Aritmologie Interventionala

Aritmologia interventionala este o ramura a cardiologiei (invazive) ce asigura un diagnostic precis atat al diverselor tiputi de aritmii cardiace, cat si a mecanismului de producere al acestora, dar si ofera de cele mai multe ori singura metoda curatica a acestora.

Ce inseamna cand un pacient este diagnosticat cu aritmii ale inimii? Ca sufera de incalcari ale frecventei, ritmului si secventei contractiilor inimii. Acestea pot aparea cu modificari structurale in sistemul de conducere in boli ale inimii sau sub influenta tulburarilor vegetative, endocrine, electrolitice si alte metabolice, cu intoxicatie si unele efecte medicamentoase. Apoi, in functie de ritmul cardiac, se disting urmatoarele tipuri de aritmii: 1. Aritmii sinusale: tahicardia sinusala si bradicardia, 2. Aritmii atriale: extrasistolele atriale, tahicardia paroxistică atriala si fibrilatia atriala, 3. Aritmii ventriculare: extrasistola ventriculara, tahicardia paroxistică ventriculară si fibrilația si flutterul ventricular.

Cardiostimularea (Pacing cardiac) - Pentru inceput, trebuie sa intelegem cand suntem “suspecti” de tahicardie. Tahicardia este denumirea medicala data accelerarii frecventei batailor inimii peste 90 de pulsatii pe minut. Etimologic, se compune din tahi, care inseamna rapid, iar cardie, care inseamna inima. La polul opus se afla afectiunea denumita bradicardie si reprezinta scaderea frecventei cardiace sub 60 de batai pe minut la adulti si la mai putin de 80 batai pe minut la copil, avand in vedere ca inima unui adult sanatos bate de 60-90 de ori pe minut, atunci cand persoana respectiva se afla in stare de repaus. Etimologic, cuvantul se compune din bradys, care inseamna lent, si din kardia, care inseamna inima.

Care sunt tipurile de tahicardie? In functie de localizarea portiunii inimii in care apare, poate fi de 3 tipuri: 1. tahicardie atriala, 2. tahicardie jonctionala, 3. tahicardie ventriculara.

Ce simptome se cunosc in tahicardie? O tahicardie poate evolua fara ca pacientul sa prezinte simptome clare. Pot aparea, in unele cazuri, palpitatii, sincope in bataile inimii, dureri in piept sau puls crescut.

Insuficienta cardiaca reprezinta incapacitatea inimii de a asigura o perfuzie corespunzatoare a organelor, ca urmare a functiei de pompa pe care o detine. Aceasta boala apare atunci cand este afectata una dintre structurile cardiace.


Laboratorul de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile Sanador, dotat cu tehnologie de ultima generatie de angiografie si de monitorizare electrica si hemodinamica, permite efectuarea in mod constant a procedurilor de implantare de stimulatoare cardiace, defibrilatoare cardiace implantabile, dispozitive de resincronizare cardiaca tricamerale sau dispozitive implantabile de monitorizare de lunga durata. Patologia careia se adreseaza sunt: bradiaritmiile cardiace – blocul atrio-ventricular, boala de nod sinusal in cazul stimulatoarelor cardiace bicamerale, dar si tahiaritmiilor ventriculare pentru cazul defibrilatoarelor implantabile prevenindu-se astfel si moartea subita aritmica cardiaca. 


Terapia de resincronizare la pacientii cu insuficienta cardiaca moderat-severa se face prin implantul de dispozitive de resincronizare tricamerala - biventriculara cu sau fara cardiodefibrilator. Rezultatele de optimizare a insuficientei cardiace severe la acesti pacienti ajung pana la 70-80% in functie de varianta anatomica a sinusului coronar si gradul insuficientei cardiace. Apropo de tahicardie, ea poate fi de doua tipuri: ventriculara (cand implica numai ventriculele) sau supraventriculara (atat atriile cat si ventriculele sunt implicate), (inima are 4 camere: doua atrii si doi ventriculi). Flutter-ul atrial este frecvent asimptomatic si nu este prin el insusi amenintator de viata, dar poate determina palpitatii, lesinuri, durere precordiala sau insuficienta cardiaca congestiva.


Tratamentul aritmiilor cardiace prin proceduri de electrofiziologie si ablatii cu radiofrecventa


In Spitalul Clinic Sanador se efectueaza si proceduri de electrofiziologie intracardiaca, diagnostica si terapeutica – studii electrofiziologice intracardiace pentru diagnosticul tuturor aritmiilor precum si ablatii cu radiofrecventa atat pentru aritmii comune – tahicardii supraventriculare, flutter atrial, sindrom WPW, dar si complexe – tahicardii ventriculare sau fibrilatie atriala. 


Dotarea Laboratorului Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile este si ea la cel mai inalt standard european, atat cu console de electrofiziologie tracardiaca multicanal, dar si cu sisteme 3D/4D de cartografiere color in timp real de tip CARTO. Acestea presupun integrare imagistica anatomico –functionala, atat prin creare de harti intracardiace in timp real a anatomiei intracardiace in 3D, cat si prin suprapunerea imaginii cu cea obtinuta anterior procedurii prin angio tomografie computerizata cardiaca. Dezvoltarea si suprapunerea in timp si – componenta 4D – pe aceasta structura a aritmiilor pentru localizare fasciculelor, focarelor de automatism si ghidarea cateterelor de ablatie se face printr-un sistem de triangulatie de tip GPS corporal si cu afisarea hartilor codate color in dinamica. 


Ablatiile de fibrilatie atriala – izolarea venelor pulmonare si ablatia in atriul stang se realizeaza in cazurile de manifestari paroxistice sau persistente cu rezultate foarte bune, acestea efectuandu-se si impreuna cu echipe de specialisti de marca din Europa. 


Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: