobilier de birou necorespunzător.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă până la apariția complicațiilor (fracturi sau tasări vertebrale) și poate duce la modificări de statică vertebrală (accentuarea cifozei toracale, scădere în înălțime) și durere.

În cazurile în care apar complicațiile vertebrale ale osteoporozei, durerea se localizează la nivelul coloanei toracale sau lombare, este de intensitate variabilă și uneori poate iradia (anterior, la nivelul abdomenului). Se asociază frecvent cu spasm muscular paravertebral și interferă cu activitatea zilnică a pacientului, acesta stând mai mult imobilizat.

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o afecțiune articulara autoimună, asociată cu durerea de spate de tip inflamator (predominant dimineața la trezire), artrită psoriazică, entezită (inflamația tendoanelor), dar și manifestări extraarticulare.

Cele mai frecvente acuze sunt durerea cronică (de spate, lombo-sacral) și anchiloza. Frecvent, pacienții asociază și fatigabilitate (oboseală) moderat-severă, febră și scădere ponderală (în perioada de activitate a bolii).

Pacienții trebuie să fie atenți la câteva manifestări frecvente: durere de spate mai intensă dimineața sau în perioadele de repaus, debutul simptomelor înainte de vârsta de 40 de ani, simptome cu durata mai mare de 3 luni, ameliorarea acuzelor la mișcare sau exerciții fizice.

La semnele și simptomele de mai sus se adaugă artralgii la nivelul umerilor, șoldurilor, sternului, articulațiilor acromioclaviculare sau sternoclaviculare, precum și la nivelul fasciei plantare (de exemplu, dimineața, la coborârea din pat).

Consultația de Reumatologie

Afecțiunile descrise mai sus sunt doar câteva dintre patologiile frecvent întâlnite în practica reumatologică, responsabile de durerea de spate.

Trebuie reținut că un consult de reumatologie nu se adresează doar persoanelor trecute de o anumită vârstă. Activitățile cotidiene și diversele obiceiuri își lasă amprenta asupra organismului mai repede decât ne-am imagina, indiferent de vârstă, statut social sau profesie. Obezitatea, sedentarismul, fumatul, diabetul zaharat, guta, psoriazisul sunt factori de risc asociați spondilozei.

Pacienții trebuie să fie atenți la suprasolicitări prin efectuarea unor exerciții fizice nerecomandate, care pot chiar să agraveze durerea. Nu este neapărat nevoie de aparate sofisticate și de programe complexe. Pot fi utile exercițiile bazate pe stretching (yoga, pilates, tai-chi) sau activități fizice cu impact redus asupra coloanei vertebrale (precum înotul).

Reumatologia este acel domeniu al medicinei care se ocupă cu investigarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor musculare, articulare, precum și a bolilor sistemice autoimune (boli ale țesutului conjunctiv). Durerile articulare, musculare, lupus, sclerodermie, sindromul Sjögren, polimiozita, vasculitele, osteoporoza etc. sunt diagnosticate și tratate non-chirurgical de medicul reumatolog. Așadar, în cazul unor acuze musculo-articulare sau sistemice, mergeți cu încredere la medicul reumatolog! Niciodată nu e prea devreme.

Informații oferite de Dr. Andreea Apostol, medic specialist Reumatologie la SANADOR.

SANADOR