Ce este blocul bifascicular?

Blocul bifascicular este o tulburare de conducere în care este întreruptă transmiterea normală a semnalelor electrice în două dintre cele trei ramuri electrice ale inimii. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de investigații performante pentru diagnostic și de tratamentul sigur și eficace al acestei afecțiuni.

Pentru ca inima să se poată contracta, are nevoie de un semnal electric, care este produs de celulele specializate din nodul sinusal al inimii, situat în atriul drept. De la acest nivel, semnalul electric ajunge la atrii, care se contractă și apoi la nodul atrioventricular, situat la limita dintre atrii și ventriculi. De la nodul atrioventricular, semnalul electric ajunge în fasciculul His, care se împarte în două ramuri, drept și stâng.

Ramul stang, la rândul lui, se împarte în două fascicule, anterior și posterior. Impulsul electric ajunge prin intermediul ramului drept la ventriculul drept, care se contractă și pompează sângele în artera pulmonară și, prin intermediul ramului stâng și al celor două fascicule, la nivelul ventriculului stâng, care se contractă și pompează sângele în artera aortă. Aceste semnale electrice ajută inima să se contracte și să pompeze sângele într-un mod coordonat.

Blocul bifascicular afectează capacitatea inimii de a se contracta și poate duce la insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac sau stop cardiac.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de bloc bifascicular

Există mai multe tipuri de bloc bifascicular. Cel mai frecvent tip este reprezentat de asocierea dintre un bloc de ramură dreaptă și un bloc al fasciculului anterior al ramului stâng.

Un alt tip de bloc bifascicular este rezultat prin asocierea unui bloc de ramură dreaptă și un bloc al fasciculului posterior al ramului stâng.

Blocul de ramură stângă este considerat, de asemenea, un bloc bifascicular, deoarece acesta implică blocarea conducerii impulsului la nivelul ambelor fascicule ale sale, anterior și posterior.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru blocul bifascicular

Cauzele cele mai frecvente ale dezvoltării blocului bifascicular sunt:

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Semne și simptome de bloc bifascicular

Majoritatea pacienților cu bloc bifascicular nu prezintă simptome, iar blocul este descoperit întâmplător, în timpul efectuării unui EKG.

Unii pacienți cu bloc bifascicular pot prezenta:

Semnele și simptomele apar mai ales la pacienții la care blocul bifascicular a evoluat într-un bloc atrioventricular complet sau total, în care toate cele trei ramuri sunt afectate.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Posibile complicații ale blocului bifascicular

Blocul bifascicular poate evolua în bloc atrioventricular complet, prin afectarea celor trei ramuri. Blocul atrioventricular complet este o urgență medicală, iar pacienții pot prezenta dificultăți de respirație, pierderea stării de conștiență, scăderea severă a pulsului și chiar stop cardiac.

La pacienții cu pierderea stării de conștiență, blocul bifascicular poate fi asociat cu prezența aritmiilor ventriculare (tahicardie ventriculară, fibrilație ventriculară), care pot produce stop cardiac sau moarte subită cardiacă.

O altă complicație care poate apărea la pacienții cu bloc bifascicular este insuficiența cardiacă. Aceasta apare din cauza faptului că blocul bifascicular produce contracția cu întârziere a unei porțiuni a mușchiului inimii, fapt care provoacă scăderea capacității inimii de a pompa sângele.

Stabilirea diagnosticului de bloc bifascicular

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul cardiolog va recomanda efectuarea mai multor analize de laborator și investigații specifice.

Nivelul crescut al potasiului în sânge poate determina apariția blocului bifascicular. De aceea, medicul poate solicita determinarea nivelului de potasiu. Determinarea enzimelor cardiace (troponină, CK-MB) este necesară la pacienții cu bloc bifascicular la care se suspectează un infarct miocardic acut.

Electrocardiograma este principala metodă prin care se stabilește diagnosticul de bloc bifascicular. Această investigație pune în evidență un bloc de ramură dreaptă în asociere cu un bloc fascicular stâng anterior sau posterior sau un bloc de ramură stângă. Electrocardiograma poate evidenția și unele elemente care pot sugera cauza blocului bifascicular (ischemie miocardică, intoxicație cu digoxin, creșterea nivelului de potasiu).

Monitorizarea Holter EKG este importantă mai ales la pacienții care prezintă stări de amețeală sau pierderea stării de conștiență, deoarece aceste simptome pot sugera o tulburare de conducere mai severă, precum un bloc atrioventricular total, care necesită implantarea unui dispozitiv intracardiac permanent numit stimulator cardiac.

La pacienții care prezintă pierderi ale stării de conștiență fără o cauză clară, poate fi necesară implantarea unui dispozitiv de tip loop-recorder. Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni, care este implantat la nivelul pieptului și care înregistrează activitatea inimii timp de aproximativ doi ani. Poate evidenția tulburări de conducere care nu apar tot timpul, ci doar în anumite momente, astfel încât nu sunt descoperite prin EKG sau Holter EKG. În cazul în care se constată că tulburarea de conducere este cea care provoacă pierderea stării de conștiență, va fi extras dispozitivul loop-recorder și va fi implantat un stimulator cardiac permanent.

Ecocardiografia este o explorare neinvazivă și nedureroasă a inimii, cu ajutorul ultrasunetelor. Poate evidenția scăderea capacității de contracție a ventriculilor, ca urmare a blocului bifascicular. În plus, ecocardiografia poate stabili cauza blocului, prin punerea în evidență a unei boli cardiace congenitale, valvulare sau a ischemiei miocardice.

Studiul electrofiziologic este o investigație utilizată pentru a evalua sistemul electric al inimii și pentru a verifica dacă există tulburări ale ritmului cardiac.

Poate fi folosit pentru a diagnostica pacienții cu bloc bifascicular și pentru a stabili dacă este necesară implantarea unui stimulator cardiac permanent. Pacienții cu bloc bifascicular la care timpul de conducere al impulsului electric de la fasciculul His la mușchiul ventricular (interval HV) este peste 70 de milisecunde ar putea beneficia de implantarea unui stimulator cardiac.  

Tratamentul pentru blocul bifascicular

Tratamentul pacienților cu bloc bifascicular începe prin căutarea și tratarea cauzelor reversibile care afectează sistemul de conducere (ex. infarctul miocardic, potasiul crescut, unele medicamente). Dacă nu sunt prezente cauze reversibile, tratamentul blocului bifascicular va fi stabilit de medic în funcție de prezența sau absența simptomelor.

Pacienții cu bloc bifascicular care nu au simptome nu necesită un tratament specific, însă sunt necesare consulturi regulate la medicul cardiolog, pentru urmărirea bolii.

La pacienții cu bloc bifascicular care prezintă pierderi ale stării de conștiență fără o cauză clară, poate fi indicată implantarea unui stimulator cardiac, dacă intervalul HV determinat la studiul electrofiziologic este peste 70 de milisecunde. De asemenea, stimulatorul cardiac permanent este indicat la pacienții cu bloc bifascicular la care se identifică prezența unui bloc atrioventricular total sau a unui bloc atrioventricular de gradul II tipul II.

Stimulatorul cardiac permanent poate fi luat în considerare în caz de bloc bifascicular și pierderea conștienței de cauză neclară în absența efectuării studiului electrofiziologic la unele categorii de pacienți: vârstnici, cu multiple boli asociate și cu episoade repetate de pierdere a stării de conștiență.

Pacienții cu bloc bifascicular care au supraviețuit unui stop cardiac prin tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară prezintă indicație pentru implantarea unui defibrilator cardiac. Acest dispozitiv are rolul de a aplica un șoc electric, pentru a corecta tulburarea de ritm și pentru a reporni inima.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum poate fi prevenit blocul bifascicular?

Mulți dintre factorii care pot cauza un bloc bifascicular nu pot fi controlați. Cu toate acestea, pot fi luate anumite măsuri, pentru a îmbunătăți sănătatea inimii:

  • renunțare la fumat;
  • reducerea consumui de alcool;
  • alimentație sănătoasă;
  • exerciții fizice regulate;
  • scădere în greutate;
  • ținerea sub control a tensiunii arteriale, diabetului și a nivelului de colesterol;
  • evitarea stresului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANDAOR, pacienții cu tulburări de ritm cardiac beneficiază de investigații medicale complete, performante, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic rapid și corect și pentru identificarea cauzei care a produs aritmia. Astfel, tratamentul va fi stabilit personalizat, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.

Atunci când este indicată montarea unui dispozitiv intracardiac, cardiologii cu competențe în aritmologie intervențională realizează această procedură în deplină siguranță, în Laboratorul de Electrofiziologie, dotat cu aparatură de ultimă generație, Departamentul de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul din România care dispune de două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Printre dotările Laboratorului de Electrofiziologie se numără și console de electrofiziologie intracardiacă multi-canal și sisteme 3D/4D de cartografiere color în timp real de tip CARTO. În acest fel, pot fi tratate cu succes toate tipurile de aritmii cardiace, prin implantări de stimulatoare sau defibrilatoare permanente, dar și prin ablație cardiacă, în funcție de indicația medicală.

Pentru urgențele medicale provocate de complicații ale blocului bifascicular, Spitalul Clinic SANADOR dispune de Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din România, unde pacienții sunt evaluați rapid și primesc tratamentul necesar. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, complet digitalizată, pentru stabilizarea pacienților cardiaci aflați în stare critică. Secția este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR