Ce este blocul atrioventricular?

Blocul atrioventricular (BAV) este o tulburare în conducerea impulsului electric de la atrii la ventriculi. Pentru ca inima să se contracte, are nevoie de un impuls electric, care se formează în atriul drept, la nivelul nodului sinusal, de unde ajunge în mușchiul de la nivelul atriilor și produce contracția acestora. Apoi, impulsul ajunge la nodul atrioventricular, care îl transmite la ventriculi, acestea se contractă și pompează sângele în artera pulmonară și aortă, iar de aici în tot restul corpului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În cazul blocurilor atrioventriculare, impulsul electric este întârziat sau se blochează în nodul atrioventricular, astfel încât inima bate mai încet sau sare unele bătăi și nu poate pompa sângele eficient, apărând astfel aritmia. În mod normal, inima bate cu o frecvență de 60-100 de bătăi pe minut. Pacienții cu bloc cardiac au frecvența cardiacă (pulsul) sub 50 de bătăi pe minut.

Clasificarea blocului atrioventricular

Blocurile atrioventriculare pot fi de trei tipuri:

Bloc atrioventricular grad 1: impulsul electric ajunge de la atriu la ventricul, însă cu întârziere;

Bloc atrioventricular grad 2:

  • tipul 1 (Mobitz I sau Wenckebach): impulsul electric ajunge cu întârziere din ce în ce mai mare la ventricul, până când este blocat, apoi acest ciclu se repetă;
  • tipul 2 (Mobitz II): cele mai multe impulsuri electrice ajung la ventricule, însă există și impulsuri care nu ajung, astfel încât bătăile inimii devin neregulate și mai lente decât în mod normal.

Bloc atrioventricular grad 3 (se mai numește bloc atrioventricular complet sau BAV total): niciun impuls atrial nu este transmis la ventriculi. Pentru a compensa acest lucru, ventriculul începe să bată singur, acționând ca un stimulator cardiac de rezervă, însă bătăile inimii sunt foarte lente, existând riscul ca inima să se oprească, apărând astfel stopul cardiac.

Cauze și factori de risc

Blocurile atrioventriculare sunt tulburări de conducere care pot să apară din mai multe cauze:

  • infarctul miocardic: înfundarea unei artere de la inimă poate duce la apariția unor tulburări de conducere;
  • îmbătrânirea: odată cu înaintarea în vârstă, sistemul electric din interiorul inimii se poate fibroza, ceea ce afectează conducerea impulsurilor electrice;
  • Intervențiile chirurgicale pe cord: pot produce cicatrici la nivelul sistemului de conducere al inimii;
  • bloc atrioventricular congenital: este blocul atrioventricular prezent încă de la naștere;
  • afecțiuni ale inimii care pot afecta sistemul de conducere: boli ale mușchiului cardiac (cardiomiopatii), boli ale valvelor inimii (valvulopatii);
  • tulburări ale electroliților: potasiul crescut poate duce la blocarea impulsurilor electrice;
  • medicamente care încetinesc impulsurile electrice: betablocante, unele blocante ale canalelor de calciu.

Pe lângă aceste cauze, factorii de risc pentru apariția blocului atrioventricular sunt:

Semne și simptome de bloc atrioventricular

Manifestările clinice cu care se poate confrunta pacientul depind de gradul de bloc cardiac. Pacienții cu bloc atrioventricular grad 1 pot să nu prezinte niciun simptom, iar afecțiunea poate fi descoperită întâmplător, cu ocazia efectuării unui EKG. Boala este mai frecventă la sportivi, la adolescenți și la adulții tineri.

Pacienții cu bloc atrioventricular grad 2 pot prezenta:

Pacienții cu bloc atrioventricular grad 3 pot prezenta simptome severe, precum oboseală intensă, pierderea conștienței (sincopă), lipsă de aer, creșterea tensiunii arteriale, scăderea importantă a pulsului (20-40 bătăi pe minut) și chiar stop cardiac.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a depsita un bloc cardiac, medicul cardiolog poate recomanda mai multe investigații.

  • Electrocardiograma - înregistrează activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi care se plasează la nivelul toracelui și al membrelor. Este prima investigație care se face atunci când se suspectează tulburări de conducere. Pe lângă diagnostic, EKG-ul poate stabili și gradul de bloc atrioventricular, dar și o eventuală cauză a acestuia, precum un infarct miocardic.
  • Monitorizarea Holter ECG - permite înregistrarea activității inimii pe o durată mai lungă de timp, de la 24 de ore până la 72 de ore. Această monitorizare poate fi necesară la pacienții la care se suspectează prezența unui bloc atrioventricular, dar care nu a fost surprins de electrocardiograma simplă, care înregistează activitatea inimii doar pentru o perioadă scurtă de timp. Există blocuri atrioventriculare intermitente, care nu sunt prezente tot timpul, ci doar în anumite momente ale zilei și pot să nu fie prezente în momentul în care se efectuează EKG-ul.
  • Implantarea unui loop-recorder - acesta este un aparat de mici dimensiuni, care se plasează sub piele, în regiunea pieptului, pentru a înregistra activitatea inimii pe o perioadă de aproximativ 2 ani. Este indicat la pacienții cu episoade rare de amețeli sau pierderi ale stării de conștiență pentru care nu s-a găsit o cauză. Procedura de implantare este una simplă, se face cu anestezie locală, iar pacientul poate fi externat a doua zi. Ulterior, pacientul se va prezenta regulat la medicul cardiolog, pentru a vedea dacă aparatul a înregistrat tulburări de conducere a impulsului electric.
  • Studiul electrofiziologic - este o procedură prin care medicul cardiolog introduce un cateter (tub subțire și flexibil) printr-un vas de sânge din zona inghinală sau de la nivelul brațului, pe care îl deplasează apoi până la inimă. Prin intermediul acestui cateter, medicul testează sistemul electric al inimii și poate depista diferite tulburări de conducere.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicațiile provocate de blocul atrioventricular

În absența unui tratament adecvat, pacienții cu bloc cardiac pot dezvolta complicații severe, precum:

  • Insuficiența cardiacă - La pacienții cu bloc atrioventricular, frecvența cardiacă este scăzută, din această cauză inima trebuie să muncească mai mult pentru a putea pompa sângele către celelalte organe. Dacă BAV nu este tratat, în timp, mușchiul inimii obosește și apare insuficiența cardiacă.
  • Stopul cardiac - este o complicație care poate apărea în special la pacienții cu bloc atrioventricular complet. La acești pacienți, niciun impuls nu este transmis de la atrii la ventriculi, astfel încât frecvența cardiacă este foarte mică (20-40 de bătăi pe minut). BAV complet reprezintă o urgență medicală, deoarece există riscul de oprire a inimii (asistolă). De aceea, pacienții cu bloc atrioventricular complet trebuie să beneficieze de tratament în cel mai scurt timp posibil.

Alte complicații care pot apărea la pacienții cu bloc atrioventricular sunt reprezentate de:

  • sincopă (pierderea conștienței): apare deoarece inima nu mai trimite suficient sânge spre creier;
  • traumatisme cranio-cerebrale, care se pot produce la pacienții care își pierd conștiența și cad;
  • hipotensiune arterială severă;
  • tahicardie ventriculară și fibrilație ventriculară: sunt tulburări ale ritmului cardiac în care inima bate foarte repede, deoarece încearcă să compenseze scăderea pulsului la pacienții cu bloc cardiac;
  • deces prin stop cardiac.

Metode de tratament

Tratamentul blocurilor atrioventriculare depinde de gradul de bloc și de simptomele cu care se confruntă pacientul. Pacienții cu bloc atrioventricular grad 1 pot să nu necesite tratament. Pacienții cu bloc atrioventricular grad 2 Mobitz I, care nu prezintă simptome, nu necesită tratament, însă la apariția simptomelor este necesară implantarea unui stimulator cardiac, care să regleze bătăile inimii.

Watch on YouTube

La pacienții cu bloc atrioventricular grad 2 Mobitz II și cu bloc atrioventricular grad 3 (BAV complet) implantarea unui stimulator cardiac este necesară indiferent dacă sunt sau nu prezente simptomele.

Înainte de a implanta un stimulator cardiac, medicul cardiolog va verifica dacă blocul atrioventricular a fost produs de o cauză reversibilă. În unele situații, normalizarea potasiului din sânge sau întreruperea medicamentelor de tipul betablocantelor, blocantelor de canale de calciu, digoxinului sau amiodaronei duc la dispariția blocului atrioventricular, iar implantarea stimulatorului cardiac nu mai este necesară. În alte cazuri nu se depistează o cauză reversibilă, iar pacientul necesită implantarea unui stimulator cardiac.

Stimulatorul cardiac se mai numește și pacemaker și este un dispozitiv intracardiac alcătuit dintr-un generator de puls și una sau două sonde (fire subțiri). Intervenția de implantare a unui pacemaker se face în Laboratorul de electrofiziologie de către un cardiolog intervenționist, specializat în montarea de stimulatoare cardiace.

Intervenția necesită, de obicei, anestezie locală. Generatorul de puls este plasat sub piele, în regiunea toracelui. De la nivelul acestuia pornesc una-două sonde care sunt trecute prin vene până la nivelul camerelor din partea dreaptă a inimii, unde sunt înșurubate în mușchiul cardiac.

Stimulatorul cardiac are rolul de a înlocui sistemul electric al inimii. Generatorul de puls emite un impuls electric care va fi condus prin sonde la mușchiul inimii, care se va contracta și va pompa sângele în restul corpului. Stimulatorul cardiac previne bătăile lente ale inimii și restabilește un puls normal. Pacientul cu pacemaker va avea nevoie de vizite regulate la medicul cardiolog, care va verifica starea de funcționare a acestuia și eventualele aritmii depistate de stimulator.

Diagnosticul și tratamentul blocului atrioventricular la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Consultațiile de cardiologie sunt asigurate de medici experimentați, cu stagii de pregătire în străinătate, iar investigațiile necesare pentru diagnostic sunt realizate cu echipamente medicale de ultimă generație. În acest fel, tratamentul tulburărilor de conducere poate să înceapă din timp, înainte de apariția unor complicații.

Pentru cazurile severe de bloc atrioventricular, pacienții beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de intervenții sigure și eficiente de montare a unui stimulator cardiac. Laboratorul de Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile SANADOR este dotat cu un angiograf performant, Philips Azurion 7, ideal pentru realizarea unor proceduri avansate de aritmologie intervențională.

Laboratorul dispune și de console de electrofiziologie intracardiacă multi-canal și de sisteme 3D/4D de cartografiere color în timp real de tip CARTO, iar echipa medicală supraspecializată în aritmologie intervențională realizează cu succes implantări de stimulatoare sau defibrilatoare cardiace, ablații și studii de electrofiziologie.

De asemenea, pacienții care ajung la Spitalul Clinic SANADOR în stare gravă, cu complicații provocate de un bloc atrioventricular grad 3, primesc cele mai bune îngrijiri medicale posibile în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR