Pierderea stării de conștiență

Ce este pierderea stării de conștiență?

Pierderea stării de conștiență este o urgență medicală. Atunci când o persoană leșină, se va verifica dacă respiră, dacă are puls și dacă este conștientă. Lipotimia se caracterizează prin păstrarea stării de conștiență și trebuie diferențiată de sincopă, care implică pierderea conștienței.

Conștiența este diferită de cunoștință. De multe ori, deoarece termenii sunt asemănători, prin pierderea cunoștinței oamenii se referă la pierderea conștienței sau leșin. Cunoștința este cuvântul folosit în mod corespunzător pentru a descrie capacitatea de a simți sau de a gândi.

Starea de conștiență este caracterizată prin capacitatea unei persoane de a răspunde la stimuli interni sau externi și de a se adapta în mediul înconjurător. Este o caracteristică a organismelor superioare, îndeplinită de scoarța cerebrală. Pierderea stării de conștiență constă în alterarea statusului mental pentru o scurtă perioadă de timp. Ea este urmată de revenire spontană și durează în medie unul sau două minute. Sincopele afectează mai frecvent femeile și vârstnicii peste 75 de ani.  

Pierderea totală a stării de conșiență este cunoscută sub denumirea de comă. Aceasta se clasifică în mai multe grade în funcție de clasa Glasgow – răspuns la stimuli motori, verbali sau ocular. Coma are cauze multiple, precum consumul de medicamente sau substanțe ori traumatisme.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Cum apar episoadele de pierdere a conștienței?

Episoadele de pierdere a conștienței sunt precedate de dificultăți în a menține echilibrul și de a merge, palpitații sau tahicardie (puls rapid), transpirații, febră, slăbiciune la nivelul picioarelor sau brațelor, tensiune arterială scăzută sau convulsii. În funcție de nivelul conștienței, această pierdere poate varia de la confuzie, dezorientare, delir, letargie până la stupor sau comă. Circumstanțele cele mai frecvente în care această situație se produce sunt consumul de droguri, alcool sau anumite medicamente, hipoglicemia și epilepsia.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze pentru pierderea stării de conștiență

Cele mai frecvente sincope sunt cele vaso-vagale (neuro-cardiogenice), ce sunt considerate benigne. O cauză importantă a sincopei este reducerea fluxului de sânge care irigă creierul. Aceasta poate fi determinată de scăderea bruscă a tensiunii, ca de exemplu la trecerea bruscă din clinostatism în ortostatism. Un exemplu pentru această situație este ridicarea bruscă din pat după o perioadă de somn. O altă cauză a sincopei este scăderea frecvenței cardiace (bradicardia).

Bolile cardiace ce pot cauza pierderea stării de conșiență necesită investigații și tratament de specialitate. Acestea includ artimii, cardiomiopatie hipertrofică, ischemie miocardică, stenoză aortică, insuficiență cardiacă sau boli valvulare. Atacul inschemic tranzitor și tromboza venoasă cerebrală pot cauza de asemenea sincopă.

Un procent de 33% din sincope rămân fără o cauză identificabilă. Există multiplii factori de risc care pot favoriza pierderea conștienței și pot fi evitați – deshidratarea, stresul, anxietatea, foamea, consumul de alcool sau droguri. Pierderea stării de conșiență poate să apară și în urma unei comoții cerebrale

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome care însoțesc pierderea stării de conștiență

Episoadele de pierdere a conștienței sunt precedate de o senzație de amețeală și tulburări de mers și echilibru. Vederea poate fi încețoșată sau persoana vede negru în fața ochilor. Poate fi însoțită de greață. Revenirea după episodul sincopal este treptată.  

  • 021 9699 Dacă observi o persoană care și-a pierdut cunoștința, apelează la SANADOR!

Analize și investigații recomandate după pierderea stării de conștiență

Majoritatea sincopelor sunt autolimitate și nu necesită investigații de specialitate. Medicul va măsura frecvența cardiacă și tensiunea arterială în picioare (ortostatism) și în repaus pe pat (clinostatism). EKG –ul (electrocardiograma) este o investigație ușor de realizat, non-invazivă, ce poate diagnostica aritmii (tulburări de ritm) sau alte boli cardiace. Dacă aceste teste nu sunt suficiente pentru a elimina o cauză cardiacă a sincopei, investigațiile pot fi continuate cu realizarea unui  EKG în timpul efortului fizic, holter EKG (pe o perioadă de 24 de ore) sau ultrasonografie cardiacă (ecografie).

Analizele de sânge nu sunt specifice în diagnostiul pierderii stării de conșiență. Acestea sunt utile pentru a diagnostica o anemie ce ar putea fi cauza sincopei. Ionograma este o investigație ce diagnostichează diselectrolitemii – valori anormale ale electroliților (sodiu, potasiu sau clor). Screeningul toxicologic se realizează uzual din urină, pentru a identifica anumite medicamente sau alte substanțe.

Tomografia computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) a extremității cefalice poate fi recomandată în anumite cazuri pentru a exclude o hemoragie, tumoră sau accident vascular cerebral. Electroencefalograma (EEG) descrie activitatea cerebrală și poate pune diagnosticul unei epilepsii cu debut prin pierderea stării de conștiență.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul recomandat

Atunci când apare senzația de amețeală, se recomandă ca persoana să se așeze în poziție culcată. Dacă acest lucru nu este posibil, de exemplu dacă se află pe stradă sau într-un spațiu aglomerat, pentru a preveni sincopa aceasta poate sta cu picioarele în poziție încrucișată sau ghemuit, pentru a stimula întoarcerea sângelui către extremitatea cefalică. Hidratarea este recomandată dacă este posibilă și nu sunt prezente vărsături. Pentru a preveni scăderea bruscă a tensiunii la ridicarea din pat, se recomandă ca aceasta să se facă lent, cu o poziție intermediară la marginea patului pentru scurt timp.

Pierderea stării de conștiență nu necesită tratament medicamentos în majoritatea cazurilor. Un stil de viață sănătos, caracterizat de o dietă echilibrată și exerciții fizice moderate, contribuie la evitarea repetării acestui episod.

Dacă este identificată o cauză cardiologică a pierderii de conștiență, aceasta va fi tratată de către medicul cardiolog. Opțiunile de tratament includ, în funcție de boala de fond, antiartimice, implantarea unui defibrilator cardiac sau chiar corecția chirurgicală a valvulopatiilor (bolilor valvelor inimii).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au suferit episoade de pierdere a conștienței au acces la consultații complete și investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne, ca aparatura pentru RMN cu putere 3T și computerele tomograf de înaltă performanță, care furnizează imagini detaliate ale zonelor anatomice analizate. La SANADOR se realizează și holter EKG.

În funcție de rezultatele investigațiilor și cauza pierderii conștienței, medicii experimentați ai SANADOR aleg tratamentul potrivit. Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții au acces facil la medici de specialități diferite, corespunzătoare afecțiunilor care au provocat pierderea stării de conștiență. Echipa medicală de la SANADOR este experimentată, iar dotările sunt la nivel occidental.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează și Compartimentul de Primiri Urgențe, unde persoanele cu pierdere a stării de conștiență sunt preluate rapid, de profesioniști în medicina de urgență. Compartimentul are 24 linii de gardă, dispecerat și flotă de ambulanțe proprii și este disponibil non-stop, 7 zile din 7.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR